Schakelen tussen twee sets zonnepanelen en twee meterkasten

rene29

  • #1
Hallo,
Ik en mijn bovenbuurman zijn van plan om op ons gemeenschappelijke dak allebei 10 zonnepanelen te laten leggen. Maar omdat er hier en daar schaduw is zal de opbrengst tussen de 2 sets mogelijk verschillen.

Om één en ander eerlijk te laten verlopen zat ik te denken om de verbinding tussen de sets zonnepanelen en de meterkasten periodiek om te wisselen, bijvoorbeeld eens per dag. Dus de ene dag zonnepanelen set A op meterkast 1 en set B op meterkast 2 en de andere dag set A op meterkast 2 en set B op meterkast 1. Over een lange periode is de opbrengst voor beide partijen dan waarschijnlijk redelijk eerlijk verdeeld.

Mijn vraag is: is dat mogelijk en zo ja hoe en wat voor elektrische schakelcomponenten heb je daarvoor nodig? Ik heb iets gehoord over een "omschakelaar" maar dat was zo vaag dat ik daar weinig mee kon.

Ik hoor graag.

René
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Lijkt mij een kansloze missie. Zelfs als het technisch op een veilige manier mogelijk zou zijn, worden de componenten zo duur dat de investering niet opweegt tegen het resultaat.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Dit lijkt me onnodig complex.

Hoe is de situatie op het dak en met de schaduw precies? Niemand zegt dat jouw 10 panelen en de 10 panelen van de buurman als setje bij elkaar moeten liggen, het is ook prima mogelijk om dit te spreiden. Kun je niet gewoon een verdeling verzinnen waardoor de invloed van schaduw voor jullie allebei gelijk is? Dus ieder bijvoorbeeld 8 panelen op een gunstige plek en 2 panelen op een ongunstigste plek? Dit kost je hooguit wat meer kabel en connectors.

Mocht je toch willen gaan schakelen, wil je dat dan aan de AC-zijde (tussen omvormer en groepenkast) of aan de DC-zijde (tussen panelen en omvormer) doen? Let er op dat veel schakelaars niet geschikt zijn om DC te schakelen en dat de spanning aan de DC-zijde van een PV-installatie hoger kan zijn dan waar veel componenten voor geschikt zijn.

Blijven de panelen eigendom van een VVE? Dat moet wel haast met constructies zoals jij ze voorstelt. Als ieder gewoon zijn eigen panelen en omvormer heeft zonder wisseltrucs, lijkt me dat simpeler want dan is iedereen ook gewoon eigenaar van en verantwoordelijk voor één van de sets. Gaat jouw omvormer kapot, dan moet jij vervanging regelen. Gaat er een hagelsteen door een paneel van de buurman, dan moet hij vervanging regelen. Waarom zou je voor dergelijke zaken afhankelijk willen zijn van elkaar of van een VVE?
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu