Spanning op aardleiding

Todotada

  • #1
Vandaag kwam er een gespecialiseerde aardpen-firma om een aardpen te slaan waarvan vermoed werd dat die ontbrak, maar die bleek er toch te zitten (buiten) met een 25 qmm .
Om die door te meten werd die 25 qmm tijdelijk doorgehaald. Driehoeksmeting gaf 1,49 Ohm op de straatzijde, dus OK.
Maar toen de monteur de doorgehaalde 25 qmm weer wilde koppelen kreeg hij een schok van het ontkoppelde deel (huiszijde), er werd daarop met de multimeter 67 Volt t.o.v. de aardpen gemeten. Een voor een de groepen uitgeschakeld, maar er bleef 67 Volt opstaan. Pas toen de hoofdschakelaar werd uitgezet verdween die 67 Volt. Na de doorgehaalde verbinding hersteld te hebben (C-klem) verdween die 67 Volt uiteraard, maar gaf de weerstandsmeting niet langer 1,49 Ohm maar 1,64 Ohm. De monteur dacht: dat komt door die 67 Volt lekstroom. Hmm .... (1) klopt dat? En (2) waarom reageert er geen aardlekschakelaar op die lekstroom (monteur dacht: er lekt te weinig ampere)? En (3) dat die lekstroom verdwijnt als de hoofdschakelaar uitgaat begrijp ik, maar waarom niet als de groepen een voor een worden uitgeschakeld? En (4) wat nu te doen: zo laten (zegt monteur) of oorzaak lekstroom opsporen en hoe dan? Monteur: Liander bellen, want moet aan hun kant zitten, want lekstroom verdwijnt niet als groepen een voor een worden uitgeschakeld. (5) Klopt dat?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Nee er klopt geen hout van zijn verhaal.
1 aarde losnemen bij een in bedrijf zijnde installatie is levensgevaarlijk!
Stel dat de aardlek stuk was en er een lekstroom loopt van een paar ampère door een defect apparaat dan was hij er geweest.

2 een driehoek meting moet je 3x doen met de neerpennen steeds in een andere positie. De waarde mag niet meer dan 10% afwijken onderling.

3 uitspraken doen over de lekstroom kan je alleen doen als je die meet .

4 de monteur dacht....... Hmmm gebrek aan vakkennis?

5 de hoofdschakelaar schakeld de netbeheerder niet uit daar zit ook de fout niet, als er al een fout is.
Als de monteur een verkeerde hoogohmige meter heeft gebruikt is er niets loos behalve dat hij onveilig(loskoppelen van de aarde bij in bedrijf zijnde installatie)
Dat er een lekspanning te meten is betekend NL. Niet automatisch een lekstroom. Elk geaard apparaat heeft NL een netfilter en als je daarvan de aarde losneemt staat er ook spanning op de aardpin van de stekker.

6 Als het aardnet volledig gescheiden word van aarde maar langs actieve geleiders loopt pikt deze altijd lading op en dat geeft een spanning TOV aarde.

De monteur had de aardlekken moeten meten.
De lekstroom moeten meten.
De isolatie TOV aarde moeten meten.
En spanningsvrij moeten werken.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en Lampje45

Todotada

  • #3
Thx Headhunter, top, maar wat doe ik nu? Zo laten of ...?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Dat kunnen wij op afstand niet beoordelen of jouw aarding in orde is. Ik zou een installateur langs laten komen om dit na te meten en kies deze keer een installateur die wél een idee heeft waar hij mee bezig is....
 

Todotada

  • #5
Thx. En ik maar denken er verstandig aan te doen een gespecialiseerd aardpen bedrijf te nemen ...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu