Second opinion groepenkast gevraagd

Arthur1979

  • #1
Hallo allemaal,

Om een prijsopgave te krijgen voor het aarden van een stopcontact heb ik twee elektriciens over de vloer gehad. Naar aanleiding van mijn oude berischt (zie https://www.klusidee.nl/Forum/topic/aardlekschakelaar-klapt-er-steeds-uit.6316/) heb ik beiden gevraagd wat ze van de opstelling van mijn groepenkast vonden, de ene vond hem prima en de andere heeft mij aanbevolen om wat aanpassingen te laten verrichten. Ze zagen er allebei betrouwbaar uit maar blijkbaar heeft een van beiden het mis.

Een foto van de groepenkast vind je hier:



Alleen de groene schakelaars zouden op de aardlek schakelaar aangesloten zijn, waardoor de rest dus onveilig is. Het voorstel was om die bovenste rij te vervangen (schijnen ouderwets te zijn) en alle schakelaars onder de verdelen in twee groepen, ieder op een apparte aardlek schakelaar. En ook een hoofdschakelaar te monteren. Dat zou allemaal volgens het bouwbesluit 2007 zijn.

Aangezien ik een echt leek ben op dat gebied, kan iemand dit verhaal bevestigen?

Mijn dank is groot.

Groeten,
Arthur
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Met welke meetlat moet ik naar de kast kijken?

normen uit 2007 dan is hij idd verouderd en kan wel een paar aanpassingen gebruiken(Hoofdschakelaar 2x aardlek en 6 eindgroepen)

Kijk je naar de norm die gold ten tijde van aanleg dan zal je de aarding even moeten meten, maar dan zal er weinig aan mankeren.
 

Ducman996

  • #3
Norm uit 2007 nog niet gebruiken. Deze is nog niet van kracht.
En deze eist ook meer m.b.t. aardlekschakelaars (waar niet iedereen het nog mee eens is geloof ik)

Maar het advies van headhunter sluit ik me bij aan. Gewoon er voor zorgen dat alle groepen achter (minimaal) twee aardlekschakelaars verdeeld zijn
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
De norm van 2007 is nog steeds nen1010 5e druk uit 2003.
 

Ducman996

  • #5
Dat weet ik ook wel. Dat bedoelde ik ook te zeggen met het bovenstaande.
Dus de NEN1010:2007 nog niet gebruiken.....
 

Ronald42

  • #6
Is het ook niet zo dat als er origineel zekeringen zaten en je gaat uitbreiden met automaten dat dat mag tot 50% van het originele aantal groepen? Dus 4 zekeringen max uitbreiding met automaten 2 stuks.

Ben al evenuit actief dit soort dingen aanleggen dus kan ik het mis hebben.

Wat ik niet mis heb en schijnbaar zitten de anderen al wat vroeg aan een pilsje, :lol: is dat er 7 groepen zitten en u al een hoofdschakelaar had moeten hebbben. Nu word groep 4 zo te zien niet gebruikt maar hij zit er wel en dus 7 stuks.

Ik zou dus zeggen Hoofdschakelaar => 2 aardleks => 7 groepen verdeeld dus 4 + 3. Zorg verder dat niet alle verlichting achter 1 aardlek komt en alle aparatuur achter de andere. Zijn nogal wat installateurs die dat doen.
 

H@ns

  • #7
Beetje laat maar toch: slotje want dit valt echt buiten de doelstellingen van het forum!!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu