Tweemaal aarden op een draad?

Bolle Bolle

  • #1
Ik wil een lamp aansluiten die geaard moet worden. Helaas zit het gat waar de kabel uit het betonnen plafond komt een meter bij waar ik de armatuur wil hangen vandaan. De kabel steekt net een paar centimeter uit het gat en heeft een nuldraad, een fasedraad en een aardedraad.

Nu heb ik nog een kleine plafondplaat liggen die bedoeld is om een enkele lamp aan op te hangen. Het mooie is dat deze plaat precies het gat met de kabel afdekt en in hetzelfde matte zwart komt als de armatuur. Via een gaatje aan de zijkant heb ik een kabel getrokken van de plafondplaat naar de armatuur. Ziet er prima uit. In de plafondplaat zit nu een kroonsteentje die de nuldraad, fasedraad en aardedraad als het ware doorverbinden.

Nu mijn vraag. De plafondplaat en de armatuur moeten (volgens de fabrikanten) beide geaard worden. In de armatuur kan dit net zoals wanneer de kabel uit het plafond rechtstreeks op de armatuur zou worden aangesloten, maar hoe doe ik dit in de plafondplaat? Kan ik een tweede aardekabel op het kroonsteentje aansluiten om zo ook de plafondplaat te aarden? Dus zoals dit (aardedraad heb ik maar even groen gemaakt):

tt.png


Of is hier een andere oplossing voor? Ik hoor het graag als iemand ideeën heeft.

(Ik weet dat er soortgelijke plafondplaten zijn van kunststof, maar de platen die ik kan vinden zien er of erg goedkoop uit of zijn veel te groot. Een oplossing waarbij ik de huidige plafondplaat kan gebruiken heeft daarom mijn voorkeur.)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Ik zou daar dan geen kroonsteen voor gebruiken omdat er geen 2 draden onder 1 schroef mogen.
Pak een 3 voudige wago hiervoor.
 

Bolle Bolle

  • #3
Bedankt voor je antwoord. Ik had al in mijn hoofd dat het niet goed zou passen in een kroonsteen :wink:

Maar het principe van twee dingen aarden op dezelfde kabel is dus geen probleem?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Dat kun je prima doen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Let wel op als je soepele draad gebruikt, dat je een lasklem kiest die hier geschikt voor is.
 

Bolle Bolle

  • #6
Bedankt voor de antwoorden allemaal! Heb ik als (relatieve) beginner weer wat geleerd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu