Aanleggen stopcontact in meterkast

Peter15

  • #1
Ik wil een stopcontact maken in mijn meterkast. In het verleden is er voor mijn keuken een extra groep aangemaakt. (zie foto)
Is het mogelijk om het blauwe, bruine en groen/gele draad door te knippen en te verdelen naar de keuken en naar het nieuwe stopcontact.
Een tweede mogelijkheid is het groen/gele draad aan te sluiten op de aarde boven in de meterkast en de bruine en blauwe draad op de groep rechts te plaatsen. Of is beide niet mogelijk en moet ik naar een andere oplossing?
Ik hoor graag jullie advies.
 

Tiho

  • #2
Wat zou er op het nieuwe punt komen?
 

Peter15

  • #3
Het stopcontact is nodig voor het verdeelpunt van Ziggo (kabel,tv en telefoon) + Accespoint
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Er zijn ook stopcontacten voor in de groepenkast.
Sommige kant en klaar met aftakklemmen.
 

Kaajee

  • #5
En wat zit er al (allemaal) aangesloten op die extra groep in je keuken?
 

Sharky

  • #6
Spul van ziggo neemt niet veel vermogen af dus mij lijkt dat dit prima kan op dit groep.

Je kunt ook een Attema doos plaatsen met een deksel met WCD. ;)
 

Kaajee

  • #7
Ik zou toch (ook) even kijken/checken wat er in de keuken allemaal (al) op aangesloten zit. Je weet hoe dit gaat met WCD's in meterkasten: die worden vaak ge/misbruikt voor allerlei doeleinden (in de voortuin): autowassen, stofzuigen, hoge druk reiniger, ander gereedschap. Als je dan al krap zit (ivm keuken apparatuur) heb je een potentieel probleem(pje).......vandaar mijn vraag.........

edit: en als je dan toch gaat aftakken is het nog simpeler (en veel goedkoper) om een (enkele of dubbele) spatwaterdichte WCD op te pikken in de bouwmarkt (< 3eu). Die mag je zo (zonder grondplaat) bevestigen en van daar uit mag en kun je ook prima doorlussen.
 

Peter15

  • #8
Dank voor jullie reacties. Ik moet even nakijken wat er allemaal op de groep is aangesloten. Stel dat ik doorlus met een wandcontactdoos en ik de apparatuur van Ziggo aansluit. Mocht dan blijken dat de groep het niet trekt kan ik toch gewoon terug naar de oude situatie of niet?
 

Kaajee

  • #9
Ja maar dan moet je wel zorgen dat de draden lang genoeg blijven. Dus dan niets afknippen, dan zou je de boel weer terug kunnen schroeven (of anders ipv de wcd dan een lasdoosje plaatsen, maar dan kun je ook de wcd gewoon laten zitten en niet gebruiken)....
 

Peter15

  • #10
Nog een vraag. Je geeft aan een spatwaterdicht WCT zit daar genoeg ruimte in om door te lussen of moet ik eerst naar een tussen doosje en dan twee vertakkingen maken (1) naar de keuken (2) naar het stopcontact.
Ik hoor het graag in ieder geval bedankt, ik ga met vertrouwen aan de slag.
 

Kaajee

  • #11
Ja in zo'n spatwaterdichte WCD zit genoeg ruimte om een inkomende en afgaande kabel te plaatsen (en zo dus door te lussen). Elke aparte WCD heeft de mogelijkheid voor 2 sets draden, dus 1 inkomend en 1 set uitgaand.

Het zijn niet de mooiste WCD's, maar grote voordeel is dus dat je ze zonder gedoe met grondplaat mag gebruiken en kan/mag doorlussen. Ze zijn bovendien wel lekker degelijk.
 

Appeltje

  • #12
Als je ruimte hebt, en je wilt bv een dubbele WCD dan zou je er ook voor kunnen kiezen om een opbouwbak te kiezen met daarop geklikt een dubbele WCD. Voordeel is dat je daar gewoon alle ruimte hebt om te lassen en dat je hem makkelijk in de bestaande buis kunt opnemen.
 

Kaajee

  • #13
Ook weer waar, alleen viel mij de prijs van die dingen zwaar tegen!! Helemaal tov een dubbele WCD (van het OK! huismerk..........)
 

Klusmeneer

  • #14
Een aanwezige buisleiding onderbreken en een lasdoos plaatsen. Als je dan bv een lasdoos van HAF plaatst kun je er een deksel voorzien van wandcontactdoos zo op klikken.
 

Klusmeneer

  • #15
Een aanwezige buisleiding onderbreken en een lasdoos plaatsen. Als je dan bv een lasdoos van HAF plaatst kun je er een deksel voorzien van wandcontactdoos zo op klikken.
 

Martijn.K

  • #16
Zou persoonlijk voor de lasdoos + wcd deksel kiezen.
Ben niet zo'n voorstander van doorlussen op de contacten van een wcd,
want dan loopt het vermogen van de achterliggende installatie over die contacten heen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu