Twee N's op één draad aansluiten in Groepenkast?

Louis Verhagen

  • #1
Ik heb net wat zonnepanelen laten installeren (3 fase omvormer). Vanuit de onderkant komt de "N" (blauw) draad van de hoofdschakelaar naar de groepenkast. Die draad is dan aangesloten op een "verdeelblokje" onderin de groepenkast. Vanuit dat verdeel blokje gaan de draden naar verschillende aardlek schakelaars waarachter de groepen zitten. Op dat blokje zijn alle schroefgaten bezet.

Daarom heeft de installateur twee draden in een krimpklem (weet niet of dit de juiste benaming is) gestopt en die onder in de aardlek geplaatst. Dus de draad die vanuit het blokje naar de aardlek gaat en de andere draad die vanuit de zonnepanelen komt.

Mijn vraag is, mag dit zo? De draad die vanuit de zonnepanelen komt is 4mm^2 (18 panelen x 380 W max) en die van de aardlek naar het blokje gaat is net zo dik. Blijft er dan voldoende capaciteit in de draad voor de groepen die achter de aardlek staan (4x 16 Amp)?

Louis

20220819_112844.jpg 20220819_112925.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Niets mis met een dubbele adereindhuls. Dit had bij deze aardlekschakelaar trouwens niet eens gehoeven, aangezien het component dubbele klemmen heeft had de installateur ook in beide klemmen een losse draad kunnen aansluiten.

Zo te zien zullen er bij de hoofdschakelaar ook al dubbele adereindhulzen zijn gebruikt? Want er gaan vanaf de onderkant draden naar die blokjes, maar ook naar links.

Zeker weten dat het 4mm² is? 6mm² is gebruikelijker en dat correspondeert ook met de gele adereindhulzen.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Louis Verhagen

  • #3
Xander

Bedankt voor je snelle respons. Het zal inderdaad 6mm^2 zijn.
Ik had ook niet verwacht dat het een elektrisch probleem zou zijn eerder een voorschrift probleem.

Louis
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Nee hoor geen probleem.

Deze fabrikant doet dat zelf af-fabriek al in veel kasten, doorlusssen onder de aardlekschakelaars.

9372a8b9-90d8-4c47-9421-67103397818d.jpeg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu