Verlichting aanleggen in schuur

Ronald_K

  • #1
Dag klussers,



Graag zou ik in onze houten aanbouw wat verlichting aanbrengen. Het idee is om 3 ledbatten en 3 spots aan te brengen. De ledbatten op 1 schakelaar, de spots op een andere schakelaar (om continu branden mogelijk te maken) en op een bewegingssensor.

Ik wil vanuit ons huidige schuur een kabel trekken en dan eigenlijk met twee kabels (4x2,5 kabel die ik al heb) via meerdere (7x) kabeldozen op de ene kabel de ledbatten aansluiten en op de andere de spots. De reden van de meerdere kabeldozen en twee kabels is een mooi strak en overzichtelijk geheel, zonder al te veel lussen en aftakkingen her en der. Ik zou volgens mij toekunnen met 1 voeding en 2 schakeldraden, maar aangezien ik de 4x2,5 kabel al heb, leek mij dit een goede en mooie oplossing.


Ik heb al verschillende schema’s hier bekeken en met een beetje logisch nadenken heb ik het schema als op de afbeelding getekend, voor mijn situatie (niet op schaal getekend).
7F0F1FD9-08DD-408A-ABEA-D4F429655571.jpeg



Klopt dit schema, qua kleuren, aansluitingen en dergelijke? En zien jullie eventueel andere mogelijkheden om met minder kabeldozen een ‘strak dak’ te houden. Ik wil namelijk voorkomen dat ik een wirwar aan draden, aftakkingen en lussen krijg.

Dank voor het meedenken!

Ronald
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Volgens mij is dit bijna helemaal goed.
Ik twijfel alleen of je op de uitgang van de bewegingsmelder de fase mag koppelen via de schakelaar.
Stel dat het niet mag dan zou ik de bewegingsmelder een hulprelais laten schakelen en die schakelt
dan parallel op de schakelaar voor de spots.
 

Ronald_K

  • #3
Dank voor je reactie Ronny. De bewegingsmelder twijfelde ik zelf ook wat over. Dat zal ik nog eens verder onderzoeken. Met een hulprelais is inderdaad ook een optie dan.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Ik zou de 4-aderige kabel gebruiken voor de 2 schakelingen en de 3-aderige kabel alleen voor de WCD. Dan hoef je met die laatste niet meer door iedere kabeldoos heen (die kan van de eerste kabeldoos rechtstreeks naar de WCD achterin).

Zie ik mogelijkheden om minder kabeldozen te gebruiken? Eh, tja, als je vanuit 1 doos meerdere armaturen kunt aansluiten (bijvoorbeeld 1 balk en 1 spot per kabeldoos) dan scheelt dat een hoop natuurlijk. Hoe wenselijk dat is en of jij het dan nog netjes genoeg vindt, dat mag je zelf beoordelen. :wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu