Ventilatie badkamer - Toch condens

Koos

  • #1
:( Ik heb een probleem met de afvoer van condens tijdens het douchen in de badkamer, de ventilator heeft voldoende capaciteit en er wordt voldoende verse lucht aangezogen.

Maar toch druipt het condens langs de wanden naar beneden en wordt dus niet voldoende afgevoerd.
Ik heb wel een inloop douche, dus ik weet niet of dat er iets mee te maken heeft.
Wie heeft raad voor mij. :?:

Gr. Co
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Is de douche/badkamer verwarmd ?
Zo niet dan slaat er veel condens neer op de wanden, het is beter de douche/badkamer continu matig te verwarmen, tijdens gebruik van de ruimte kan de verwarming naar believen iets hoger gezet worden.

Waar zit de ventilator ?
 

Jacovrie

  • #3
Vraag is ook of er voldoende 'verse lucht' wordt aangevoerd. Bijvoorbeeld door een open ruimte onder de deur. Er moet als het ware een luchtstroom ontstaan waarbij afgevoerde lucht moet worden ververst door aangevoerde lucht. Zou, naast hetgeen Jan heeft opgemerkt wellicht tot verbetering kunnen leiden.
 

Koos

  • #5
Jan, de badkamer is verwarmd en de ventilator zit in het midden van de badkamer, in ieder geval niet vlak bij de douche zelf.
En het maakt niet uit of het zomer of winter is ik blijf last van teveel condens houden. 's Zomers is het oppervlak van de badkamer tegels en dergelijke iets warmer dan 's winters.

Co.
 

Michiel_H

  • #6
Waar zit de ventilator? Zit de ventilator direct bij de badkamer of is het een centraal systeem. Gaat de lucht direct naar buiten of via omwegen pas. Misschien zuigt de ventilator ergens valse lucht aan.
 

Koos

  • #7
De ventilator zit in het midden van het plafond van de badkamer en de afvoer gaat direct naar buiten, dus geen centraal systeem.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #8
Misschien een domme vraag, maar draait de ventilator de goede kant op?
 

Koos

  • #9
Het is geen domme vraag maar dit had ik al gecheckt door een dun papiertje tegen de onderkant van de ventilator aan de houden en deze werd er als het ware tegenaan gezogen.

Co
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Ik denk dat er te weinig ventilatie in de douchecabine het probleem is, er wordt wel verse lucht aangevoerd maar die gaat direkt naar de ventilator zonder de lucht in de douche af te zuigen.
In de douche is a.h.w. stilstaande lucht en dus slaat het vocht neer op de wanden.

De ventilator verplaatsen naar het plafond van de douchecabine zou het probleem moeten oplossen.
 

Koos

  • #11
O.K. Jan aan dit antwoord had ik niet gedacht, dan moet de ventilator verplaatst worden, helaas de minst leuke optie met een gestuct plafond.

Bedankt,gr.Co. :x
 

BeeTeeWee

  • #12
Nu je toch aan het hakken en breken bent, :lol: , er ziin tegenwoordig ook ventilatoren die niet alleen een instelbare nalooptijd hebben (dus ook nog ventileren als je allang de badkamer uit bent) maar die ook een vochtsensor hebben.

Die laatste slaan dan uit zichzelf aan het werk indien en zolang in je badkamer een bepaald (ook instelbaar) luchtvochtigheidspercentage heerst. Als dat het probleem niet meer oplost, weet ik het niet meer.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #14
Vervelende van die ventilatoren met vochtsensor is, dat ze (met name na een jaar of wat gebruik), het niet zo nauw nemen met het vochtgehalte waarop ze reageren.

Dan schakelen ze ook in de zomer op vochtige dagen in en blijven de hele dag (en nacht, storend geluid) aan. Verstellen helpt dan niet: óf ze reageren niet meer op het vocht tijdens douchen, óf ze draaien constant tijdens vochtige dagen.

Je kunt niet alles hebben, die van mij (degelijk merk hoor) heb ik om die reden uiteindelijk toch maar omgebouwd naar een met nalooptijd.
 

Chathanky

  • #15
Condens heb je altijd wel op de tegelwanden tijdens het douchen.
Dit is alleeen tijdens het douchen begrijp ik.

Als je een kwartier na het douchen eens de wanden afneemt met een doek komt de condens dan weer terug?
De ventilator moet na het douchen wel blijven draaien en verder in die tijd moet je ook geen water gaan gebruiken.

Is er toevallig ook een condensdroger in de ruimte aanwezig?
Vochtige handoeken geven ook veel vocht af aan de ruimte en verhogen ook de vochtigheid in de badkamer, zeker als je ze te drogen hangt op een radiator.
Ook een natte vloer die verwarmd wordt middels een vloerverwarming verhoogt de vochtigheid.

Mogelijkheden genoeg wat nadelig kan werken.
 

Koos

  • #16
Chathanky.

Dit heb ik allemaal gecheckt en onderzocht.

Maar bedankt.Co.
 

Biker

  • #17
Ik vraag me altijd af of er geen tocht ontstaat, als je boven de douche af gaat zuigen,
aangezien je dan de lucht die je naar binnen haalt via de ventilatie, de douche in trekt,

Zou het niet beter werken, om af te zuigen ter hooge van de douche opening/deur, zodat de koude lucht die je aanzuigt niet de douche in komt?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #18
Boven de douchewand heeft naar mijn idee weinig zin: de luchtstroom loopt dan van toevoer (kier in of onder deur) naar afvoer, en neemt weinig vochtige lucht van de doucheruimte zelf mee.

Misschien iets meer dan midden in de badkamer, maar boven de doucheruimte zelf heeft toch wel voorkeur. Als je dan toch aan het verbouwen slaat, is het wel erg jammer als het alsnog niet blijkt te werken.
 

Fiesiekus

  • #19
Dat klopt ja. Een luchtstroom neemt in principe de weg van de minste weerstand en dat is in dit geval de kortse weg tussen aan- en afvoer zodat de vochtige lucht blijft hangen.
 

Chathanky

  • #20
Als je een kwartier na het douchen eens de wanden afneemt met een doek komt de condens dan weer terug?
Wel gecheckt maar wat is het resultaat dan?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu