Vocht in kruipruimte - vocht of condensatie te danken aan te matige ventilatie?

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #21
Verwacht je dan dat er water in de kruipruimte komt te staan tot aan/in de glaswol, of dat het op één of andere manier opspat? Op een dak zit het immers om te voorkomen dat (vloeibaar) regenwater in je dak komt.

Als je de folie wil gebruiken om de isolatie op zijn plek te houden is dat overigens prima, maar dan moet je het er natuurlijk wel strak tegenaan hangen. Met een kuipje zakt het anders alsnog uit.
 

Spostma85

  • #22
Als het alleen tegen water/regen helpt dan heeft het geen nut inderdaad. Ik dacht dat het ook helpt tegen te vochtige lucht die bij tijden in de kruipruimte kan zijn, aangevoerd van buiten bijv. . Kan dat niet in de glaswol trekken? Of condenseert vocht alleen tegen koude plekken en stijgt het niet op?
Aanvankelijk zou ik de glaswol onbescherm tussen de balken leggen, ondersteund door tengels elke 20cm. Maar ben bang dat het niet droog blijft?
Misschien zie ik spoken hoor...
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #23
Het is een dampopen folie, dus die vochtigheid uit de lucht zal er doorheen komen. Wel kan een dergelijke folie de wind en vochtuitwisseling vertragen, maar dat werkt beide kanten op. Als het eenmaal lange tijd vochtig is geweest zal de lucht in de glaswol dus ook vochtig zijn en relatief langzamer weer geventileerd worden. Problemen door condensatie ga je in ieder geval niet oplossen door daar dampopen folie te plaatsen.

Gelukkig is vochtige lucht geen direct gevaar voor glaswol; het is immers zelf dampopen. Als je je echt zorgen maakt over vochtigheid en eventuele uitzakkingen als gevolg, kun je natuurlijk ook steenwol (of PIR) gebruiken in plaats van glaswol. Dat zakt niet in elkaar als het nat wordt, waardoor het een betere/veiligere keuze is in vochtige ruimtes. Maar als je de bodemfolie en ventilatie in orde hebt, hoef je in principe alleen te voorkomen dat de glaswol eruit valt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #24
Ik vermoed dat het wel degelijk meerwaarde heeft. En zo niet, kan het zeker geen kwaad.

De meerwaarde kan erin zitten dat de isolatie droger blijft. Droge isolatie isoleert beter dan vochtige isolatie. Glaswol kan vocht opnemen, in een vochtige kruipruimte zal dat vast wel gebeuren.

Ander meerwaarde is dat de wind minder spel heeft op de glaswol. Over een trui trek je bij voorkeur ook een winddichte jas aan.
 

Spostma85

  • #25
Ik heb de wol al liggen. Knauf Naturoll 32 (weet niet of ik producten mag noemen..)
Gekocht omdat ik geloofde dat een dampopen isolatie bij houten constructie belangrijk is.

Omdat ik aan jullie reacties merk dat het in ieder geval niet echt kwaad kan die extra (ademende) jas, ga ik het wel toepassen.
Het voordeel zal dan moeten blijken. In dat geval kan ik altijd nog van onder de vloer de folie wegsnijden mocht het nodig zijn. Achteraf juist aanbrengen vanonder als het nodig blijkt is niet de bedoeling.
Ik kan ook door de folie en het gladde oppervlak makkelijk controleren of er condensatie o.i.d. tegen optreed van onder uit de kruipruimte.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #26
Hoeveel dagen of uren per jaar gaat de warmtestroom van de woning de kruipruimte in en hoeveel dagen gaat deze van de kruipruimte naar de woning en waar liggen de dauwpunten op die momenten.
Is het dusdanig geplaatst dat er ergens in de constructie een bepaalde zone te lang vochtig blijft kunnen er probleem ontstaan.

Af en toe denk je verkeerd zie de koppen van de balken. Die epoxy helpt als de fundering vochtig is en het vocht in het hout wil trekken. Wat als het vocht wat in het hout zit richting de fundering wil en niet verder kan dan de achterzijde van de epoxy en zich daar gaat verzamelen.
Spostma85 schreef:
Ik kan ook door de folie en het gladde oppervlak makkelijk controleren of er condensatie o.i.d. tegen optreed van onder uit de kruipruimte.
Dan zou wel kunnen, maar dan zou de temperatuur en de luchtvochtigheid in die zones, onder of boven de folie, op dat moment rond het dauwpunt moeten liggen. Het is geen stationaire situatie.
 

Spostma85

  • #27
Zo had ik het nog niet bekeken v.w.b. de balkkoppen. Dat is een goeie! Kun je in zo'n geval ook bijv. de bovenkant van de balk kop open laten en de rest wel afsluiten met epoxy? Dan heb je indringend vocht en optrekkend vocht geweerd maar kan de balk bovenop ademen. Of zou dat niet voldoende zijn voor het punt wat jij maakt?

Als mijn vloer af is zal die constant warmer zijn dan de kruipruimte, of we nou stoken of niet. Is de warmtestroom dan niet altijd naar onder? Er zullen momenten zijn dat het dauwpunt wordt bereikt in de kruipruimte maar tot nu toe alleen op de bodemfolie en op de riool/afvoerbuis. Die zijn altijd kouder dan de onderkant vloer.
Ik zou over een jaar tijd alle dauwpunten kunnen ontdekken en dan concluderen of er nog kwetsbaarheden zijn in de constructie en daar tijdig wat aan doen zover nog mogelijk. Evt. een vochtmeter voor hout aanschaffen om te zien of die bij tijden veel vocht opnemen, en of ze het weer kwijt raken.
Ventilatie, indien nodig, kan ik altijd nog verder uitbreiden, en omdat ik de glaswol inpak zal die weinig last hebben van de luchtstroom en minder afkoelen lijkt me.

Ik vind het boeiend om hierover te discusieren en ik leer van elke post, dank!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #28
De 4 parameters te verstaan de luchtvochtigheid van binnen en buiten de woning en idem de temperatuur daarvan zijn van invloed. Om het eenvoudig te houden.
Op oppervlakken die een lagere temperatuur hebben dan het dauwpunt in relatie met de luchtvochtigheid van die ruimte zal er condens worden gevormd. Oppervlakken die niet poreus zijn zal condens zichtbaar zijn. Op een poreus oppervlak is condens niet zichtbaar.
 

Spostma85

  • #29
:prima:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #30
Spostma85 schreef:
Kun je in zo'n geval ook bijv. de bovenkant van de balk kop open laten en de rest wel afsluiten met epoxy?
Nee, dan heb je nog steeds dat vocht slecht weg kan, dus gevoeliger wordt voor houtrot. Het moet een dampopen systeem zijn, zoals grondverf (of menie).

Als de stenen zo langdurig vochtig zijn dat er meer bescherming nodig zou zijn, is er iets anders aan de hand en moet dat opgelost worden.
 

Spostma85

  • #31
Oke helder.
Ik kan inmiddels niet meer zien dat de stenen vochtig zijn na een periode van werkzaamheden.
Is er nog iet wat ik zou kunnen doen om het ademen van mijn balkkoppen te bevorderen of kan het ook lang goed gaan nu de kruipruimte en muren een stuk droger zijn.
3 van de 6 balkkoppen kan ik eventueel nog bij want die liggen ter hoogte van een raam/deur kozijn die deels eruit is (o.a. rotte dorpel)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #32
Als je de boel wat betreft het vocht in de gaten wil houden is dat bijna een omogelijke of tijdrovende taak.
Dan zou je op het juiste moment, als een van de 4 parameters dusdanig afwijkt waardoor er condens ontstaat.
Voor de meeste kans moet je wachten tot de temperatuur buiten naar beneden gaat. Hoe groter het verschil binnen buiten hoe beter.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu