Stopcontact maken buiten aardlek om

Aristonos

  • #1
Ik heb in de meterkast een extra stopcontact nodig. Maar gezien het voor een rolluik voor een deur is, moet het beter buiten de aardlek om. Mocht die er uit springen, dan heb ik nog stroom op het rolluik. De buurman heeft het ook, en die zei dus dat ze het bij hem buiten de aardlekschakelaar om hebben aangesloten. Nu heb ik de kast open, en de bovenste drie zijn op de aardlekschakelaar aangesloten. De onderste vier blijft stroom op staan als ik de aardlekschakelaar uit schakel. Daar zit dus ook de kookplaat op aangesloten. Op de vierde rood omcirkelt, zit een aftakking naar de bel schakelaar via een splitter. Blijft ook stroom op staan. Heb ze alle vier gemeten met een multimeter, als de aardlek uit is staat er nog stroom op alle vier. Dus kookplaat werkt dan.. Kan ik ook op de zekering er naast zo,n splitter zetten en vandaar uit een stopcontact maken, zodat vandaar het rolluik stroom krijgt, dus buiten de aardlek om ? Of beter op de vierde een drieweg splittertje maken ?

20221216_162147xx.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Die linker 3 zekeringen zijn gekoppeld tot 3-fasen groep specifiek voor de kookplaat. Daar zou ik niets anders op aansluiten. Qua vermogen doet zo'n rolluik natuurlijk niet veel maar voor de overzichtelijkheid zou ik van een "aparte eindgroep voor een specifiek toestel" afblijven. Toch zeker als het een 3-fasen groep is.

Ik zou dan dus liever op de rechter groep aansluiten.

Is het niet makkelijker om de afgaande leiding te onderbreken en daar een lasdoosje te plaatsen?

Wat doet die losse bruine draad onder je beltrafo?
 

Aristonos

  • #3
Ik heb al een blauwe, bruine en aarde draad getrokken, maar die hangt nog los. Eerst stopcontact maken en dan aansluiten. Die zie je hangen. Oke, dus liever op die rechter. Ja op een bestaande lasdoos aansluiten zeg je, had ik al gekeken, maar zitten best wel vol, dus moet er een doos tussen ergens. Maar goed, het kan dus wel in feite, met een drieweg splittertje. Het is moeilijk zoeken waar de draad van die vierde zekering heengaat naar buiten. maar ik ga toch zoeken, en anders een 3weg splitter. Ga ik van de kookgroep afblijven. En nee, zo,n rolluik gebruikt bijna niks, soms hooguit tien seconden op of neer gaan. Meer niet. Ik zie nu elders dat ze het aftakblokje of aftakklem noemen. Die zijn er zeker niet in drieweg ?
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Dat bestaat wel...

4bb62135841ab210252682be8af83aad.jpg


Weet niet of het lekker boven die zekeringhouder past.
 

Aristonos

  • #5
Oke bedankt.Mag ik dan wel die bel trafo draden verplaatsen naar het aftakblokje boven op zekering 3. Ik zie dat die blauw/zwart heeft, en zekering 1 en 2 gewoon blauw/bruin. Dus hoe zit dat ? Daar is nog ruimte , en niet in gebruik.. Dan komt de bel achter de aardlek. En heb ik dus ruimte in de aftakklem voor de WCD voor het rolluik.

Screen Shot 12-16-22 at 06.10 PM.JPG
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Ik zou altijd eerst even uitzoeken wat er op die groep nu is aangesloten. Hou het logisch. Sluit je rolluik of deurbel liever aan op de verlichtingsgroep van de hal dan op de aparte eindgroep voor de vaatwasser.

Zwart+Blauw is waarschijnlijk omdat er oude kabel is toegepast, in plaats van losse installatiedraden.
 

Aristonos

  • #7
Oke bedankt voor je advies. Gaat de deurbel naar boven op 1, 2 of 3 , wat het minst belast wordt. Dat zal ik even uitzoeken. En zet ik het rolluik op de aftakklem waar nu de bel op zit. De bel is het minst belangrijk, als die het niet doet doordat de aardlek af slaat is minder erg dan een rolluik wat niet meer open wil. Toch wil ik ook wel zo,n 3weg proberen. Dan gaat het rolluik gewoon bij de bel. Is kijken waar ze die in de handel hebben.
 

Aristonos

  • #8
Is gelukt. Ik kon niks vinden wat er op die ene groep zat aangesloten. Alleen de bel. Die is nu verplaatst naar een verdeelblokje boven, die achter de aardlek zit. Dus als de aardlek uitvalt, heb ik nog stroom op de rolluiken. Heb het aangesloten met grijs buitenkabel in een flexibele electrabuis op een lasdoos met bovenop het stopcontact. Dus altijd weer heel simpel door te trekken.

20221217_140438.jpg
 

visietech

  • #9
buiten de aardlek om mag waarschijnlijk niet de gehele installatie moet naar mijn mening achter een aardlek zitten voor de eindgroepen is o,o3 klasse A vereist mogelijk kunt u een afzonderlijke aardlek plaatsen voor de rolluik alleen
 

Aristonos

  • #10
Ik weet het ook niet zeker, maar volgens mij moet tegenwoordig alles achter een aardlek. Behalve als het gaat om een beltrafo die in de verdeelkast zit ingebouwd. Maar ook dat is maar theorie, aangezien zo'n trafo meestal wordt afgetakt van een gewone groep die de meterkast uit gaat, en dus achter een aardlek zit. In mijn geval zat de beltrafo op een groep zonder aardlek en daar zit nu het stopcontact voor de rolluiken op. Op advies, want alles mag uitvallen, maar je moet wel je huis in of uit kunnen, dus de elektrische rolluiken kunnen bedienen. En een aardlek wil er nog wel eens spontaan uitspringen. De bedrading die ik trok is nog geen meter lang, en is dubbel geïsoleerd, en gaat om één grijs buitensnoer in een buis nog eens, met aarde naar een WCD. Er komt verder geen apparaat op. Een rolluik gaat zo nu en dan eens omlaag en omhoog, het vraagt geen constante energie. Dan is de kans dat daar een aardfout in optreedt praktisch nul, dus heeft een aardlekbeveiliging weinig zin. Tenzij je van plan bent om er aan te gaan prutsen terwijl het ding op spanning staat.
Dan nog iets, ik heb drie kookgroepen, en die blijken ook niet achter een aardlekschakelaar te zitten. Is destijds zo aangelegd door de installateur. Bovenste drie gehele huis met aardlek. De onderste vier : 1,2,3 is koken, nr 4 was beltrafo, nu rolluik.

20221216_162147.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
Hoe oud is deze groepenkast?
 

Aristonos

  • #12
Denk van de bouw nog. 85/86
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
Die kast voldoet toch al niet aan de eisen, dus dit kan er dan ook wel bij.
Groepen voor algemeen gebruik moet verdeeld zijn over 2 aardlekschakelaars, die mogen nooit op 1 aardlek.

Een aardlek moet bij algemeen gebruik groepen voor stopcontacten,
Het hoeft niet als:
1 het aardcircuit voldoende laag is om bij een aardfout de spanning op de aarde lager dan 50v te houden en de stroom voldoende hoog te laten worden om de zekering te laten aanspreken.
En,
2 het aansluitpunt niet voor algemeen gebruik is.
 

Aristonos

  • #14
Voldoet niet ? Werkt prima. Nee als je zo gaan denken. Oldtimer auto,s voldoen ook niet aan de huidige eisen. Tweetact scooters ook niet. Maar de hele buurt hier hangt vol met deze kasten. En ik denk in oud Amsterdam ook wel. Electricien gevraagd, kost € 800,00 een nieuwe automaatkast,maar als het prima werkt dan afblijven. "Goeden middag, over uw berichtje. Ik denk dat u rond de 6-800 euro klaar bent, in principe is het zeker niet nodig om een groepenkast te vervangen als het nog naar behoren werkt. Met vriendelijke groet, Rinaldo".
 
  • Like
Waarderingen: liviu2004

XanderH

Specialist Elektra
  • #15
Ik mag aannemen dat de aardcircuitimpedantie in orde is, aangezien de kookplaat ook zonder aardlekbeveiliging is aangesloten. Dan mag dit in theorie zelfs met de jongste normen nog, zolang je aan die contactdoos maar kunt zien dat deze voor een specifieke toepassing is. Plak er een sticker "alleen voor rolluik!" op en het voldoet aan NEN1010:2015.

De rest van de groepenkast niet uiteraard.
 

Aristonos

  • #16
Ik heb dat hele systeem niet aangesloten. Die hele groepenkast zat al in het huis toen ik er in 2005 ging wonen. Dit met die rolluiken is de enige modificatie die ik toepas. Om de aardlek te omzeilen. In april heb ik een nieuwe kookplaat gekocht, en mede met hulp van jou heb ik daar de aansluiting met perilex stekker gedaan. Na enig meet en speurwerk is dit prima gelukt. Verder lijkt me alles goed te zitten. Alles werkt prima. Ik zal er inderdaad zo,n sticker opplakken.Heb ook een schema op de kast gemaakt.

20221217_174723.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #17
Nog even hierop terugkomend: Wat doe je als de stroom helemaal uitvalt? Volgens mij kun je beter een UPS plaatsen (en dan wel achter een aardlekschakelaar), zodat het rolluik altijd nog geopend kan worden...
 

Aristonos

  • #18
Als de stroom helemaal uitvalt ? Dan werkt de stadsverwarming ook niet meer. De vloerverwarmingspomp niet, de koelkast niet. Dan kan ik ook niet meer met de huistelefoon bellen, want dat gaat tegenwoordig ook via het modem. Heb je alleen de smartphone nog. Misschien valt dan in de winkels ook alles uit. Hopelijk zijn dan mijn rolluiken open. Ik heb ze besteld zonder er bij na te denken. Ik wilde het nog veranderen voor een rolluik op accu op zonnecellen, maar de bestelling was al gedaan. Weer naar Polen sturen, ombouwen en weer terug zou me 900 extra kosten. Toen ging ik bij een buurman vragen die ook een rolluik voor de toegangs deur heeft. Zodoende kreeg ik de tip de voordeur buiten de aardlek om te voorzien van stroom. De aardlek gaat er altijd als eerste uit. Dus heb je nog stroom op je rolluik, die buiten aardlek om is aangesloten. Ik heb al een jaar een rolluik voor het voorraam.Tot nu toe nooit problemen gehad. Die zit wel achter een aardlek. Aan de achterkant krijg ik ook een groot rolluik. Daar heb ik aarde naar buiten, en daar heb ik een aarde afgetakt voor nu een stopcontact met aarde op die plek. Die achterkant komt dus ook achter de aardlek. Ik ben nu eigenlijk wel benieuwd naar al die mensen die hun huis ook beveiligd hebben met rolluiken, en hoe die een escape hebben, als de aardlek eens afslaat. En of de camera,s en de alarmen dan nog werken. In mijn geval ging het er specifiek om dat als ik thuis kom, en de aardlek ligt er uit, dat ik wel mijn huis in kom, en natuurlijk ook er uit indien nodig. Bij brand een heel anders verhaal, boven heb ik handbediende rolluiken, en dakramen naar een afdak.

20221221_164408.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #19
Als de deur naar binnen opent dan beuk je bij calamiteiten zo het pantser eruit hoor.
 

Aristonos

  • #20
Ja klopt. Bij brand zou je dat wel doen. Dan wordt het een verzekeringskwestie. Maar niet als de stroom er af is. Dan is het een kwestie er weer stroom op krijgen, mits de hele stad down is. Maar als je terug komt van een weekendje weg of vakantie, en de aardlek is binnen uit, dan kom je het huis dus niet in. Vandaar dus buiten aardlek om. En gaat alleen om de in/uitgang. In het allerergste geval kunnen ze buiten de kast nog open maken en het dan via een handmatige noodprocedure omhoog halen. Kans is klein hoor. Maar heb wel eens gehad dat de aardlek heel spontaan af sloeg. Zonder echt geen enkele oorzaak te kunnen vinden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu