Tuinlampen en stopcontact aansluiten tuin

Ic3

  • #1
Excuses als deze vraag niet heel hoogdravend is. Maar ik neem liever het zekere voor het onzekere.

Ik heb een oude (maar niet gebruikte) aansluiting in de tuin waar vier kleuren uit komen. Bruin, blauw, groen/geel en zwart. Nu wil ik hier een enkelpolige wisselschakelaar aan maken. Aan de schakelaar wil ik vervolgens een aantal lampen en WCD koppelen. De nieuwe buitenkabel heeft echter slechts 3 kleuren. Bruin, blauw en groen/geel. Het idee was om deze drie met de corresponderende kleuren te koppelen. Dan een wisselschakelaar aansluiten waarbij ik de bruine draad als schakeldraad gebruik. Vervolgens dit doorlinken naar de verlichting en de WCD buiten. Het idee is dat ik met de schakelaar alles na de schakelaar uitschakel. Dus lampen en WCD.

Simpel getekend heb ik nu dit. Klopt dit? Zijn er eventueel nog zaken waar ik op moet letten. E.e.a. wordt onder een afdak gemonteerd, maar wel met IP44 tot IP65.

electra.png
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Ja, schematisch klopt dit.

De kabel komt niet in de grond neem ik aan als je met gewone YMVK of XMVK werkt?

Als je tot de 3e kabeldoos een 4-aderige kabel zoals de bestaande zou gebruiken zou je er voor kunnen zorgen dat de contactdoos altijd spanning houdt, ook met de schakelaar uitgeschakeld. Maar blijkbaar is het geen probleem dat deze contactdoos met het licht mee uitschakelt?

Hou er wel ook rekening mee wat je dan op deze contactdoos aansluit want veel schakelaars zijn maar rated tot 10A.
 

Ic3

  • #3
Bedankt voor je snelle reactie XanderH!

Klopt, ik monteer alles onder een afdakje en een klein stukje (beschut onderde bovenste lat) aan de schutting. De kabel gaat voor de zekerheid (en omdat ik het netter vind) in een (slagvaste) pvc buis.
Op het stopcontact komt eigenlijk niets anders dan een lichtsnoer en de mogelijkheid om eventueel iets kleins aan te sluiten. Een telefoonoplader of een laptop oid. Niets zwaars in ieder geval. Ik vind het juist wel prettig dat dit gewoon afgesloten is als de schakelaar uit staat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu