Tuinlamp aansluiten

Atmoz

  • #1
Een nichtje vroeg mij om een paar tuinlampen aan te sluiten. Het zijn lampen die er uitzien zoals getoond in bijgaande afbeelding. Alleen moeten ze komen te staan op de hoeken van de tuinafrastering. Er is geen aardaansluiting voorzien, de fitting zit onderin, net boven de verdikking waar de lamp mee op de paal wordt gezet. Hoe sluit je zoiets volgens de regels der kunst aan? De grondkabel, massief draad zonder scherm, loopt nu door de buis naar boven. De verkoper heeft gezegd dat deze lamp geen aarding behoeft.
Mijn probleem: wat moet ik doen om hier iets fatsoenlijks van te krijgen? Als ik de kabel gewoon zou aansluiten hangt die met de 2 draden van de lamp aan het contactdeel van de fitting. Lijkt me niet zo'n goed idee.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Lasdoosje(waterdicht) in de voet, en met een H07RNF(rubberkabel) 2x0,75 minimaal naar de fitting.
 

Atmoz

  • #3
Headhunter, bedankt voor de reactie.
Maar hoe zit het met de aarding, de verkoper heeft wel tegen mijn nicht gezegd dat de lamp niet geaard hoeft te worden, maar er staat niets, helemaal niets, op de doos. Het is een buitenlamp, niet helemaal waterdicht en dan zie ik het al gebeuren: water in de lamp en dan staat evt het hele hekwerk onder spanning.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Geen typeplaatje? Eventueel een symbool voor dubbele isolatie (twee vierkanten in elkaar)?

Is de behuizing van de lamp van metaal?
 

Atmoz

  • #5
@Tom: helemaal witte doos uit "design spullen winkel" zonder enige opdruk. Lamphuis is van metaal zonder verdere markering.
Teleurstelling groot bij mijn nichtje dat ik de lampen niet direct wilde aansluiten, maar ik wil er mijn vingers ook niet aan branden. Vandaar dat ik hier navraag doe.
@Headhunter: In mijn eerste reactie ben ik vergeten om aan te halen dat de lampen op de palen van de afrastering moeten komen. Die palen zijn zo'n 5 cm in diameter. Daar past geen waterdicht doosje in, verder is de paal uit een stuk.
Lasdoosje buiten de paal plaatsen? Zit ik wel met UV belasting op doos en kabel.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Bij een paal van 5cm gaat de kabel helemaal niet hangen, die kan geen kant op.

Ik zou dan de kabel afstrippen, binnen deel aansluiten op de lamp en de aardlitze tussen paal en armatuur klemmen.

Overigens staat die paal weer in de aarde , dus ik denk dat de aardverbinding wel ok is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu