Relais weer doorgebrand?!

Niek2014

  • #1
Beste klussers,

Enige tijd geleden had ik een probleem met mijn vaatwasser. Zie dit topic: Vaatwasser wordt niet warm en stopt niet. Houdt dit verband?

Nadat ik de relais opnieuw had gesoldeerd werkte de vaatwasser zoals die altijd had gewerkt, tot gisteren.. Hij heeft nu weer dezelfde problemen als eerst (hij wordt niet warm, hij blijft maar draaien ect.). Ik ben van plan om hem weer open te schroeven en opnieuw het betreffende relais te solderen. Maar aangezien ik hier een leek in ben vraag ik jullie mening.

Heeft dit zin? Is dit niet dweilen met de kraan open? Want hoe kan het zo zijn dat ik nooit last heb gehad van doorgebrande relais en dit nu twee keer in 1 jaar gebeurd is?

Alvast bedankt!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Zoals ik recentelijk in Bosch vaatwasser 43A33EU/50 - Verwarmt niet / blijft draaien schreef: dat solderen is geen blijvende oplossing. Want het losse contact heeft z n oorzaak en die ligt meestal in het overhitten van het relais t.g.v. een slecht contact in dat relais.

Het relais soldeert zich dus los en als je geluk hebt blijft het daarbij. Als je pech hebt verbrandt de boel of krijg je het contact niet meer gesoldeerd omdat er teveel aan gerommeld is...

Gewoon eerst kijken wat er aan de hand is en indien het contact inderdaad weer los is dan niet (eerst) opnieuw solderen maar relais vervangen! Is een relatief goedkope oplossing: een nieuwe printplaat kost véél meer!
 

Niek2014

  • #3
Bedankt, duidelijk bericht. Ik weet dat ik de vorige keer ook gezocht heb naar nieuwe relais, maar waar zijn deze te krijgen? Bij de Gamma? Of moet ik naar een plaatselijke elektronica winkel?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Indien beschikbaar een plaatselijke elektronica-onderdelenwinkel. De gewone elektronicawinkels (TV, Video, Hifi etc.) hebben dat niet, bouwmarkten al helemaal niet. Indien niet beschikbaar dan googlen met 'elektronicaonderdelen'.

Je kunt eventueel de nummers, die op het relais staan, hier aangeven. Dan kijk ik even voor je of ik een vervangend relais kan vinden. Probleem kan namelijk zijn dat er een 6 V relais in zit dat moeilijk te verkrijgen is en dat door een 5 V exemplaar vervangen kan worden.

Ik kijk dan zelf bij conrad (geen verdere gegevens ivm geen reclame willen maken).
 

Niek2014

  • #5
Oké top! Ik schroef de vaatwasser van het weekend (ik denk zaterdag) open en dan zal ik het nummer doorgeven. Ik zou uit mijn hoofd echt niet weten wat voor een soort relais erin zit..
 

Niek2014

  • #6
Ik heb hem opengeschroefd en inderdaad, hetzelfde relais is doorgebrand alleen op een ander aansluitingspunt.

Dit zijn de gegevens die op de relais staan. Ik weet niet naar welke ik moet kijken, dus ik zet alles hier neer.

SHC
SRE303006
Co11: 6VDC
10A/250VAC/AC1
T+85C

10A/250VAC

CO453
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Deze zou moeten passen.

Heb ik niet zelf uitgezocht, heb ik gevonden via google SRE303006.

Het nummer van het vervangende relais (Finder 36.11.9.006.4001) brengt je via google dan (eventueel) weer bij diverse andere leveranciers.

Probleem met bestellingen van dit soort onderdelen is dat de verzendkosten meestal meer bedragen dan het onderdeel zelf. Tenzij je in de buurt van een elektronica-onderdelenzaak woont. :wink:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ook in dit onderwerp komt het betreffende Finder relais als vervanging voor. Helemaal onderaan staan twee foto's van de contacten van zo'n relais (fotootjes even aanklikken voor vergroting). Kun je zien hoe het komt dat de contactovergang niet goed meer is en waarom de contacten oververhit raken.
 

Niek2014

  • #9
Bedankt! Ik woon in de buurt van Rotterdam, dus ga morgen even op zoek naar zo'n winkel. Ken er geen één, maar verwacht wel dat er hier in de buurt één zit.

Ik laat het weten.
 

DSR9500

  • #10
Soldeer dan de printspoor wat dikker in het soldeer.
Beter is zelfs een dikke koperdraad er bij vastsolderen.

Zo wordt de in toekomst warmte beter afgevoerd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu