Uitbreiding keuken: hoe zit dat met electriciteit

Marlein

  • #1
We zijn aan het inventariseren wat zoal de kosten worden voor vervanging van onze keuken. Naast de keuken en de apparatuur, moeten er ook nieuwe groepen aangelegd gaan worden. Dat laten wij doen. Maar graag zou ik een indicatie hebben wat er zoal bijgeplaatst moet worden. Op dit moment hebben we dit:

Daarop zijn aangesloten:
droger, wasmachine, vaatwasser, koelkast. over met pyrolyse, combimagnetron en soms glasoven. daarnaast de gewone huistuin en keuken dingen: 2 pc's verlichting en cv.

In de nieuwe keuken komt aan apparatuur:
hoge druk stomer 5,1 Kw
combistoom 3,4 Kw
combi magnetron pyrolyse 3,6 Kw
koffieautomaat 2,7 Kw
koel/vriescombinatie 300w
vaatwasser 2,3 Kw

We hebben nu 30 ampere en dat is voor ons huis al eigenlijk te weinig. Hoe kan die 30 Ampere uitgebreid worden? Moet er dan iets in de centrale meterkast van ons appartementencomplex gedaan worden? Moeten we krachtstroom hebben? Zo ja hoe gaat dat? Hoe moet de meterkast er uit komen te zien en wat gaat zoiets ongeveer kosten?


Dank jullie voor jullie advies.
Marlein
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
30A is geen gangbare maat. Het is of 1x25 of 1x35, daarna komt 3x25A. Wijzigingen aan de netaansluiting kun je aanvragen op https://www.mijnaansluiting.nl/. Voor de hoge druk stomer 5,1 Kw heb je een kookgroep nodig. Verder moeten de combistoom 3,4 Kw, combi magnetron pyrolyse 3,6 Kw, koffieautomaat 2,7 Kw en vaatwasser 2,3 Kw op een afzonderlijke eindgroep. Je hebt dus een grotere groepenkast nodig met meer groepen en aardlekschakelaars, eventueel op 3 fase (3x25A) als je veel apparatuur gelijktijdig wilt kunnen gebruiken.
 

Marlein

  • #3
Geen idee dat het niet gangbaar is, er staat 30 A op de meterkast. Zou dat dan niet goed zijn?

Dus als ik jouw bericht goed begrijp, moeten we naar 3x25 in de meterkast? Dus in feite bijna 3x de capaciteit die we nu hebben. Hebben we het dan over mega grote kosten?


Dank voor de tip van aansluitingen.nl. Ik lees op die site dat we aanvraag 13 weken van te voren moeten doen. Dat zou betekenen dat we geen haast hoeven te maken met de verbouwing, maar wel met de aanvraag.
 

STF

  • #4
Bedoel je geen 30 mA Marlein? Dat is de uitschakelwaarde van de aardlekschakelaar.

Nee het gaat niet om megagrote kosten zolang je maar niet zwaarder dan 3x25A aanvraagt, daarboven kan het aardig in de papieren lopen.

Je zult zo rond de 11 groepen en 3 aardlekschakelaars uitkomen;
1. afwasmachine
2. wasmachine
3. wasdroger
4. oven
5. combi-magnetron
6. koffiemachine
7. hogedruk stomer (krachtstroomgroep)
8 t/m 11. algemene groepen
 

Marlein

  • #5
Ja hoor! Foto even uitvergroot en er staat 30 mA aardlekautomaat.
En ik zie nu op de aardlekschakelaar 40 a staan, maar dat zal ook vast niet goed zijn. Ik ben zo een ontzettend een leek op electriciteitsgebeid. Behalve dan dat ik potten vol met weerstanden en electroden heb en laden vol met electriciteitsdraden. Puur alleen omdat ze zo leuk uitzien en ik er heel veel sieraden mee heb gemaakt. Computers, radio's alles sloopte ik, daar ben ik dan wel goed in.

Ik heb inmiddels op lainder.nl gezien dat verhoging aansluitwaarde 223 kost en daar komen dan nog kosten elektricien bij.

Wat houdt de krachtstroomgroep voor de hogedrukstomer in? Zijn dat 2 snoeren vanuit 2 groepen naar 1 stopcontact?
 

STF

  • #6
40A is het maximale amperage dat door die aardlekschakelaar mag lopen zonder dat het binnenwerk weg zou smelten, maar zegt uiteraard niets over de waarde van de hoofdzekering.

Een krachtstroomgroep (400 volt) is drie voedende draden met een nul en aardedraad. Een kookgroep (230 volt) is twee voedende draden met twee nuldraden en de aardedraad. In de keuken komt dan een vijfpolige stekkerdoos en in de groepenkast een krachtstroomzekering of kookgroepzekering die wat meer plaats inneemt als een gewone groep.

(Meestal kunnen dergelijke zware apparaten op beide methodes worden aangesloten, de krachtstroomversie verdient de voorkeur.)
 

Appeltje

  • #7
Iig denk ik dat het wijs is als je de aansluiting etc LAAT doen omdat kennis van zaken echt wel een vereiste is bij werken in de groepenkast.

Ik las dat je goed was in slopen maar dat is hier natuurlijk niet de bedoeling ;)!

Gr. Richard.
 

Marlein

  • #8
Geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om het zelf te doen. No worries. Ik kan veel zelf, maar van electra snap ik helemaal niets. Het gaat mij erom dat ik alles van te voren heb uitgezocht en kan onderbouwen wat er moet gebeuren.

Ik ben vergeten bij te melden dat we ook nog een bubbelbad hebben en ik heb een zware oven in mijn werkplaats heb staan, die veel vermogen neemt (1440 watt).
Misschien toch trapje hoger dan 3X25 nemen? Of maar meteen 3x50? Wellicht dat we ooit nog eens een electrische auto moeten gaan opladen? Of is dat te overdreven?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #9
1440 Watt voor een oven is nu niet direct extreem imo. Trapjes hoger dan 3x25A worden snel duurder vanwege het vastrecht/capaciteitsvergoeding transport. Ook te vinden op de site van Liander onder periodieke kosten. Ik denk dat 3x25A in jouw geval voldoende is en mocht dat niet het geval zijn kun je altijd nog verzwaren. Kies dan iig wel een drie fase groepenkast met een hoofdschakelaar, 3 aardlekschakelaars, voldoende groepen (zie opmerking STF) dan zit je voorlopig goed.
 

Xr8

  • #10
Kijk eerst even wat je vastrecht is voor 3 x 50A. Ik denk dat je keuze dan in eerste instantie direct op 3 x 25A valt. Daarmee kun je je in een woning in 99 van de 100 gevallen ruimschoots mee redden.

Succes.
 

Marlein

  • #11
42 euro per maand meer. Wij gaan het gewoon met 3X25 doen.

Dank voor de tips. MOrgen Liander even bellen om te vragen hoe alles geregeld moet worden.

dank jullie
 

STF

  • #12
3x50A zou ik inderdaad zeker niet nemen, de voedingskabel die je meterkast binnenkomt zal er te dun voor zijn dus moet je voortuin en de straat open (en al dat arbeidsloon wordt aan je doorberekend natuurlijk).
Ik vermoed dat er tot en met 3x35A geen dikkere aanvoerkabel gelegd hoeft te worden.
 

Marlein

  • #13
Liander gebeld. We schijnen al voorbereinde aansluiting voor 3 fase te hebben. We gebruiken er slechts 1. Dus dat is mooi.
Na aanmelding duurt het max 2 weken voordat de aansluiting geupgrade is. Dus dat is veel sneller dan de 13 weken die op aansluitingen.nl staat vermeld.

Is er ook ergens een lijst van goedgekeurde elektriciens in de buurt van Amsterdam?
 

Marlein

  • #15
Dank jullie allemaal voor jullie reacties.
Hier ga ik uitkomen.

Marlein
 

Xr8

  • #16
De meeste aansluitingen zijn al als 3 fasen uitgevoerd. Per woning verschuift steeds de aangesloten fase. Dit om eea gelijk te belasten.

In dit geval is het twee hoofdzekeringen extra plaatsen en de meter uitwisselen.

Getoonde kastje is dan zeker niet meer toereikend.

Succes.
 

Marlein

  • #17
Aan hoeveel extra ruimte moet ik dan denken mbt het kastje? 3 van deze kastjes?
De meter uitwisselen begrijp ik niet wat je bedoelt. Liander heeft aangekondigd dat bij verzwaring ook meteen een slimme meter geplaastst wordt.
 

STF

  • #18
Momenteel heb je een 1-fase elektrameter, die wordt vervangen door een 3-fase meter.

Je hebt een groepenkast nodig met minimaal 31 posities dus zo'n drie rijen (een rij is meestal 12 tot 14 posities breed). Breedte van de groepenkast schat ik op 25 cm, hoogte op 65 cm.

Hoofdschakelaar: 4 posities
3 Aardlekschakelaars: 12 posities (3x4)
10 à 11 Zekeringen: 10 à 11 posities
Krachtstroomzekering: 4 posities
 

Xr8

  • #19
De kasten zijn 220mm breed, een twee rails kast is 330mm hoog. De exacte maten van een 3 rails kast ken ik zo niet. Zoek eens onder Medusa. Er staat vast ergens wel een maatvoering. Zal bij de merken onderling niet veel uitmaken.

Op een rij kun je max 12 automaten kwijt van 18mm. Je bent dus voor je 230V zekeringen al een rij kwijt. Dan ben je voor 3 aardlekschakelaars ook een rij kwijt. De hoofdschakelaar en krachtgroep kunnen op een derde rij. Je houd nu nog ruimte over voor 4 posities.

Een 3 rijen kast ben je minimaal nodig, heb je nog wat ruimte over voor een beltrafo of overspanningsbeveiliging.

Met het bestaande getoonde kastje kun je niet veel meer. Je kunt het beste gewoon een geheel nieuwe kast nemen.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu