'patch kast' voor 230v schakeldraden?

J_n

  • #1
Als onderdeel van de renovatie van ons huis wordt de elektra helemaal opnieuw aangelegd. Het lijkt me leuk om ooit nog eens iets aan huisautomatisering te kunnen doen, zodat je bijvoorbeeld lampen op afstand aan/uit kan zetten, maar ik zie het niet zitten om nu meteen een compleet domoticasysteem aan te leggen.

Mijn idee is nu om alle schakeldraden van zowel schakelaars als de lichtpunten naar een centrale kast in de meterkast te voeren. In eerste instantie kan de schakeldraad vanaf de schakelaar daar gewoon doorverbonden worden met de schakeldraad naar de lamp, maar in de toekomst zou daar een relais tussengezet kunnen worden.

Volgens mij mag dit van de NEN zolang je alle groepen door gescheiden buizen voert, of zie ik nog iets over het hoofd?

Voor de kast denk ik aan een lege DIN rail groepenkast, op de rail kunnen later nog relais worden geplaatst. Maar ik zoek nog een manier om intern de draden door te verbinden, bijvoorbeeld een rij met een aantal dubbele schroefklemmen. Waar zou ik zo iets kunnen vinden?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Lijkt me dat zoiets te vinden of te bestellen is bij een installateur.
Op het forum geven we geen adressen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Je kan beter een aantal loze buizen leggen vanaf elke centraaldoos naar de meterkast en de rest klassiek houden.

Domotica gebruikt vaak zwakstroom bus bekabeling en met de juiste kabel mag dat door 230v gelegd worden.(4kv isolatie)

Je hoeft dan alleen de schakelfuncties naar de meterkast te leggen, dat zijn er vaak nogal wat dus een aantal loze leidingen is dan nooit weg.
 

StefanD

  • #4
Klinkt allemaal vrij omslachtig. Er zijn systemen waar je een ontvanger plaatst op de plek van het apparaat dat je wilt schakelen. (Dus in de centraaldoos of een wandcontactdoos) De ontvanger krijgt dan vervolgens zijn signaal via een puls over het net (bijvoorbeeld via het X10 protocol), of draadloos (FS20 protocol). Met dergelijke systemen hoef je geen enkele aanpassing te doen in de bedrading; alleen daar waar je wilt ontvangers en zenders plaatsen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Nadeel van die systemen is dat je geen terugkoppelingen krijg of de actie ook is uitgevoerd.
Het systeem is daarnaast ook niet simpel servicebaar, en vaak niet een open protocol dus zit je aan een merk vast.Het enige open domotica systeem is KNX-bus bijna alle grote merken maken daar nderdelen voor die onderling ook samen werken.

Draadloos gebruik je alleen in geval van nood, X10 is een hobby systeem.
 

J_n

  • #6
Bedankt voor de reacties allemaal.

Draadloos zie ik ook niet zo zitten, het licht moet gewoon altijd werken.

Van alles wat ik over KNX heb kunnen vinden krijg ik de indruk dat het erg duur is en niet gemakkelijk zelf te installeren.

Mijn idee was om de aansturing (zwakstroom gedeelte) zelf in elkaar te knutselen, als ik ooit weer verhuis kan het netjes achterblijven door gewoon de schakeldraden weer door te verbinden.

Alternatief is misschien om de lichtpunten al meteen aan te sturen met pulsrelais (teleruptor), gestuurd door zwakstroom drukknoppen. Ook dan kan ik later makkelijk inprikken op de aansturing, en het bij verhuizing ook weer simpel in de oorspronkelijke staat achterlaten.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Knx kan je zo duur maken als je zelf wilt, voor installatie is helaas een programmeur nodig.

Wat is de meerwaarde van een teleruptor tov een schakelaar, wat verwacht je van domotica?
 

J_n

  • #8
Wat ik verwacht? Dat je bijvoorbeeld met 1 druk op de knop alle lichten in de woonkamer en keuken uit kan doen, dat het licht in het toilet aangaat zodra je binnenkomt, dat soort dingen.

Meerwaarde van een teleruptor zou zijn dat de drukknop altijd nog blijft werken zelfs als de rest van de aansturing uitvalt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Als je geen stuurspanning meer hebt doet een teleruptor niets meer.

Domotica is meer dan een extra knopje om ergens het licht aan of uit te doen.

Met teleruptoren is in een woning weinig extra functionaliteit te krijgen, een alles aan/uit, en alles aan uit voor een ruimte is al behoorlijk ingewikkeld.
Als je zo'n domotica systeem plaatst moet je eigenlijk zorgen dat je het makkelijk kan aanpassen zodat het 1 word met de woning en ook echt meerwaarde heeft, een net systeem verkoop je zo met de woning mee.
 

StefanD

  • #10
Met een draadloos systeem is het erg eenvoudig om met één schakelaar alles in een ruimte aan en uit te zetten. Ook kun je dan nog steeds alle ontvangers individueel regelen.
Tevens kun je een draadloos systeem koppelen aan vaste schakelaars, waardoor je niet afhankelijk bent voor de werking van het draadloos gedeelte.
Het enige echte nadeel dat ik zie van een draadloos systeem is dat iemand van buitenaf jouw schakelaars kan bedienen. Of dat echt een probleem is hangt af van de omgeving. En iets als een hartbewaking zou ik er ook niet op aansluiten :-)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Dat laatste geld alleen voor de goedkope brol, als je draadloos neemt volgens INSTABUS dan zal niemand vanaf buiten zomaar je schakelaartjes kunnen bedienen.Nadeel is dat elke schakelaar moet worden ingeleerd op de ontvanger die hij zou moeten bedienen, daarvoor zullen de ontvanger dus wel redelijk bereikbaar moeten zijn.Ook is er geen terugkoppeling mogelijk je kan du sniet op de schakaar zien of de actie is aangenomen door de ontvanger, dat is bij licht niet erg dat zie je direct maar er zijn ook functies die je niet direct ziet maar wel aan of uit wilt zetten.
 

Red

  • #12
Bij de renovatie van mijn woning heb ik geen domotica gebruikt, maar uitsluitend het aantal groepen uitgebreid van 4 naar 12, de woonkamer van meerdere CAI aansluitingen voorzien, direct naar de meterkast en ook de slaapkamers voorzien een een CAI aansluiting.

Alles bij elkaar liggen er ca 18-20 19mm buizen richting meterkast, 50% in de vloer en 50% in het verlaagde plafond en ik kan je verzekeren dat het niet meevalt dit alles naar je meterkast te rangeren en het daar in te proppen. Ik heb de kast ca 30cm breder moeten maken en er heel wat tijd aan besteed om het er netjes en verantwoord erin te krijgen. Ik zou er niet aan moeten denken ook nog een zwakstroom er bij te moeten leggen, of om per centraaldoos een buis naar de meterkast te brengen.

Bij een nieuwbouw woning kan je daar van begin af aan rekening mee houden (na advies van een installateur) maar bij renovatie is dat makkelijker gezegd dan (goed) gedaan.

Suc6
 

J_n

  • #13
Heb me er verder in verdiept en besloten toch maar meteen een compleet domoticasysteem aan te leggen op basis van KNX! De meerkosten ten opzichte van mijn oorspronkelijke idee vallen me mee, en nu alles toch open ligt is het veel eenvoudiger om het meeten goed aan te pakken.

Bedankt voor de reakties allemaal!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
12
Gerelateerde onderwerpen
Oude meterkast aansluiten als 'testkast'

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu