Vraag E 2.0: opbouwschakelaar + stopcontact = afhankelijk van andere schakelaar

DBdeJ

  • #1
Dag heren en dames van het goede leven,

Ik heb onlangs een opbouwschakelaar vervangen en nu kom ik tot de conclusie dat er iets is misgegaan. Namelijk:

De in de andere kamer gelegen opbouwschakelaar+stopcontact combi (Zie IMG-2149) werkt enkel als de schakelaar in de andere kamer op een bepaalde manier is ingeschakeld. Ik zou willen dat deze onafhankelijk van elkaar functioneren.

De schakelaar die ik blijkbaar fout heb aangelegd is zichtbaar op foto's IMG-2150 , IMG-2151 en IMG-2152. U ziet hierop twee bruine kabels aan de bovenkant die uiterst links en uiterst rechts naar binnen gaan. Aan de onderzijde ziet u twee zwarte kabels naar binnen treden. Het zwarte opzetstukje elektra ding bied aan de onderzijde enkel één mogelijkheid om naar binnen te gaan.

Mijn vraag: wat heb ik verkeerd gedaan en kan ik dit herstellen met het huidige, nieuwe zwarte dingetje wat ik heb aangebracht? Zo ja, hoe moet ik de draadjes verleggen?

Mijn dank is groot.

Groet,
DdJ

IMG-2149.jpg IMG-2150.jpg IMG-2151.jpg IMG-2152.jpg
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
De twee bruine draden zullen onder dezelfde klem moeten. Is dit een wisselschakeling?
 

DBdeJ

  • #3
Correct. Gamma huismerk opbouw wisselschakelaar.

Dus die twee bruine draden moeten in dezelfde klem? En moeten ze dan rechts of links? Of maakt dat niets uit.

Dank voor je hulp!
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Een wisselschakelaar wordt ook in een gewone aan- uitschakeling toegepast. Kon je de lamp(-en) die je met deze schakelaar bedient, nog van een andere plek aan- en uitzetten?

Misschien dat er op de achterkant een aansluitschema staat. Zonder schema is het alleen maar gissen. Het meest waarschijnlijke lijkt me dat de twee bruine draden samen onder de klem linksonder op de laatste foto moeten. Als het inderdaad een wisselschakeling is, dan moeten de twee zwarte draden op de twee klemmen boven.
 
  • Like
Waarderingen: DBdeJ

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Wissel de bruine draden eens met de zwarte (dan zitten de bruine ook meteen in dezelfde klem, en de zwarte ieder in een aparte).
 
  • Like
Waarderingen: DBdeJ

DBdeJ

  • #6
Dag XanderH en Tom345. De door jullie aangedragen oplossing heeft geholpen! Dank jullie wel :) :) Het werkt weer naar behoren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu