Twee 2-polige schakelaars voor buiten

LerendKlussertje

  • #1
Beste lezer,

Ik wil buiten stopcontacten en elektra aanleggen met binnen 2 schakelaars zodat ik verschillende punten apart kan schakelen. Ik heb daarom twee 2-polige 16A schakelaars gekocht en een 5 aderige buitenkabel die door de muur gaat. Deze kabel heeft de volgende kleuren aders: aardlitze (geel/groen), blauw, bruin, zwart en grijs. Ik wil de bruin niet gebruiken of later continu onder spanning laten, maar nu de nuldraad (blauw) en de grijs en zwarte draden. Ik realiseer me echter nu pas dat een 2-polige schakelaar ook de nul onderbreekt. Kan ik dit zoals onder aansluiten zodat de nuldraad altijd aangesloten is als er 1 vd 2 schakelaars aanstaat (aarde niet getekend, maar komt er wel)? Bij voorbaat dank!

1698498094443.png
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Nee, dan de nul ongeschakeld laten.
 

LerendKlussertje

  • #3
Kunt u uitleggen waarom bovenstaande niet werkt? Als ik de nuldraden niet schakel dan is het effect van de 2-polige schakelaar weg toch? Is er een andere manier om dit te doen zonder 2 nuldraden te trekken?

Ik neem aan dat ik wel de nul kan schakelen met 1vd2, en de andere alleen gebruik voor fase? Zodat de tweede afhankelijk is van de eerste? Zoals dit:
1698500293409.png


1698500242218.png
 
Laatst bewerkt:

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Nee dat is niet toegestaan, de nul mag niet geschakeld worden los van de fase.

Wil je perse dubbelpolig afschakelen pak dan een dubbelpolige schakelaar en een serie schakelaar, dubbelpolig voor afschakelen en serie voor de functies.

Regel 1 in elektrotechniek: Gij zult overzichtelijke installaties maken.
 

LerendKlussertje

  • #5
OK, duidelijk, bedankt voor je antwoorden en tijd.
 

LerendKlussertje

  • #6
Toch nog een vraag... moet de nuldraad na schakelaar eigenlijk wel blauw blijven, of moet/mag deze ook een andere kleur krijgen?

Als een andere kleur ook mag zou ik dit kunnen doen:
1698503921909.png
 
Laatst bewerkt:

Lange Herman

  • #7
Ik zou de nul gewoon blauw laten.
Heeft ook te maken met regel 1 van de Headhunter.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu