Veel verdeeldozen achter elkaar

Samadhi

  • #1
Beste lezer,

Op het internet kwam ik een berichtje tegen waar gesproken werd over normen voor het plaatsen van elektriciteit, het ging over de de verdeeldozen en vanuit waar je mag doortrekken.Volgens mij was het punt dat je vanuit een bepaalde plek moet doortrekken en niet zomaar ergens een nieuwe verdeeldoos mag plaatsen.

Bij ons in de oude woning liggen in het houten plafond overal gele buizen, het is net een doolhof. Ik kan deels volgen hoe alles loopt en zie dat er vanuit de meterkast, waar zeven buizen uitkomen, er bijvoorbeeld een in de gang begint bij een verdeeldoos/lamp, die gaat door naar het toilet in een verdeeldoos/lamp, die gaat door naar de badkamer in een verdeeldoos/lamp, die gaat verschillende kanten op (nr 2 en 3 ook) waarvan een kant richting een verdeeldoos waar het weer naar een lamp en wandcontact doos gaat.

zo zal het al wel 40 jaren of langer zijn. Nu ga ik hier niets aan doen want op termijn wordt het gesloopt. Maar ik wil wel een buitenlamp aansluiten.

In algemen zin een vraag: Is deze situatie prima?

Even specifiek: kan ik op de laatste verdeeldoos een kabel richting de buitenlamp maken? Daar zat er voorheen ook een lijkt het, maar die was doorgenkipt leek het. Ik begrijp dat ik er wel een elektricien bij kan halen maar ik ga nu toch niet het hele elektrasysteem vervangen. Mijn aanname is dat een lamp geen probleem is, waar het wellicht wel zou zijn als ik een zwaar apparaat er op gooi. Klopt deze aanname ook?

aanvullende vraag: in verdeeldoos nummer 3 zie ik twee gele buizen aankomen met beide één ijzeren kabel (geen mantel) erin. Wat is dit? is dat een ouderwets aardesysteem?? Wat moet ik hiermee?

wederom bedankt
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
Vanzelf sprekend mag je een lamp aansluiten middels een kabel vanaf een bestaande centraaldoos,

die "ijzeren" draden zijn waarschijnlijk voor depotentiaalvereffening van de badkamer of iets dergelijks daar is niets ouderwets aan dar gebeurd nog steeds zou

waarschijnlijk gaat het om een blanke vertind koperen draad ijzer roest en wordt hier niet voor gebruikt
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu