Gat trekschakelaar is dichtgestukt zonder spanning van de draden te halen

Pluk123

  • #1
Bij verbouwing van de badkamer was door de stukadoor het plaatje van de trekschakelaar weggehaald. Daarna is over het gat heen gestukt. De draden van de schakelaar zijn nooit uit de centraaldoos gehaald dus staan nog onder spanning. Ik weet dat dat niet mag en wil het graag in orde maken. Hoe los ik dat op? Is dat goed te doen zelf of is er een onmogelijk moeilijke situatie ontstaan?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Draden losmaken in de centraaldoos en uit de leiding trekken? Of zit de schakelaar nog aan de draden onder het stucwerk?
 
  • Like
Waarderingen: Pluk123

Pluk123

  • #3
Ik denk dat de draden nog vast zitten.

En: hoe kom ik er achter welke draden het zijn in de centraaldoos?
 

Sander 1972

  • #4
Als je de draden of wel richting van de buis richting inbouw doos zichtbaar is. Is het meest waarschijnlijke voor verlichting bruin/zwart en voor een wasmachine bruin/blauw/groengeel
 
  • Like
Waarderingen: Pluk123

Ronny

Specialist Verwarming
  • #5
De doos opzoeken, openmaken en dan doen wat je moet doen.
 
  • Like
Waarderingen: Pluk123 en Walker

Ijssel87

  • #6
Zullen lasdoppen op zitten dus via de centraaldoos eruit trekken zal je niet lukken. Spanningsvrij laten zitten kan natuurlijk wel.
 
  • Like
Waarderingen: Pluk123

Pluk123

  • #7
Dat laatste spreekt me aan, spanningsvrij laten zitten. Maar hoe doe ik dat. Ben beginner op dit gebied, nooit verder gegaan dan lamp ophangen.
Ik heb een foto van een andere centraaldoos in huis. Dat zou ik een wandcontractdoos willen verwijderen. Dus vergelijkbare vraag, maar dit keer niet eerst dicht gestukt ;-)
Die grijze blokjes zijn de lasdozen, toch? Kan ik die open maken en weer dicht maken? Om de draden eruit te halen? Of gaan ze dan kapot en moet ik nieuwe plaatsen? En hoe weet ik elke draden ik hebben moet?

IMG_20230813_121558.jpg
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
prik in dat stopcontact een lamp (schemerlampje oid.) en in een ander stopcontact ook een lamp
Maak een bruine draad los
Gaat de lamp uit op het stopcontact die je weg wilt halen dan heb je de juiste zo niet dan moet je een andere bruine hebben.
Gaan ze allebei uit dan heb je de aanvoer en moet je ook een andere hebben.

Heb je de juiste dan even kijken in welk gat deze draad verdwijnt en dan kun je ook zien welke draden daar nog meer ook bij horen.
Deze ook losmaken en verwijderen.

Maar waarom een stopcontact verwijderen?
De meesten komen juist stopcontacten te kort en ik heb liever een stopcontact die ongebruikt achter een kast oid. zit dan later tot de ontdekking komen dat die toch wel handig was.
 
  • Like
Waarderingen: Pluk123

Pluk123

  • #9
Super, daar kan ik wat mee.

Maar dan nog: Hoe haal ik ze los? Grijze doosje, kan dat open zonder het kapot te maken? Kan ik het dan weer dicht maken?

Ik heb een slaapkamer 3x4, op elke muur 2 contactdozen vlak boven de vloer en op 1 muur nog midden op de muur een contactdoos en kabelaansluiting. Mooi voor als je daar een tv wilt ophangen, dan valt de contactdoos achter de tv. Maar die heb ik niet. Ik heb gewoon een contactdoos midden op een muur. Nu ik toch de boel ga opknappen, contactdoos maar weg.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #10
de draad stevig vasthouden met 1 hand en dan met de andere hand aan de lasdop trekken en draaien.
Natuurlijk wel oppassen want er staat spanning op.
Het kan veiliger spanningsloos, dus eindgroep uit, draad losmaken, spanning weer op de groep en kijken of de bewuste lamp uit is.

Maar jij hebt geen TV wellicht dat een volgende eigenaar daar juist wel een TV wil.
Er bestaan ook afdekkapjes voor niet gebruikte stopcontacten maar je kunt er ook een muggenverjager oid. inprikken.
 
  • Like
Waarderingen: Pluk123

Pluk123

  • #11
Dank je. En als ik dan de verkeerde draad heb? Kan ik hem dan gewoon weer terug duwen?
 

Sander 1972

  • #12
Las doppen nooit een 2de keer gebruiken
 
  • Like
Waarderingen: Pluk123

Pluk123

  • #13
Dus alle draden er uit en nieuwe lasdoppen plaatsen? Klinkt heel eenvoudig, is dat ook zo of moet je daar verstand van hebben?
 

HBH

  • #14
Die “grijze blokjes” waar je het meerdere malen over hebt zijn geen “lasdozen” maar ‘lasklemmen’.
En die laatste gebruik je in een lasdoos, zoals op jouw foto is te zien. (een "lasdop" is weer iets heel anders)
Zo maar even een draad uit een lasklem trekken gaat niet zo eenvoudig en er dan weer insteken is niet aan te raden omdat de lasklem beschadigd kan zijn geraakt. Vooral wanneer je daar geen ervaring mee hebt. Je kunt o.a. de draden zo kort mogelijk aan de klem door knippen. Maar dan moet je wel zeker weten of de draden hierdoor niet te kort zijn geworden om ze weer in een nieuwe lasklem te kunnen steken.
En ja, wanneer je er verstand van hebt, gaat klussen wel een stuk gemakkelijker. En dit geldt vooral voor het aanleggen van elektrische installaties. Waarom denk je dat bijv. een beginnend elektricien een jarenlange beroepsopleiding heeft gevolgd?
 

Pluk123

  • #15
Dankjewel voor je uitgebreide uitleg. Daar kom ik ook alweer verder mee, en het sluit aan bij wat ik verder had opgezocht op internet.

Enneh, ik denk dat een electicien een jarenlange opleiding heeft gevolgd om ook nog heel veel meer te kunnen dan dit. Maar het is ook de reden waarom ik het zo precies uitvraag: om zeker te weten dat ik dit aandurf en me niet begeef in iets wat te hoog gegrepen is. Maar ik krijg de indruk dat dit wel te doen is eigenlijk. Ik ga maar eens een lasklem bekijken bij de gamma en dan de knoop doorhakken.
 

Pluk123

  • #16
Heeft er nog iemand enorm bezwaar tegen de draden laten zitten zonder spanning er op? Wat zou dan de beste manier zijn om het uiteinde ervan in de centraaldoos af te dichten zodat ik zeker weet dat ze nergens tegenaan kunnen komen?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #17
De nieuwe steeklassen
HBH schreef:
Die “grijze blokjes” waar je het meerdere malen over hebt zijn geen “lasdozen” maar ‘lasklemmen’.
Lasklemmen zijn die met de hendeltjes en die zijn zeker meerdere keren te gebruiken.
De juiste naam is steeklasdop of kort gezegd steeklas.
Deze steeklassen zijn gewoon meerdere keren te gebruiken mits een draad er op de juiste manier uit gehaald is.
Maar ja leg iemand maar eens uit hoe je dit moet doen en wat een nieuwe en wat een oude steeklas is dan kun je beter zeggen dat ze na gebruik vervangen moeten worden.

Om uit te zoeken welke draden het zijn kun je rustig de bestaande steeklas opnieuw gebruiken, heb je eenmaal uitgezocht welke je moet hebben dan prik je er een nieuwe op en klaar.

Om te voorkomen dat de draden ergens tegen aankomen prik je er gewoon een kleine steeklasdop op, ze zijn er in 2 voudig tot 8 voudig. Maar als je de draden toch niet gebruikt kun je ze dus ook alle 2 of 3 in 1 steeklas prikken.
Voor ons natuurlijk makkelijk zeggen met altijd wel een paar doosjes verschillende maten in de auto maar koop je nieuwe dan kun je de oude gebruiken om de niet gebruikte draden af te doppen.
 
  • Like
Waarderingen: Pluk123

Pluk123

  • #18
Super, dankjewel! Wat fijn dat je zo uitgebreid wilde reageren. Dit gaat me lukken.
 

Ijssel87

  • #19
Maar heeft die stukadoor het gat dicht gestuct of zit er een plaatje achter waar die overheen heeft gestuct? Heeft ie er een gat ingetikt zodat je nog weet waar die zit? Plaats even een foto.
 

Pluk123

  • #20
Hij had het afgedekt met een papiertje of iets dergelijks. Omdat de schakelaar niet meer nodig was, werd daarna aangeraden om het helemaal dicht te smeren. Achteraf kwam ik er achter dat dat helemaal niet zo maar mag en dat je de draden dan moet verwijderen of in ieder geval moet zorgen dat er geen spanning meer op staat.

Ik wil dus de schakelaar helemaal niet terug. Ik wil vooral een veilige situatie creëren zonder dat ik een gat in mijn muur hoef te maken. Het is heel mooi dichtgesmeerd, en geverfd met waterdichte verf. Zie je niets meer van. Dat wil ik het liefst zo houden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu