Second opinion elektraplan

EmileB

  • #1
Beste Klusideeërs,
Ik hoop dat iemand zo vriendelijk wil zijn het elektraplan voor mijn woning & schuur/garage te beoordelen. De woning is oud (ca 1910) en klein, staat in het buitengebied in Noord-Nederland en wordt door ons als weekend/vakantiehuis gebruikt. Het huis heeft nu een net-aansluitwaarde van 1x25 ampere met daarachter 4 groepen. De aansluitwaarde kan volgens Liander probleemloos naar 3x25 ampere worden opgetrokken. De (nieuwbouw)schuur is ca 80m2 groot en bevindt zich op ca 30 meter van de stoppenkast van de woning. Ik wil er voldoende 230V-spullen kunnen gebruiken (licht, handgereedschap, werkplaatskacheltje etc) en ook een 400V-aansluiting hebben om bv een compressor en een hefbrug te kunnen gebruiken. Een bevriende elektriciën heeft het volgende voorgesteld:
In de woning een groepenkast met 8x lichtgroep B16,
2x aardlek 40x0,03 amp en 1x hoofdschakelaar. Daarnaast een aardlek selectief 40x0,3 amp en een 4-polige automaat C20. In de schuur: 2xC16 automaat, 1x 4-polige automaat B16 en een aardlek 40x0,03amp. De verbinding tussen de kast in de woning en die in de schuur zou met een grondkabel YmvkAS4x4 moeten. Op- en aanmerkingen zijn welkom!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Is geen DHZ klus, je laat het uitvoeren.Wij beoordelen geen werk dat uitgevoerd word door derden.
 

EmileB

  • #3
Uit de reactie op mijn vorige bericht concludeer ik dat ik niet duidelijk genoeg ben geweest. Het plan is weliswaar afkomstig van een professional, maar ik ben wel degelijk van plan om het zelf uit te voeren. En omdat ik op het punt sta de benodigde spullen aan te schaffen, krijg ik graag bevestigd dat dit een kloppend en zinvol plan is. Wat ik me bijvoorbeeld afvraag is of het per se nodig is om voor een 4x4 YmvkAS te kiezen, of dat 4x2,5 ook zou voldoen. Of wellicht zelfs een 5-aderige kabel zonder beschermende mantel die in een slagvaste buis wordt geplaatst.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Berichten samengevoegd.
Blijf in hetzelfde bericht verder gaan anders wordt het onoverzichtelijk.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
4x4-as is zeker nodig.
ik vind de selectiviteit ook ver te zoeken, c20 is niet selectief op een c16, en ik vraag mij ook af of een 25A/gg wel selectief is op een C20.

waarom een 300mA aardlek voor de kabel naar de onderverdeler?
 

Fendtgek

  • #6
Moet er geen hoofdschakelaar in de schuur?
 

EmileB

  • #7
Bedankt voor de reacties zover. Mbt de selectiviteit: daar had ik n.a.v. een oudere discussie op het forum (https://www.klusidee.nl/Forum/draaddikte-groepenkast-naar-schuur-t67313.html) ook mijn twijfels bij. Die discussie (over een zeer vergelijkbaar geval) leidt tot de conclusie dat je vanwege de selectiviteit met 3x40 ampere moet beginnen om de groepen in de schuur met 16 ampere te kunnen zekeren. Probleem is echter dat Liander heeft aangegeven dat 3x25A het maximaal haalbare is op ons adres; wil ik meer dan zijn de kosten voor het trekken van een dikkere kabel vanaf de laatste trafokast naar het huis voor mijn rekening – en gezien de landelijke ligging zal dat nogal in de papieren gaan lopen. De vraag is nu: moet ik vanuit het oogpunt van selectiviteit de hele installatie dan maar in de woning plaatsen en daarvandaan meerdere leidingen (krachtstroom en bv 2x 230V) naar de schuur trekken (wat vanwege de kabelprijzen ook een vrij kostbare oplossing is) of zijn er nog andere opties om van een net-aansluitwaarde van 3x25A in de woning via een enkele YmvkAS 4x4 tot krachtstroom en 230V/16A in de schuur te komen? En meer algemeen: is selectiviteit een (wettelijk voorgeschreven) harde voorwaarde, of is het vooral een praktische zaak (in de zin dat het onhandig is dat een groot deel van het systeem plat gaat als er aan het einde van de traject kortsluiting optreedt)?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Je moet altijd selectief zijn op je hoofdzekeringen.
Het kost je anders elke keer dat Liander moet komen een flinke duit.
Je moet ook selectief zijn omdat je niet wilt dat je direct in het donker staat als er een kortsluiting of aardfout ontstaat.

Het bouwbesluit geeft aan dat je minimaal aan de NEN1010 moet voldoen, en daar staat idd selectiviteit beschreven.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #9
Ik vraag me af of drie dunnere kabels nou echt zoveel duurder zijn dan één dikke plus de extra onderdelen voor de onderverdeler.
 

EmileB

  • #10
@the headhunter: goed om te weten, dan hoef ik daar niet verder over na te denken. Gezien de 3x25A aansluiting lijkt de gemakkelijkste (en inderdaad Sxnder, niet per se duurdere) oplossing om alles in de meterkast in de woning te regelen en daarvandaan meerdere kabels naar de schuur te trekken. Voor de 230V-groepen neem ik aan dat YmvkAS 2x2,5 voldoende is. Moet ik voor de 400V-groep evengoed een YmvkAS 4x4 trekken of kan dat dan een onsje minder?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
De stroom is leidend, niet de spanning.
30m kan makkelijk met een C16A op 2,5mm².

Zet algemeen gebruik en Licht apart op een aardlek(automaat) zit je nooit in het donker.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #12
Nee de 400V kan een 4x2,5+as worden.
 

EmileB

  • #13
En zo kan het oorspronkelijke plan de papierversnipperaar in - dank voor alle informatie. Het nieuwe plan wordt nu: een nieuwe groepenkast in de woning met minstens 8x16A 230V-groepen waarvan er in ieder geval 2 voor de schuur bedoeld zijn. Ik neem aan dat ook de schuurgroepen gewoon een B-karakteristiek kunnen hebben. Per 230V-schuurgroep komt er een kabel YmvkAS 2x2,5 van ca 30 meter lang richting schuur die daar via lasdozen verder wordt verdeeld naar stopcontacten en lichtpunten. Naast de 8 'gewone' groepen komt er een krachtgroep in de groepenkast, waarvandaan een kabel YmvkAS 4x2,5 van ca 30 meter lang richting schuur loopt om daar de hefbrug en de compressor (hoeft niet tegelijkertijd te kunnen) te voeden. Als iemand nog zo vriendelijk wil zijn aan te geven aan welke specificaties die krachtgroep moet voldoen dan kan ik boodschappen gaan doen!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
Wat is het vermogen van die hefbrug en wat van die compressor?
 

EmileB

  • #15
Ik moet het allemaal nog aanschaffen, maar een zoektochtje langs Marktplaats en sites van aanbieders van nieuw spul leert me dat een beetje hefbrug al snel een vermogen heeft van ca 2,5kV en een flinke compressor ca 3kV.
 

EmileB

  • #16
Waar ik zei 2,5kV moet natuurlijk zijn 2,5kW en waar ik zei 3kV moet zijn 3kW :oops: - stop de tijd!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu