Ventilatie badkamer: afzuigventiel of rooster

Vandermark

  • #1
Hallo allemaal,

Ik heb een mechanische ventilatie die erg veel herrie maakt en die ik ga vervangen; heeft maar één snelheid en lage capaciteit (huis is van 1973 en volgens mij is het nog de originele box van Stork). Verder is mijn huis niet super geïsoleerd; er zijn genoeg kiertjes ;-)

Nu heb ik het plan om de Itho CVE ECO–fan 2 E te kopen met draadloze bediening:



Mijn vraag gaat over de roosters in de badkamer en keuken (dit zijn de twee plekken waar de mechanische ventilatie afzuigt). Als ik de info lees op diverse sites moet de mechanische ventilatie worden ingeregeld en moet je de mate van opening van de ventielen daarop aanpassen.

Mijn idee is als volgt: tijdens en een half uur na het douchen wil ik maximaal afzuigen in de badkamer (we hebben een inpandige badkamer). Dit kan door een extra draadloze bediening in de badkamer te plaatsen en tijdelijk de mechanische ventilatie op max te zetten (hier is een functie voor dat die 10, 20 of 30 minuten maximaal afzuigt en daarna automatisch naar laagstand gaat). Ik ben dan ook van plan zowel in de badkamer en in de keuken een rooster te plaatsen waar de lucht goed door kan, zoiets:



Hier kan de lucht gewoon met zo weinig mogelijk weerstand doorheen. Er zijn ook ventielen die je kan plaatsen en die je kan instellen hoeveel lucht erdoor heen kan:



Wat is nu het beste: een installatiebedirjf laten komen om alles in te regelen met ventielen of gewoon de nieuwe box zelf installeren en roosters plaatsen??

alvast bedankt voor jullie advies :wink: :wink:
 

Chathanky

  • #2
Gaat het alleen om de keuken en badkamer?
Hoe groot zijn de ruimtes (m3)?
Zit er ook een afzuigkap in de keuken?

Wat ik zogauw gelezen heb is dat de capaciteit 350 m3 is, voor 2 ruimtes lijkt het me aardig fors, of het moet een open keuken zijn dan kan dit nog wel meevalllen.

Kis in iedergeval kwa aanzuigventielen modellen die in te regelen zijn en een groot anzuig oppervlak, dit laatste om beter af te zuigen en om het geluid te verminderen. Wat ik ook begreep is dat er 2 afzuigpunten op de box zitten, hoe wil je dit aansluiten?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Box met ventielen is het beste.

Je moet een ventilatie balans hebben , met ventielen kan je dat instellen met roosters nooit.

Houd er rekening mee dat je genoeg lucht aanvoert, er is geen ventilatie als er geen aanvoer is van lucht.
dus er moet genoeg ruimte onder een douche deur zitten om voldoende aanvoer te hebben of een aanvoer rooster in de deur.

Overigens kan je ook een revisie motor verkrijgen voor die storkbox want ik denk dat de waaier gewoon dicht zit.
Reinig ook de buizen deze willen nog wel eens flink dichtkoeken na 33 jaar.
 

Vandermark

  • #4
Chathanky schreef:
Gaat het alleen om de keuken en badkamer?
Hoe groot zijn de ruimtes (m3)?
Zit er ook een afzuigkap in de keuken?

Wat ik zogauw gelezen heb is dat de capaciteit 350 m3 is, voor 2 ruimtes lijkt het me aardig fors, of het moet een open keuken zijn dan kan dit nog wel meevalllen.

Kies in iedergeval kwa aanzuigventielen modellen die in te regelen zijn en een groot anzuig oppervlak, dit laatste om beter af te zuigen en om het geluid te verminderen. Wat ik ook begreep is dat er 2 afzuigpunten op de box zitten, hoe wil je dit aansluiten?
De badkamer is 5 m2, de keuken is een open keuken; de gehele benedenverdieping is circa 50 m2. Op de box zitten 4 afzuigpunten, maar die hoef je niet allemaal aan te sluiten, in mijn geval sluit ik er één aan.

Ik begrijp dus dat ventielen beter zijn voor het inregelen, daar is alleen voor mij een probleem, dat kan ik niet zelf... raden jullie aan om hier goed aandacht aan te laten geven door een specialist of is dit iets waar richtlijnen voor zijn die je zelf ook kan volgen en door te varieren in de openingen te achterhalen hoe het het best werkt?
The headhunter schreef:
Houd er rekening mee dat je genoeg lucht aanvoert, er is geen ventilatie als er geen aanvoer is van lucht.
dus er moet genoeg ruimte onder een douche deur zitten om voldoende aanvoer te hebben of een aanvoer rooster in de deur.
Dit heb ik gedaan (zat er niet); ik heb onderin de deur een groot rooster geplaatst (breed rooster van circa 5 cm hoog, speciaal voor badkamers), bedankt voor de tip.
 

Chathanky

  • #5
Als je vlinderkleppen in de bestaande kanalen zijn roosters ook in te regelen.

Net even gekeken de info zou voldoende moeten zijn om je verder te helpen, de unit zelf is de capaciteit ook in te regelen dmv. potmeters, wat niet duidelijk is of de aansluitingen al een verdeling van capaciteit bezitten.
Met de standen regeling is het mijn inziens wel uitvoerbaar het minimum is in te stellen op 50 m3 in laagstand.

Wat zoals headhunter schreef is het wel aan te raden om de luchtkanalen te bekijken op vervuiling, zover zichtbaar.

Als je een punt gebruikt is een inregeling zeker een punt dat uitvoerbaar moet zijn.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Er zijn ventielen met een standaard instelling verdeeld in standen 1-5.

waarbij ook staat waar elke stand geschikt voor is.

badkamer =5
keuken=3
toilet=2

meestal klopt dit aardig.

alle openingen op de box zuigen gelijk ze zitten allen op een centralezuig kamer in de box.
 

Chathanky

  • #7
Luchtkanalen worden normaal gesproken met een flowmeter ingeregelt, je kunt zelf de preciese instelling niet zo berekenen, je zou het wel kunnen benaderen, met 2 afzuigpunten zou je met een beetje handigheid zelf kunnen.

Als je 2 dezelfde ventielen hebt en je zet ze beiden een x aantal slagen open id de verdeling ongeveer 50/ 50, zet je 1 ventiel een 1/4 terug is heeft dat ventiel een kwart meer en het ventiel waar niet aan verdraait heeft een kwart meer. en kom je ongeveer uit op 25/75.
Dit is een benadering, er spelen meer factoren mee waardoor dit niet helemaal zo is maar het komt redelijk in de richting.
heb je nog meer punten wordt benaderen steeds lastiger.
 

Vandermark

  • #8
Heren,

Erg bedankt voor de uitgebreide antwoorden op deze zondag ochtend. :D

Ik ga het zeker met twee ventielen doen, over een week worden de kanalen helemaal gereinigd want dat is echt nodig (waren echt erg smerig; toen ik hier kwam wonen was de afzuigkap met motor aangesloten op de ventilatie; tijdens het douchen kon je soms ruiken wat er werd gekookt :cry: ).

Mocht ik nog vragen hebben dan kom ik terug.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu