Badkamer ventilatie benedenwoning zonder ramen

Ecroch

  • #1
Hoi!

Hopelijk iemand hier met verstand van ventilatie in een badkamer.

We zijn bezig met de badkamer verbouwing. Hier is een luchtafvoer aanwezig waar vroeger de cv op aangesloten was. Deze is boven waar het bad komt en het plafond daar is lager dan de rest van de badkamer (ivm de trap van de bovenburen.

Nu kan ik hier een simpele ventilatie op aansluiten, maar zit met een paar dingen.

1. De douche is ernaast, maar het plafond daar is hoger, waardoor de warme lucht daar blijft hangen.
Nu wil ik bij dat muurtje ook een ventilatie plaatsen die met een flexibele buis aan de andere gekoppeld is en dan samen omhoog wordt getrokken. Echter zal die buis op z’n best horizontaal lopen, maar ook kans dat die wat afloopt (richting ventilatie bij bad/boven gele cirkel). Is dit erg als de ventilatie daar krachtig genoeg is?

2. Is het mogelijk om alleen de ventilatie bij t bad te houden, als die krachtig genoeg is? De ruimte daar is heel beperkt ivm trap van de bovenburen, spotje in het plafond etc.

Ik weet anders echt niet hoe ik t zou moeten oplossen en heb geen zin in schimmel in onze nieuwe badkamer maar er is ook geen ruimte voor een echte ventilatie unit of een uitgebreid systeem, dit is waar we t mee moeten doen helaas.

7001ECAE-CBCE-49B3-AE5E-E0F5DCC66643.jpeg ADB71370-F27A-47F7-8FBD-B86B34AD853E.jpeg 2DBFE843-D4D7-4069-8CEF-F97984B653AB.jpeg
 

ADDave

  • #2
Ventilatie is belangrijk. Zeker in een badkamer zonder te openen ramen.
Ik zou er niet op gaan beknibbelen. Zoek een goede ventilator met vochtsensor bijvoorbeeld.

Je wilt zoveel mogelijk vocht al tijdens het douchen weg ventileren, dus ik zou dan ook een afzuigpunt voor de douche maken. Op de grote gele stip van foto 2 is een prima plek.
Boven het bad is er minder aerosoolvorming, maar ik zou toch een afzuigpuntje willen in dit geval.
Het is zeker beter, maar niet noodzakelijk.

Ook een belangrijk punt om schimmelvorming tegen te gaan is goede verwarming. Is het koud dan slaat het vocht eerder tegen je muren aan. Dat achtergebleven vocht moet eerst weer verdampen voordat je het af kan zuigen.
 
Laatst bewerkt:

Ecroch

  • #3
Hi ADDave,

thanks voor je reactie. Dat is idd wat we willen, alleen de vraag is meer of die 2 mechanische ventilaties aan elkaar verbonden kunnen worden naar 1 luchtbuis als het daarvoor eerst een stuk afloopt. Paar cm.
Verwarming is goed, komt vloerverwarming. Aanvoer nieuwe lucht is ook goed
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
De afvoer zal ook aangepast moeten worden, je kunt de rookgasafvoer niet als ventilatiekanaal gebruiken. De diameter is te klein en de dakdoorvoer geeft teveel weerstand.

Mara als ik het goed zie, dan is dat een dakdoorvoer die door een schuin dak heen gaat? Vervangen voor ene geschikte dakdoorvoer is dan relatief eenvoudig te doen zou ik zeggen.
 

Ecroch

  • #5
Hoi Mn22,

de diameter van de buis is 125mm, van ventilatoren heb je hier ook afmetingen van, lijkt dan wel ok?
Buis gaat idd naar een schuin dak 3 verdiepingen hoger
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Er zit een broekstuk op, dat de buis splitst in een rookgasafvoer en een toevoer voor verbrandingslucht. De rookgasafvoer bestaat mogelijk uit een flexibele buis van rond 80. De omliggende ruimte wordt dan gebruikt voor de toevoer van de verbrandingslucht.

Hier kun je niet zonder meer een afvoerkanaal van maken. De rookgasafvoer van 80mm is te klein en de dakdoorvoer (het deel dat buiten op het dak staat) geeft ook teveel weerstand.

Je moet eerst even onderzoeken hoe het kanaal verder is opgebouwd en of je deze geschikt kunt maken als ventilatiekanaal, bijvoorbeeld door de rookgasafvoer te verwijderen, waardoor je een ruimer kanaal overhoudt.

Maar ook dan moet het overblijvende kanaal wel geschikt zijn, denk aan condens en het aanpassen van de dakdoorvoer op 3 hoog.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu