Stroomdraad & CV thermostaat draad door zelfde buis?

RR RR

  • #1
Om zonnepanelen te kunnen leggen heeft de installateur een electralijn nodig van meterkast naar washok boven. Deze ruimtes zijn recht onder elkaar verbonden met de koof maar er is geen losse pijp meer beschikbaar. Tevens lijkt het erop dat in de meterkast het betonnen plafond een losse kabel door de koof trekken blokkeert.
WhatsApp Image 2023-05-23 at 06.18.03.jpeg

Er is een pijpje waar de CV thermostaat draad doorheen gaat waar genoeg ruimte in lijkt om ook een electrakabel doorheen te halen.

Kan/Mag dit?
Wat voor andere slimme manieren zijn er om een draad van washok (2e verdieping) naar de meterkast te krijgen?
 

RR RR

  • #2
1684818010757.png

Is dit een oplossing die nog steeds mag?
Het betreft in ons geval een installatie van 9 zonnepanelen (en 1fase in de meterkast).
 

Auto-Geen

  • #3
De bedraade thermostaat vervangen voor een draadloze.
 
  • Like
Waarderingen: RR RR

RR RR

  • #4
draadloze thermostaat klinkt ook als een redelijke oplossing om zo een pijpje vrij te krijgen. De huidige thermostaat is echter wel erg fijn die we hebben dus bij tweede gedachte zou ik die niet graag vervangen (nog buiten de lelijke plek in de woonkamer die dan achterblijft).

Ben wel benieuwd of de PV omvormer niet een logischere is en meer "stabiel" aangezien alles dan bedraad blijft.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Je zou kunnen overwegen de draad van de thermostaat apart aan te leggen. Aangezien die draad laagspanning is, hoeft ie aan veel minder eisen te voldoen dan een normale 230 V bekabeling (of draden door buis).

Je zou voor de thermostaat kunnen volstaan met een tweeaderig (bel-) kabeltje (mits de thermostaat nu al twee-aderig is aangesloten). Die kabel mag je met kabelspijkers vastzetten, in een klein geultje door de muur leggen (en dan afsmeren,) etc. Zoiets is veel makkelijker weg te werken of een omleidingsroute voor te vinden dan een 230 V kabel.

Wanneer je dat gedaan hebt, gebruik dan de bestaande thermostaatkabel om een trekveer door de buis te voeren, is makkelijker dan dat je de trekveer los erdoorheen moet doen. Wel met twee personen doen: één de trekveer invoeren, de ander aan het thermostaatkabeltje trekken en daarbij communiceren over wel of niet trekken..
 
  • Like
Waarderingen: RR RR

RR RR

  • #6
Apart de thermostaat kabel aanleggen lijkt een erg arbeidsintensieve oplossing waarbij ik geen vertrouwen in mijn skills heb om geultjes te maken in de muren en dat weer netjes weg te werken (kabelgootjes vind ik niet netjes).

Ondertussen een bericht van de zonnepanelen partij gekregen op mijn feedback voor een PV omvormer op de wasmachine groep. Blijkbaar willen ze maar heel moeilijk verantwoordelijkheid nemen voor de volledige installatie. Ze geven aan dat de route geen aftakkingen mag hebben en ze dat niet goed kunnen bepalen en dat er een 4 mm kabel moet liggen door de buis. Heb dus gereageerd dat als ze dan een 4 mm kabel door de pijp trekken/vervangen ze meteen weten dat de route "clean" is en ze dus ook een PV omvormer zouden kunnen plaatsen met volle verantwoordelijkheid. Eens kijken hoe ze daar op gaan reageren.
 

RR RR

  • #7
Ligt het aan mij of is deze reactie erg tegenstrijdig?
Beste oplossing geen gebruik van wasmachinegroep maar als externe bevestigd dat de kabel uit 1 stuk bestaat dan doen ze het wel en is die 4 mm kabel ook geen issue meer blijkbaar. Voor de goede orde....ze zijn gewoon wezen schouwen hier.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Als de beste oplossing is, dat er geen gebruik gemaakt kan worden van de wasmachinegroep, maar een andere route, dan is dat zo. Veiligheid voor de klant gaat voorop. En we hebben helaas te maken gehad met onveilige situaties doordat klanten zeggen dat de wasmachinegroep veilig was. Wij zijn geen elektricien, maar voeren wel elektrotechnische handelingen uit op ons vlak.
De leiding waar nu de kabel in ligt, is een 16mm pijp. Dat is te dun om gebruik te maken van een 4mm2 kabel.

Maar nogmaals, als een elektricien kan bevestigen dat de kabel van de wasmachinegroep uit 1 stuk bestaat, dan kunnen we gewoon een pv-verdeler plaatsen.
Wij doen de volledige installatie met de mogelijkheden die er zijn. Een externe inschakelen is alleen op verzoek van de klant.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Sorry, maar nu verlang je een beoordeling van een uitspraak van een bedrijf, dat voor jou werk gaat doen. Dat is niet de bedoeling van het forum Klusidee. Op dit forum proberen leden hulp te bieden voor klussen die je zelf doet.

Het enige dat ik kan zeggen, is dat een pijp van 16 mm inderdaad te dun is voor een kabel of VD-bedrading van 4mm²

Verder moet je het helemaal zelf afhandelen met de 'zonnepanelen partij'
 
  • Like
Waarderingen: Walker

RR RR

  • #9
OK helder, dank.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #10
Een pv verdeler is een veilige oplossing, maar kan alleen worden toegepast op een groep zonder aftakkingen ervoor. In princip is een wasmachine groep dit.

Je zou kunnen controleren door deze groep uit te zetten of er niets anders stopt met werken. Als dit het geval is, is dat een veilige optie.
 
  • Like
Waarderingen: RR RR

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
4mm² is in principe niet nodig als je de boel met 16A afzekert, maar 4mm² in plaats van 2,5mm² zorgt wel voor minder spanningsopdrijving waardoor je minder snel in de problemen komt bij een te hoge netspanning. In sommige wijken begint dit een probleem te worden dat de netspanning oploopt richting 253V waardoor omvormers uitschakelen. Met 4mm² zou het kunnen dat jouw set blijft werken terwijl de buren problemen ervaren.

Ik snap dus goed dat 4mm² de voorkeur van de installateur heeft en dat ze minder zin hebben om garantie te geven op een probleemloze werking bij de oplossing met een PV-verdeler.

Stel dat je toch de aparte leiding regelt, wie sluit de boel dan aan in de groepenkast? Iemand die zelf al roept "Wij zijn geen elektricien" zou ik daar persoonlijk graag weg houden.
 
  • Like
Waarderingen: RR RR

RR RR

  • #12
Het is nogal een schizofrene houding inderdaad. Ondertussen heb ik een kijkgat in de koof op zolder geboord en helaas is door de koof een kabel trekken geen optie. Veel troep erin en op eerste verdieping loopt betonplaat ook grotendeels door, lijkt het.

Blijft als optie over de PV-verdeler, een draadloze thermostaat en evt nog een buis waar ik UTP door heb liggen naar de zolderkamer en die opgeven maar dan moet door het muurtje naar het washok die doorgetrokken worden en dan netjes de kabel naar de andere kant gebracht, dat heeft ook niet echt mijn voorkeur.
 

DSR9500

  • #13
Kun je niet langs de grijze afvoerbuis omhoog ?

Mogelijk kom je wat cement tegen van de vloer erboven, maar dat is vast te verwijderen.

Is de opening te smal. dan trek je daar toch de draad van de thermostaat langs.
 

RR RR

  • #14
Via de koof lijkt redelijk onmogelijk door ook doorlopende vloer van de tweede verdieping. Heb licht in de meterkast op koof plafond gezet of er bv ergens licht lekt en ik dat kan zien op zolder via het kijkgat. Maar het is allemaal pikkedonker.
Nu kijken of ze toch aan de pv verdeler willen onder hun eigen verantwoordelijkheid. Kunnen ze toch zo bepalen en dubbelchecken.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #15
Dan vervang je toch zelf het draad van je wasmachine groep door 4mm? Is tenslotte een klus forum :)
 

RR RR

  • #16
Zou dat passen door 16mm buis? Ze gaven aan dat het niet past. Ik had namelijk aangegeven als oplossing dat zij dan 4mm erdoorheen trekken en zo aansluiten. Maar nu een formulier gekregen waarin ik dan zou moeten tekenen voor van alles om verantwoordelijkheid bij ze weg te nemen als zij een pv verdeler installeren. Ga ik uit principe niet doen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #17
Nee, dat gaat niet passen.

Wat is het totale vermogen in WP wat men gaat installeren?
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #18
Ik heb bij een grote online elektra componenten aanbieder gelezen dat 3x4mm2 past in een buis van 16mm, maar ik kan het mis hebben
 

Rob Sax

  • #19
3x4mm2 in vaste buis lees ik ook in verschillende tabellen. Maar raar verhaal dat ze het mogelijk wel met 4 mm2 willen doen. Trek de huidige draden eruit (met meenemen van trekveer) en trek ze er daarna weer in. Dan weet je dat het 'clean' is.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #20
Is ook niet zonder risico... Stel dat ze de draden er niet meer inkrijgen?

Bij 16 mm gladde buis zou het trouwens net aan mogen. Bij 16 mm flexibel niet, en je weet niet of er ergens een tussenstuk in flexibel gebruikt is...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu