Bosch vaatwasser 43A33EU/50 - Verwarmt niet / blijft draaien

Mroset

  • #1
Hallo allen,

Wij zijn in het bezit van een Bosch SGV43A33EU/50 vaatwasser.
Deze gaf de laatste dagen de volgende storing:
- Water wordt niet warm
- Aan het einde van het programma blijft de teller op 1 minuut staan, echter er komt nooit een eind aan het programma en de vaatwasser blijft maar draaien.

Analyse/oplossing:
Ik heb het probleem zelf kunnen oplossen door de, in de loop der tijd losgeraakte, soldeercontacten van de relais opnieuw door te solderen op de hoofdprint (deze bevindt zich in de deur bij de knoppen. Met enig beleid is deze print prima te verwijderen en daarna te repareren).
Ik verwijs naar de afbeelding voor wat ik aantrof. Duidelijk een los contact wat storingen veroorzaakt in de juiste werking (of zelfs gevaarlijk kan zijn onder bepaalde omstandigheden).

Hierna was (of lijkt vooralsnog) bovendien ook een ander probleem verholpen, en dat is dat er vaak water in het labyrinth blijft staan aan het einde van de vaatwasbeurt. We hebben nu enkele keren het programma gedraaid na reparatie, en dit lijkt niet meer te gebeuren. Twee vliegen in 1 klap dus. Mocht dit specifieke probleem toch onverhoopt terugkeren update ik deze thread weer even.

Ik hoop dat iemand anders hiermee geholpen is.

Mvg,

Maarten
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Deze reparatie helpt maar tijdelijk en veroorzaakt in sommige gevallen een ander probleem: brandgevaar!

Het losse contact wordt namelijk meestal veroorzaakt door een slechte contactovergang in het relais. Daardoor wordt het relais heet en soldeert het contact zichzelf los.

Na doorsolderen blijft hetzelfde slechte relais erin zitten, met verhoogd gevaar op brand.

Relais vervangen is in principe de enige juiste oplossing. :?

Bij bepaalde reeks vaatwassers is het probleem dermate ernstig - vermoedelijk door gebruik van inferieure relais - dat er door BSH een actie op touw is gezet om de betreffende vaatwassers te laten aanpassen. Google maar eens: "Waarschuwing voor brandgevaarlijke vaatwassers"

Alhoewel het niet gezegd is dat dit model ook bij de betreffende reeks hoort, is het toch wel verstandig hiermee rekening mee te houden en een nieuw relais in te solderen. :wink:
 

Mroset

  • #3
Update: Het verwarmen werkt weer uitstekend, de vaatwasser rondt zijn programma volledig af.

Het probleem met het water dat terugliep in de kuip is succesvol verholpen door het uitvoerkanaal bij de afvoerpomp/keerklep voorzichtig te reinigen en de keerklep (een zwarte) te vervangen door een siliconen doorzichtige (Bosch bestelnummer 00165262, 10 EUR incl. bezorging).

Symptomen bij het probleem waren overigens de volgende, opdat een ieder dit probleem snel kan isoleren:
- Na wasbeurt was in mijn geval de kuip in eerste instantie volledig leeg en schoon.
- Langzaam liep er vervolgens vervuild afvoerwater terug (vanwege de naar boven lopende afvoerbuis die ook bij ons was aangesloten op de afvoerbuis onder de gootsteen waar zich nog een waterkolom in bevindt)
- Het teruglopen werd versterkt als er afvoerwater vanuit de gootsteen wegliep (dit is tamelijk logisch, want deze zorgt voor extra water en druk op de afvoerbuis van de vaatwasser).
- Het feit dat er dan vervuild water weer terugliep was ook te herkennen aan het feit dat op datzelfde moment de afvoerpomp weer korter of wat langer ging pompen (in een poging om het water weer weg te pompen dat werd gedetecteerd).

Dan nog inzake soldeercontact:
Mijn ervaring met apparaten en printplaten (ongeacht merk/type) leert dat losse contacten op langere termijn kunnen ontstaan door onvolledig doorsolderen in de fabriek (dit gebeurt machinaal / in een soldeerbad dus nooit zo goed als met individueel solderen met een station) en/of door uitzetting/krimp door temperatuurverschillen. Een slecht of deels los soldeercontact zorgt voor een (fors) hogere overgangsweerstand ter plaatse, waardoor de temperatuur kan oplopen (in de printplaat zelf of naburige componenten zoals ook het aansturende relais). De uitzet/krimp als gevolg van deze (toegenomen) temperatuurverschillen versterkt het probleem van het slechte soldeercontact verder, met als uiteindelijke gevolg het volledig uitvallen van specifieke functies (zoals het juist aansturen van het verwarmingselement via het bekrachtigde relais).
Voorlopige conclusie is dat het herstellen/opnieuw doorsolderen (met geschikt en goed vloeiend tin/goed soldeerstation/beetje soldeerpasta ter plaatse voor doorvloeien en optimale hechting, en tot slot nadrukkelijk geen S39 gebruiken voor elektronische onderdelen) van het soldeercontact het probleem effectief zal verhelpen. Het vervangen van het relais zal slechts nodig zal zijn als deze niet meer goed functioneert.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het contact op de foto ziet er anders gewoon uit als een weggesmolten soldeerpunt. Maar je moet het vanzelfsprekend helemaal zelf weten.

Mij bekend is elk geval dat dit probleem veelvuldig voorkomt en dat het vrijwel altijd veroorzaakt wordt door een relais met inmiddels slechte contactovergangen.

Daarom is mijn mening dat een advies aan anderen om dat contact dan maar gewoon door te solderen gecompleteerd hoort te worden met het advies dat je beter het relais kunt vervangen. :-|
 

Mroset

  • #5
Update: Ook nog even zekerheidshalve gecontroleerd (via https://productsafety.bsh-group.com/nl/nl/dishcare) of de vaatwasser tot de serie behoort die 'in zeer zeldzame gevallen brandgevaar kan opleveren' (iets dat in principe voor vrijwel ieder elektronisch apparaat geldt, zeker de apparaten waar intern water wordt verwerkt of gebruikt en/of waar hoge stromen lopen vanwege het gebruik van verwarmingselementen of motoren (witgoed) of hoge spanningen worden gebruikt zoals beeldbuis TV's).

Hieruit blijkt dat onze vaatwasser niet geraakt is door de veiligheidsactie van BSH. Uiteraard (Kees, bedankt voor de tip !) raad ook ik aan om de genoemde website te raadplegen voor iedere mogelijk betroffen vaatwasser, bij voorkeur voorafgaand aan een eigen reparatiepoging.

Nergens blijkt overigens uit welk individueel onderdeel precies het risico veroorzaakt, maar mijn aanname is dat in zeldzame gevallen inderdaad ook zo'n slecht doorgesoldeerd printcontact brandgevaar opleveren vanwege oplopende temperaturen ter plaatse, zeker als het aangestuurde element een verwarmingselement betreft dat hoge stromen trekt en derhalve tot een nog sterkere verhitting in/rondom de overgangsweerstand van het slechte printsoldeercontact kan leiden.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Lees eventueel eens dit verhaal, geschreven door iemand die heel erg thuis is in deze materie.
Is wel in het duits. Er zijn nog veel meer discussies over deze terugroepactie en de oorzaak ervan, maar het gaat me wat te ver die als 'bewijs' allemaal op te gaan zoeken.

Het relais zelf is in elk geval de hoofdoorzaak. Er is in (in die serie) een relais van mindere kwaliteit gebruikt.

Maar bij andere modellen, die niet door deze actie betroffen zijn, komt het probleem ook veel voor alleen veroorzaakte het (nog) geen brand.

Vakmansen adviseren steeds om het relais altijd te vervangen wanneer er zo'n slecht soldeercontact gevonden wordt. Om de prijs hoef je het niet te laten, zo'n ding kost haast niets.

Maar nogmaals: geheel jouw keuze hoe je het oplost, ik raad het echter anderen dringend aan om, wanneer er zo'n weggesmolten soldeercontact op de printplaat gevonden wordt, het relais altijd te vervangen.
 

Mroset

  • #7
Helder Kees, bedankt voor de snelle reactie, advies en opvolging !
Bij twijfel is het natuurlijk gewoon een kwestie van meteen even zekerheidshalve het relais mee te vervangen, maar - no effense - ik houd van een zo exact mogelijke analyse van dergelijke technische problemen, en mijn ervaring met het repararen van allerhande apparaten (zowel vanuit vroegere professie als uit persoonlijke interesse) bracht me tot deze analyse en conclusie uit de eerste resultaten.

Ik houd jullie op de hoogte mocht er nieuws zijn, maar sluit af met de noot dat ik het geweldig vind dat er zo'n forum als Klusidee is met betrokken actieve forumleden, die mij/ons in staat stellen om onze elektrische apparaten nieuw leven in te blazen ! Behalve dat het gewoon enorm veel voldoening geeft om dergelijke apparaten zelf te kunnen repareren en dat volledige vervanging vaak vele malen kostbaar (en niet zelden tijdrovender) is, is het bovendien ook nog es slecht voor onze planeet door altijd maar alles maar om de haverklap te vervangen...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu