Twijfel over juist aarden van stopcontact

MauritsvanVeen

  • #1
In mijn huis hebben de vorige bewoners de stopcontacten in de kamer naast de badkamer geaard. Ze hebben echter de aardedraad voor die stopcontacten aangesloten op het CAP van de badkamer. In die CAP-doos (waar de blanke aardedraden van het bad, douche, kranen e.d. bijeen komen) hebben ze door de muur een gat geboord, daar de nieuwe aardedraad voor de stopcontacten doorheen gestoken en die aangesloten op de stopcontacten. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat dit mag. Nu loopt er vanaf het CAP wel een blanke aardleiding naar de meterkast die daar én op de aardrail vastzit én aan de aardpen in de grond. Toch heb ik het idee dat dit niet goed is. Klopt dit idee van mij?
 

Lichtpunt

  • #2
Je CAP is, of verbonden met de aarde uit de centraaldoos in de badkamer of verbonden via de aardrail in de meterkast.
De aarding in de zekeringkast is verbonden met je aardrail of blok o.i.d.
in je meterkast.
Zeker is de methode van aarding niet goed aangelegd volgens het boekje,
maar uiteindelijk komen de aardingen wel bij-elkaar uit.
Dus slecht is het niet en beter iets dan niets van aarding.
 

Fiesiekus

  • #3
De aarde van die kamer moet via de centraaldoos van die kamer naar de meterkast en beslist niet via het CAP van de badkamer!!!!

Ik zou dit als de wiedeweerga wijzigen, kans op electrocutie onder de douche is niet uitgesloten!

Als er maar even een slecht contact in die lange draad naar de meterkast zit óf de aarding is niet goed, komt het metalen delen in de douche onder spanning te staan (230 V) als een apparaat in de slaapkamer een defect naar de behuizing heeft.

"Electrische douche i.p.v. electrische stoel"... 't is weer eens iets anders....

Wat denk jij Sxnder???
 

Techno tim

  • #4
Om dit wiedeweerga te wijzigen is wat te overdreven.
Tegen woordig mag het CAP punt uit de centraaldoos worden gehaald.
We vallen ook niet over het feit dat er in één ruimte niet zomaar een WCD wordt gemonteerd met aarde dit is ook niet volgens boekje.
Neemt niet weg dat ik zelf dit zo niet zal doen.
Echter is er een uitzondering om dit wel te verwijderen , zit er een aardlek op zoniet is de kans groter die fiesiekus omschrijft.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Het centrale aardpunt is bedoelt voor lokale vereffening in de badkamer van metalen leidingen en gestellen, geaard via de centraal doos of eigen beschermingsleiding naar de hoofd aardrail. Dit hoort dus niet gebruikt te worden om andere vertrekken van randaarde te voorzien.
Die stopcontacten horen geaard te worden, middels een aarddraad, die via dezelfde centraaldoos en leiding als de voeding, naar de groepenkast loopt en niet anders.
 

Lichtpunt

  • #6
Die stopcontacten horen geaard te worden, middels een aarddraad, die via dezelfde centraaldoos en leiding als de voeding, naar de groepenkast loopt en niet anders.

Oftewel de aarding van de betreffende groep en de vereffening van de badkamer komen bij elkaar via de hoofdaardrail in de meterkast.What's wrong, alleen het montage voorschrift wordt niet gehandhaafd.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
@ lichtpunt: Weet jij veel, misschien is de voeding van die aangrenzende ruimte wel van een andere groep afkomstig. Hoofddoel van het CAP is de lokale vereffening, niet aarding. Als je dit dus oneigenlijk gaat gebruiken kan er spanningsversleping en dus een gevaarlijke situatie ontstaan. En idd het voldoet niet aan de voorschriften en dat is niet voor niets. Zou jij daar in je adviezen hier ook rekening mee willen houden?
 

Lichtpunt

  • #8
Zoals jij ook zult weten is ten alle tijde de randaarde niet groepsafhankelijk, Deze zal ook om deze reden nooit geschakeld mogen worden. Dus simpel, een aarde blijft een aarde. De vereffening en randaarde zullen ten alle tijde bij elkaar gekoppeld worden via de hoofdaardrail.
De auteur van deze topic zal zijn redenen gehad kunnen hebben om dit op deze manier op te lossen.
 

Fiesiekus

  • #9
De auteur heeft het niet aangelegd; z'n voorganger. En al die lengtes draad en aansluitingen kunnen voor de nodige weerstand en dus spanningsverschillen zorgen.

Niet voor niets wordt tegenwoordig het CAP an de centraaldoos geknoopt; dan zijn alle metalen delen over de kortst mogelijke afstand geaard. Nu zit je misschien met 2 verschillende groepen op 1 CAP en een lange draad naar de meterkast.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #10
De auteur van dit topic geeft aan een situatie te hebben ontdekt die naar zijn idee niet in orde is. Die constatering is helemaal juist volgens mij.
 

Lichtpunt

  • #11
Niet voor niets wordt tegenwoordig het CAP an de centraaldoos geknoopt; dan zijn alle metalen delen over de kortst mogelijke afstand geaard. Nu zit je misschien met 2 verschillende groepen op 1 CAP en een lange draad naar de meterkast.[/quote].

Via de hoofdaardrail in de meterkast zullen al deze argumenten (lees verschillende groepen in zekeringkast) weer bij elkaar komen bij je CAP in je badkamer.
In veel badkamers vind je ook een wm-aansluiting (aparte groep), die ook verbonden is via geelgroen met je hoofdaardrail, ook de verlichtings-installatie(centraaldoos) is verbonden via geelgroen met je hoofdaardrail maar ook met je CAP met een geelgroen. Dus je zit altijd vereffend met verschillende groepen op het CAP.
Dat is ook de bedoeling van een CAP en van een Hoofdaardrail9 annex aardelektrode. Het via de weg van de minste weerstand weg laten vloeien van lekspanningen naar aarde.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
FOUT.
Een CAP heeft niets met lekstromen of aarde te maken.
Een CAP behoud zelfs zin veiligheids functie als de aarde ontbreekt.

Het enige doel van een CAP is alle metalen tegelijk aanraakbare vreemd geleidende delen op het zelfde potentiaal te houden, niet meer en niet minder.
Dit potentiaal is bij voorkeur aardpotentiaal maar dat is niet noodzakelijk zolang alle delen maar dezelfde potentiaal heben.
 

Lichtpunt

  • #13
We dwalen af van de aarding.
Het blijft wel nog steeds verplicht het CAP te verbinden met de beschermingsleiding, oftewel met de aardrail in de zekeringkast via de groepsbeschermleiding
Vroeger moest dit gebeuren in de meterkast. Tegenwoordig moet dit plaatselijk gebeuren.
Aangezien de beschermingsleidingen met elkaar verbonden blijven, etc. etc. Lees eens de bijbel in deel 413
 

MauritsvanVeen

  • #14
Kortom: stopcontacten in de slaapkamer afkoppelen van het CAP en een nieuwe aardedraad vanuit de meterkast naar de centraaldoos van die kamer trekken en zo de stopcontacten aarden. Dan zit ik in ieder geval veilig en goed.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #15
Juist
 

Fiesiekus

  • #16
Helemaal juist.
 

Lichtpunt

  • #17
Die aardedraad vanuit de meterkast komt toch vanaf je aardelectrode?
Het CAP wordt toch vereffend met een aardedraad vanaf je centraaldoos of whatever in je badkamer?
Zou je ook kunnen fantaseren waar deze aardedraad vandaan komt?
Toch van dezelde aardelectrode?
Wie zit zichzelf te belazeren?
 

Fiesiekus

  • #18
Niemand. Maar elementaire regels zoals de wet van Ohm, geven aan dat hoe langer een draad is en de te meer verbindingen er in zitte, des te hoger de weerstand en daarmee het spanningsverschil kan worden.

Daarom de aarde van die naastgelegen kamer via de buizen van dezelfde groep naar de aarderail in de meterkast laten lopen. En niet via het CAP
 

Lichtpunt

  • #19
Geen overtuigend argument,
misschien loopt de aarding via het CAP (wm groep) rechtstreeks naar de hoofdaardrail, en loopt de route van de slaapkamer via een langere route.

Ben het gelijk met je eens, maar dat heb ik eerder gereageerd, dat het niet juist is gemonteerd en dat vlgs de voorschriften jullie methode terecht is.
 

Fiesiekus

  • #20
Je snapt 't niet. Als je een stroombron op het CAP aansluit (theoretisch zou dat dus de aarde van de kamer zijn), komt het CAP in spanning omhoog. Da's in een natte ruimte bepaald ongewenst.

Het CAP is er om te vereffenen; niet om te aarden!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu