5 Tuinlampjes op rij ??

Vijverlaan19

  • #1
Hallo Allemaal

Op mijn tuinschutting wil ik 5 lampjes aanbrengen.

Volgens een collega moet ik elke lamp voorzien van een aparte stroom draad en aansluiten op de reeds bestaande stroomvoorziening in mijn blokhut. Is dit zo ?
Hoe kan ik deze lampen met elkaar doorlussen ?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Het hangt een beetje van de armaturen en de aanluitklemmen af of je kunt doorlussen. Per lamp zullen dan telkens twee kabels waterdicht moeten worden gemonteerd. De draden sluit je dan parallel aan, dus zwart bij zwart, blauw bij blauw en geel/groen bij geel/groen normaal gesproken.
 

Fiesiekus

  • #3
Nog makkelijker: gebruik laagspanning (12 Volt). Trafo in je blokhuit en met voldoende dik draad langs de lampen (parallel).
 

Vijverlaan19

  • #4
Hallo ben ik weer (foto toegevoegd in 1e bericht)

Ik heb draad / snoer (geen ymvk oid) met binnenin 2 zwarte draden.
In de lampjes (de holle rvs onderkant) zelf zit een klein doosje welkewaterdicht afgesloten kan worden. In dit doosje zit het kroonsteentje met 3 aangesloten draden.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Dergelijk snoer mag je zoiezo niet voor 230V gebruiken en buiten al helemaal niet. Je zult toch met ymvk moeten werken, bovendien moet de kabel 3 aderig zijn, omdat deze lampjes geaard dienen te worden. Als je de kabel ook wilt ingraven zul je een ymvk-as moeten toepassen. Heeft dat kleine doosje wel de mogelijkheid 2 kabels in te voeren?
 

Vijverlaan19

  • #6
De kabel / het snoer heb ik van de buurman welke ook algeruime tijd
een stuk of 6 bulls eye lampjes aan weerszijden van zijn blokhut aan de schutting heeft bevestigd met van die kabelklemmetjes met een spijkertje eraan 5 mm .
ps Wat kost een aparte trafo ? Is er dan geen gevaar meer ?
 

Tomtom9

  • #7
Het zal ook wel werken, alleen het is niet veilig.

bij 12V, dus de optie met trafo in de blokhut, kan dat snoer wellicht wel, mits alles natuurlijk wel waterdicht uit te voeren is, anders gaan ze bij de 1e flinke regenbui alsnog vanzalf uit......
 

Vijverlaan19

  • #8
Hallo iedereen / Sxnder

Het minikastje doosje onderin en binnenin het rvs gedeelte , hier kan maar 1 kabel naar binnen . Kleine opening omgeven met een rubberen ringetje .

ps zoals jullie kunnen zien zal er eigenlijk geen water in kunnen lopen
lampje hangt schuin aan de schutting (zie foto) en van onderen zal het water ook niet omhoog kruipen en dan moet het (ook) nog weer het genoemde blokje in.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #9
Het punt is dat er dan dus niet op een fatsoenlijke manier 2 kabels ingevoerd kunnen worden. Dan kun je beter aparte kabels aanleggen of je moet met waterdichte lasdozen of grondmoffen gaan werken. Gebruik verder gewoon voor 230V geschikt en geaard spul voor buiten of ga voor 12v. Daar moeten de lampen dan wel geschikt voor zijn natuurlijk.
 

Swblom

  • #10
Mocht je er voor kiezen om 12V te gebruiken zul je wel naar de aderdikte van de voedingskabel moeten kijken.

Neem je bijvoorbeeld een 40W lamp in elk armatuur dan heb je 200W in totaal, dus gaat er bij 12V bijna 17A lopen. Ik weet niet hoe ver de armaturen uit elkaar komen (totale lengte van de kabel) maar afgezien daarvan zou ik dan dus in ieder geval een 2 of 2,5 mm^2 doorsnede kiezen.

Uit de omschrijving van jouw draad verwacht ik dat hij die doorsnede niet heeft. Al met al, voor 12V kiezen hoeft niet in een keer je probleem op te lossen. Je moet dan een goede keus van lamp en kabel maken.

Succes
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu