Twijfel over juist aarden van stopcontact

Lichtpunt

  • #21
Ik snap het zeker niet, CAP is aangesloten op aarde van centraaldoos, zie badkamer vereffeningschets, en soms ook nog met aarde van wm-groep. Dit zijn toch ook stroombronnen?
Deze bronnen werken niet spanningverhogend?
Het CAP moet nog steeds vereffend worden aan aarde.
 

Christiaan25

  • #22
Ik heb dit topic helemaal doorgelezen en er kwam de volgende vraag bij mij op:
Maar elementaire regels zoals de wet van Ohm, geven aan dat hoe langer een draad is en de te meer verbindingen er in zitten, des te hoger de weerstand en daarmee het spanningsverschil kan worden.
Geldt dit ook voor de tuin? Ik heb nogal een diepe achtertuin met (uiteraard via grondkabel geaarde) verlichting, dat is dus een behoorlijk aantal meters van de meterkast af met in de garage ook nog eens een aantal lasdozen ertussen. Is de boel in een grote tuin dan door het aantal meters ook 'slecht' geaard, of begrijp ik het verkeerd?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #23
Geen paniek, elke draad heeft een bepaalde kleine weerstand. Zolang de aardverspreidingsweerstand klein genoeg is, en dat is zo onder normale omstandigheden, is er niets aan de hand. Dit topic gaat over het centraal aardpunt in de badkamer. Als je dit gaat gebruiken om andere ruimtes van randaarde te voorzien kan het verschil in weerstand hiertussen gevaarlijke situaties in de badkamer veroorzaken. Dat is in jouw tuinsituatie dus helemaal niet aan de orde.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu