Schakeldraden in CD verbinden

Ylane

  • #1


Hallo allemaal,

Ik kom niet helemaal uit de verbindingen van de schakeldraden in de plafond-CD op zolder. De oude lasdoppen heb ik vervangen door nieuwe lasklemmen, maar weet niet meer of zwart uit aanvoer 3 was verbonden met zwart uit 1 of uit 2. Ik snap dat het wat stoppen gaat kosten maar hoe krijg ik alles weer goed aangesloten... zonder meter. En waar haal ik uiteindelijk de zwarte draad naar de lamp vandaan?
Ik heb de drie blauwe draden plus een draad naar de lamp met elkaar verbonden evenals de twee bruine fasedraden.
De CD’s, als ze er al zijn, zitten ingebouwd in een dubbele wand en daar kan ik niet bij komen.
Heel graag advies en alvast dank
 

CV__

  • #2
Binnen dezelfde (enkelfase) groep kun je onbeperkt zwarte draden aan elkaar knopen zonder dat het je zwarte stoppen gaat kosten.

Waar haalt de schakelaar z'n fase vandaan?

Ik zou zeggen; 1 en 2 aan elkaar; die hebben schijnbaar te maken met een andere lamp. 3 aan de lamp onder de centraaldoos op de zolderkamer.

Wat zit er ingebouwd in een dubbele wand?? Alles plekken waar verbindingen zijn gemaakt moeten bereikbaar blijven.
 

Ylane

  • #3
Hallo CV,

Daar was je weer
De combi-schakelaar (onder de 3), is voor het licht op de zolderkamer. Ik heb geprobeerd om hem uit de dubbele wand te halen, maar er is geen beweging in te krijgen. Maar ik zag wel dat de draden naar links liepen, (op de tekening richting 3 en 2).
3 komt van de lamp op de overloop, met die rode en blauwe draad, weet je nog?
In de plafond-CD op de zolderkamer zag ik dat de rode draad uit 3, verbonden was met een zwarte draad en volgens mij was dat met zwart uit 1. Maar dat weet ik dus helemaal niet zeker.
Ik vermoed dat de draden die uit 2 komen oa. naar de combi-schakelaar gaan en een deel naar beneden. Ook daar geen CD te vinden, alleen lange buizen en een cv-leiding. Alles zonder klemmen of zadels .. ze staan nu vast.

Door het gat van de lamp op de overloop wat groter te maken, kon ik wat foto's van de vliering maken. Daar zie je ook alleen maar lange buizen naar de achterkant lopen, maar ook daar zitten ze achter een muurtje verstopt. De rest van de elektra aan de achterkant staat op een andere groep.




Je ziet op de foto wel een buis naar beneden gaan en die gaat naar de CD waar we het over hebben. Links op de balk loopt de buis die naar de lamp op de overloop gaat (en waar ik de rode draad niet uit kon trekken omdat er verderop een knik in zit

Ik heb gisteren de zwarte draden uit 1,2 en 3 in een lasklem gezet plus een stukje draad naar de lamp, maar dat werkte niet.
Kan je er nog wijs uit?
 

CV__

  • #4
Ah, je bent dezelfde als van dat topic. Maar dat is dan zeker weer een andere lampset? Want daar schrijf je dat het gelukt is.

Welk bouwjaar is dit pand? Jaren '50?

Mooie kans om het nu in 1x goed te doen en ook die vliering te isoleren, hehe.

Al die draden oude kleur zou ik ook gewoon compleet ruimen. Die zijn namelijk ook gewoon minstens 48 jaar oud, waarschijnlijk dus nog iets meer..
 

Ylane

  • #5
Het huis is uit 1928. Ik ben nog aardig wat ijzeren buizen tegengekomen de afgelopen jaren, maar dan wel met een pvc uiteinde...

Isoleren laat ik aan de volgende bewoners, aangezien ik niet verwachtte zoveel tijd ed. kwijt zou zijn aan het herstellen van de onvoorstelbare hoeveelheid verstopte gebreken.
Maar ja, ik ga even je tweede mailtje lezen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu