Ventilatie kanaal versmallen

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #21
Een plaatselijke verlaging in de kanalen kan al een ophoping van stof en vuil (incl schimmel en wat al niet meer) veroorzaken. Het wordt ook in Nederland aangeraden om de kanalen periodiek te (laten) reinigen.
 
  • Like
Waarderingen: Charel

JFW

  • #22
Vanwege de grote belangstelling omtrent het schoon houden/maken van het kanaal maar even een kijkje genomen. Het ventiel trek je er namelijk zo vanaf en ik heb niks beters te doen:super:

Ik woon hier overigens pas een jaar of 1.5, of de vorige bewoners het ooit schoon hebben laten maken geen idee. Huis is van 1992.

FYI, de buizen liggen in de kanalen van de kanaalplaat vloer dus die overgang heb ik niet in elkaar gebeunt en was ik ook niet van plan om te herstellen…

IMG_0817.jpeg IMG_0818.jpeg IMG_0819.jpeg IMG_0820.jpeg
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #23
Pas maar op, vanaf nu gaat het alleen over die 3e foto en dat dat echt niet zo kan. :P
 
  • Like
Waarderingen: JFW en Charel

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #24
Over de ventilatie van de slaapkamer. Ventilatie bestaat altijd uit een aanvoer (via roosters of een raam open) en uit een afvoer (via sanitaire ruimtes). Als je 's nachts de box uitzet, vervalt de afvoer, dus wordt de slaapkamer niet per se goed geventileerd. Het is erg aan te raden de box altijd aan te laten staan. Ook omdat dit bedoeld is om vocht en schadelijke dampen af te voeren (zelfs bij afwezigheid). Op deze pagina vind je een PDF met meer nuttige info over ventilatie van je huis.

Je hoeft niet het hele plafond te verlagen. Een koof valt niemand op. Ik heb het zelfs met twee sprongen gedaan om zoveel mogelijk hoogte over te houden.

ad.jpg
 
  • Like
Waarderingen: Charel

JFW

  • #25
Ik merk dat deze post enigszins of topic gaat…

De ventilatie elders in huis is niet van toepassing op deze, tenzij mijn idee dit beinvloed. Maar dan valt het gedeelte boven op de slaapkamers al af. Aangezien mijn idee alleen invloed zou hebben op het traject na de ‘versmalling’.

Ook het stukje schoon maken/houden is niet relevant, ik waardeer alle constructieve feedback/tips, maar dit moet ook niet het hoofdmotief worden om het wel of niet te doen.

Mijn idee om dit topic te openen is vooral in het kader van de vraag of de werking van de ventilatie dusdanig beinvloed wordt ná mijn idee dat deze niet meer zou werken als bedoeld.

Het toilet is een ruimte van 1.5 bij 1, als ik dit plafond niet in één stuk kan verlagen max 10cm dan begin ik er niet aan. Ik ga niet gedeeltelijk verlagen en gedeeltelijk de koof, als ik dan spots in het midden van het plafond plaats schijnen deze voor de helft tegen de koof en krijg je een gekke schaduw los van het feit dat het met het licht uit er symmetrisch ook niet uit ziet…

Als ik alle on-topic reactie meeweg moet ik alleen rekening houden met geluid en bereikbaarheid voor schoonmaak, niet (dusdanig groot) verlies in ‘afzuigcapaciteit’ als ik het goed begrijp.
 

Kaajee

  • #26
Juist! ;-)
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #27
Waarom verleng je de buis in het trappengat niet met een Tstuk naar beneden, en dan de bocht onder het WC plafondhoogte door de muur, en dan een ventiel in de WC muur aan de trap zijde.
Hoef je nergens rekening mee te houden en geen pijpen aan te leggen en in het plafond sluit het ventiel dan af en dat ventiel gebruik je dan in de muur.

Vr Gr
 

JFW

  • #28
Omdat de spirobuis uit de trap niet alleen (via de koof) naar dat ventiel in de WC loop maar ook nog een oversteek maakt langs de gang, de keuken in naar de (open) keuken/leefruimte.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #29
Dat maakt toch niet uit, het hele systeem bljift het zelfde, alleen nieuw aansluiting erbij (er onder)
Ventiel goed afstellen en klaar?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #30
Ik zou gewoon het originele plan doen.

Schat de doorgang van het ventiel eens.
Gokje: minder dan 30cm2
De vierkante buizen zitten op 100cm2, de bochten zullen veel minder invloed hebben dan het ventiel zelf.
 

JFW

  • #31
Cvolieboy schreef:
het hele systeem bljift het zelfde
de spirobuis in de lepe hoek en de spirobuis de kanaalplaat/in het plafond zijn verbonden via de buis in de koof.

Ik kan het toilet ventiel wel naar de muur verplaatsen maar dat verandert niks aan mij ‘probleem’ dat ik de spirobuis in de koof smaller wil maken voor het hoger verlaagd plafond.


Jackd schreef:
de bochten zullen veel minder invloed hebben dan het ventiel zelf
Maar het ventiel in het toilet zal ook niet weggaan naar mijn idee? Deze verleng ik tot in het verlaagde plafond.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #32
Het ventiel verplaats je, daar ging ik ook vanuit. Maar het blijft wel in het systeem.
Als dat ventiel veruit de grootste weerstand is, heeft de rest minder invloed.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu