Problemen met de electriciteit

Mark92

  • #1
Hallo!

Sinds enige tijd hebben wij problemen met de elektriciteit in onze woning. Het doet zich voor op meerdere plekken. Het probleem deed zich het vaakst voor in de aanbouw waarbij nadat de stop was doorgeslagen wij hem niet opnieuw konden omzetten. Om zaken te kunnen uitsluiten hebben wij alle apparaten getest maar daar lag het probleem niet. Ook hebben wij gekeken of er misschien vocht in de muren aanwezig was en de stopcontacten nagelopen. Echter hier was niks vreemds te bekennen. Het probleem deed zich ter informatie voor terwijl er weinig of niets aan stond (in de nacht of terwijl ik al uren tv aan het kijken was). Omdat er buitenlampen op dezelfde groep aangesloten waren dachten wij wellicht dat er vocht in die kabel zat. Sinds drie weken heb ik nu de buitenlampen verwijderd en het heeft zich nog niet opnieuw voorgedaan. Dit gebeurd zoals eerder gezegd vrij onregelmatig zodat ik niet zeker weet of het probleem volledig is verholpen bij de aanbouw.

Verder hebben wij ongeveer hetzelfde probleem ook op andere plekken in het huis. Echter het grote verschil is dat we wel direct de groepen weer kunnen aanzetten nadat deze zijn uitgesprongen. Omdat dit vrij onregelmatig gebeurd hebben wij niet kunnen herleiden wat de oorzaak hiervan is. Ook hierbij doet dit zich voor op die andere groepen terwijl niets extra is ingestoken dan wel niets aanstaat.
Heeft iemand misschien advies en/of tips wat we kunnen proberen om dit te kunnen verhelpen?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
"nadat de stop was doorgeslagen"
Kan het zijn dat het eigenlijk om een aardlekschakelaar gaat?
 

Mark92

  • #3
Het was niet de aardlekschakelaar maar een onderdeel van die groep.
 

CV__

  • #4
Isolatieweerstandstest (laten) doen.
 

Mark92

  • #5
Wat bedoel je met een isolatieweerstandstest? De aanbouw is geïsoleerd en de rest van het huis gaat over 3-4 weken gebeuren.
 

CV__

  • #6
Je zegt dat je installatieautomaat uitvalt (of althans, dat kook ik er uit..), terwijl je niet er in hebt. Nou, dan moet je dus kijken of die twee (drie) geleiders wel volledig elektrische los van elkaar zijn. Dus groep uit en 500-1000V tussen de fase en de nul. Knetterd dat door > bedrading vervangen.
 

CV__

  • #7
Nu iets duidelijker.

En verder; isolatie van bedrading kan slechts zijn door bijv schade bij trekken, vocht, tijd, licht.. en dan op een random moment krijg je sluiting en tript de automaat. Dit opsporen wordt gedaan met een isolatieweerstandstest.

Kan ook zijn dat je automaat kaduuk is. Kan goedkoper zijn zelf de groep en alle bedrading te vervangen dan iemand langs te laten komen met een tester.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #8
Mark92 schreef:
Sinds drie weken heb ik nu de buitenlampen verwijderd en het heeft zich nog niet opnieuw voorgedaan.
Nou, dan lijkt het me waarschijnlijk dat het probleem zich in dit deel van de instalatie voordoet. Dus die kabels, schakelaar en lasdoos nalopen.
Plaats eventueel wat foto's hoe dit deel is aangesloten.
 

CV__

  • #9
Plaats mijn quote eens terug.... verdorie. Ik maak wat schrijffouten, corrigeer die de post er op en het wordt weer eens weggeknipt door de quote-fobie brigade!?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #10
Hoe oud is alles?
De bedrading?
De groepenkast? (foto?)
Is het sinds werkzaamheden? (schroeven door draden?)

Maar misschien is het wel heel eenvoudig:

De buitenlampen waren een groot deel van het probleem. (nu opgelost)

De rest kan ook simpelweg aan één of twee apparaten liggen. Bijvoorbeeld aan de voeding van een t.v., dat kan onregelmatig voorkomen en als de vonken er niet uitspringen lastig te ontdekken.

Nu de buitenlampen eraf zijn:
Wat is er nu nog precies over van de problemen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu