Stroomdraad / elektriciteitsdraad

Vraagsteller

  • #1
Beste deskundigen,
hoe zit het met stroomdraad, de bruine bijvoorbeeld, als daar stroom op staat, wordt deze dan warm (of op den duur) en kan deze door kunststof heensmelten? vaak zie je dat stroomdraad geïsoleerd wordt met tape namelijk, zelfs de nuon doet dat in de meterkast, ook al is het tijdelijk, dus is het veilig zou je zeggen, maar toch......... , een opdonder is wat anders dan een kokendheet draadeinde.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Bij normale belasting wordt een draad niet heet. Vanwaar deze vraag?
 

Vraagsteller

  • #3
Heb ik altijd al willen weten. Maar je zegt belasting, bedoel je aangesloten stroomdraad onder stroom met werkend apparaat? want ik bedoel een loze stroomdraad, waar wel spanning op staat.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Een spannings voerende draad, zonder belasting wordt zeker niet warm. Echter is werken met of in de buurt van spannings voerende draden, al dan niet met tape geïsoleerd niet veilig en ten strengste af te raden.
 

Vraagsteller

  • #5
Ok, dus als ze nu dus veilig opgeborgen geïsoleerd met tape in het apparaat liggen, kan er dus niets gebeuren, want je zegt dat ze dan niet heet worden en dus niet door kunnen smelten.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Dat hangt van de belasting af. Verder kan ik zonder de situatie te kennen niet zeggen of er niks mee kan gebeuren.
 

Vraagsteller

  • #7
Ja, inderdaad onbelast, niet aangesloten , wel stroom erop. Het gaat mij erom dat ik weet dat loze onder stroom staande draden niet heet worden en door iets heen kunnen smelten. Ze gebruiken vaak lasdoppen, voor loze onder stroom staande draden in plafonds enz , waar nog een lampen hangen enz.
 

Sjoerd1982

  • #8
Je bedoelt spanning op de draad?
Stroom gaat alleen door een draad als er een gesloten circuit is. De weerstand over het gehele circuit bepaald de stroomsterkte en die bepaalt weer de temperatuur omdat de spanning gelijk blijft op 230V.
Als er geen gesloten circuit is, staat er geen stroom op de draden, maar alleen spanning. Omdat het circuit niet gesloten is is er ook geen stroomsterkte dus ook geen verhoogde temperatuur.

De stoppenkast beschermt de draden in het huis tegen een te hoge stroomsterkte. Is de weerstand te laag (bij kortsluiting) dan slaat de stop eruit of als de stroomsterkte te hoog is omdat er parallel teveel stroomsterkte gevraagd wordt.
Deze bescherming valt in het niets tegen de verhoogde temperatuur, dus deze verhoging is verwaarloosbaar. De stoppen moeten er ALLANG door zijn voordat de temperatuur van een draad ook maar in de buurt komt van iets dat gevaarlijk lijkt.
Dit verhaal geldt alleen bij gecertificeerde stoppenkasten. Bij hobby werk aan een stoppenkast kunnen andere regels gelden.
 

Vraagsteller

  • #9
Een mooi afrondend antwoord dat alles zegt wat ik moet weten op dit gebied, bedankt! Nu weet ik hoe het zit.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu