Tuin verlichting

Mib

  • #1
In mijn tuin is elektra aangelegd voor een dubbel stopcontact. Nu wil ik daar 4 stopcontacten van maken met een hele nieuwe stopcontactdoos waar al 4 stopcontacten in zitten. Gaat dit zo? Welke draad moet ik met elkaar verbinden?

bvd michiel
image.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dit kun je buiten zo niet gebruiken of aansluiten. Een kroonsteentje als open verbinding en dat ook nog eens buiten in de open lucht, is totaal niet toegestaan en is levensgevaarlijk!

Van welke kant komt de toevoer, dus waar staat de spanning op?
Misschien kan dat 4-voudige stopcontact direct op de kabel aangesloten worden, tenminste als dat wél geschikt is voor gebruik buiten. Plaats ook even een foto van dat stopcontact.

Die bovenste kabel lijkt me erg oud, het lijkt op een grondkabel met afwijkende kleuren. Indien dat de toevoerkabel van de spanning is, zul je heel zeker moeten zijn op welke aders spanning staat (dat zou je kunnen meten met een daarvoor geschikt 2-polig meetinstrument). De mantel zou dan aarde zijn, maar die is zo niet te gebruiken, eventueel moet je de kabel opnieuw aanpellen om de aardlitze te kunnen gebruiken.

Indien een en ander toch met elkaar doorverbonden moet worden, zul je gebruik moeten maken van een waterdichte lasdoos en die op een paal o.i.d. monteren, hij mag niet op de grond liggen. En de doorverbinding daarin moet met lasklemmen gebeuren, niet met kroonsteentjes!
 

Mib

  • #3
Bedankt voor je reactie! , de 4 stopcontacten zitten in een buitenkast zoals in de nieuwe foto de grond kabel staat op de andere nieuwe foto

37B90C9E-17C6-4EF8-8499-5EC256916322.jpeg 324D806A-E4B3-4BC1-9671-754A026B9091.jpeg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Die kast is helemaal niet geschikt voor gebruik buiten! Hoe kom je erbij dat dat een 'buitenkast' is? Die kast mag je beslist niet buiten gebruiken. Is niet waterdicht en totaal onveilig!

Een waterdicht stopcontact voor buiten ziet er bijv. zo uit:

waterdicht.gif

Of zoiets dan in viervoudige uitvoering tye koop is weet ik niet, moet je zelf proberen te vinden.

Je zult de bedrading beslist moeten opmeten, waar staat de spanning op?
Ik vermoed dat de (licht)blauwe draad de nul is, de bruine draad de fase en de zwarte draad binnen geschakeld wordt of niet aangesloten. Maar zeker is dat allerminst! En de mantel van de kabel (en de daarin aanwezige aardlitze) zou de aarde moeten zijn.

Persoonlijk denk ik, dat je hier beter iemand bij kunt halen die wat meer kijk heeft op elektra.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Walker

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Als dat (zoals aangegeven bij de specs) IP54 is, mag de keuringsinstantie haar huiswerk ook wel eens beter doen.
 
  • Like
Waarderingen: robdeb

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ik denk dat er geen keuringsinstantie aan te pas is gekomen. Die kast wordt als tuin contactdoos verkocht, maar volgens welke (buitenlandse) normen dat dan mag zijn? Misschien Thailand of zo, daar mag alles (klik)...

Het is niet passend om op Klusidee een mening te geven over een webshop, maar ik denk er wel het mijne van! Verder wil ik er niets van zeggen, dan dat ik deze kast beslist niet geschikt vind voor buitengebruik. Maar dat is dus mijn persoonlijke mening!
 
Laatst bewerkt:

Mib

  • #8
Ok bedankt voor de reacties! De elektricien is gebeld en komt het aankomende week maken.
Wel balen van die kast a€45 ik heb hem beschadigd dus kan m waarschijnlijk niet retourneren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu