Probleem inlaatcombinatie en condenspomp

EmmaBovary

  • #1
Hallo,

Ik ben een ernstige leek op het gebied van zo'n beetje alles wat met klussen te maken heeft, waarvoor excuus. Bovendien lijkt ons verwarmings- en warmwatersysteem enorm ingewikkeld in elkaar te zitten - dat vind ik niet alleen als leek maar dat bevestigt onze verwarmingsinstallateur ook :-). Ik laat me graag door jullie onderwijzen want ik vind het eigenlijk nog best interessant ook.

Misschien eerst even de situatie schetsen: we hebben een Viesmannketel en een Vitocell-boiler, beiden staan in de kelder. Er is een expansievat en een condenspomp. Er is vloerverwarming beneden en er zijn radiatoren boven in huis. Het water komt binnen in de kelder en gaat dan via de inlaatcombinatie naar de Vitocellboiler (stuurt die het water dan door naar de ketel, die het verwarmt en stuurt die het dan weer terug de boiler in?) en naar de koudwaterleidingen in huis.

Er is een probleem met de inlaatcombinatie en condenspomp. De inlaatcombinatie (of veiligheidsgroep? Ik ben niet zeker van de juiste terminologie maar het is het dingetje dat iets doet met de waterdruk van het binnenkomende water als ik me niet vergis) blijft lekken (druppelen of in een straaltje lopen), de pomp lijkt het niet meer aan te kunnen en heeft de geest gegeven (hij blijft continu brommen en wordt warm en pompt geen water meer weg). Er is een expansievat dat vorige week is nagekeken. De inlaatcombinatie is in september vervangen vanwege een soortgelijk probleem. Ik heb de pomp gedemonteerd, het binnenwerk ziet er vrij bejaard uit (roest en oxidatie). Aan de inlaatcombinatie zit een slangetje dat verbonden is met de condenspomp, zo'n zelfde slangetje komt uit de ketel en loost ook water/condens in de condenspomp.

Ik heb de ketel inmiddels uitgezet en de waterkraan ook. Toch blijft de inlaatcombinatie druppelen, als ik eraan draai spuit het water eruit en dat lijkt niet te stoppen. Het water komt niet uit het slangetje van de ketel. Zou het kunnen dat er water terugstroomt vanuit de Vitocell-boiler (en nu we het daar toch over hebben: kan iemand me uitleggen waarom zo'n ding nodig is naast het hebben van een degelijke ketel? In onze voorgaande huizen zorgde de ketel ook voor het warme water, is de afstand die overbrugd moet worden van de kelder naar de eerste verdieping te groot)? Of kan dat niet? Het water is echter wel koud.

Opvallend is dat de problemen beide keren ontstaan zijn na werkzaamheden aan de waterleiding.

Ik kan foto's maken om de boel te verhelderen.

Alvast dank voor jullie aandacht,

Emma
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Als ej warmwater gebruikt loopt er koud water in je boiler en daarmee druk je het verwarmde water naar de kraan.

In de boiler zit een opnemer, deze geeft de watertemperatuur door aan de ketel, is die te laag dan gaat de ketel branden en pomp heet cv water door een spiraal in de boiler om het drinkwater op te warmen.

Warm water zet uit en daarom zit er een inlaatcombinatie voor om de door de opwarming veroorzaakte drukverhoging af te laten naar het riool.

Waarom zo? geen idee een boiler geeft snel veel heet water, vooral handig bij een bad.

Dat de klep blijft lekken ook bij gesloten kraan komt waarschijnlijk door bijmenging door een thermostatische mengkraan.
draai die op koud en het lopen zal dan echt moeten gaan stoppen.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
EmmaBovary schreef:
Opvallend is dat de problemen beide keren ontstaan zijn na werkzaamheden aan de waterleiding.
Of er is rommel losgekomen in de leiding (roest bijvoorbeeld) en dat zit nu in de klep en zorgt dat hij niet helemaal goed afsluit of door kalkvorming.

Vervangen is dan de remedie.
 

EmmaBovary

  • #4
Dank voor je antwoord, Headhunter. De inlaatcombinatie zit echter aan het begin van het circuit: het water komt binnen, gaat door de inlaatcombinatie en vanaf daar naar de boiler.

@Frank: merci. Dat was in september in elk geval wel het probleem. Ik vermoed dat dat te maken zou kunnen hebben met de werkzaamheden die ze hier op straat hebben uitgevoerd. Maar elke keer dat ding vervangen bij werkzaamheden, is wel gek. Is er geen ander, minder fragiele oplossing dan zo'n inlaatcombinatie?

En gewoon de ketel uitzetten kan geen kwaad neem ik aan?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Er is geen andere oplossing, een inlaatcombinatie is verplicht.
 

EmmaBovary

  • #6
En een soort buffer zetten tussen de hoofdkraan en de inlaatcombinatie?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #7
Als er weer werkzaamheden aan de waterleiding wordt gedaan de boel goed doorspoelen op een kraan die dichter bij de meter zit voordat je warm water gaat gebruiken.
 

EmmaBovary

  • #8
Nu begrijp ik waarvoor dat kraantje is, ik word nog een specialist :-). Ik ben net bij een groothandel geweest, heb een nieuwe condenspomp en veiligheidsgroep (dat was het juiste woord, het is geen inlaatcombinatie) aangeschaft. Pomp is eenvoudig te monteren natuurlijk maar de oude veiligheidsgroep is dichtgekit en laat zich niet openen. Ik laat dus maar iemand komen die meteen een drukregelaar cq. terugslagklep (wederom niet zeker van het juiste vocabulaire) er tussen zaagt en last.

Verder heb ik zo'n rood dingetje waarmee je zorgt dat het water niet verder stroomt gesloopt, één van de vleugetjes is gebroken, durf het niet goed meer terug te draaien... Is dat makkelijk te vervangen?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #9
Ik weet niet helemaal wat je bedoelt met dat rode dingetje, maar de persoon die komt om de andere spullen te plaatsen zal dat ook wel oplossen.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #11
Is niet erg dat dat vleugeltje is afgebroken, alleen gaat hij dan wat minder makkelijk open en dicht.
 

EmmaBovary

  • #12
Pomp vervangen, nieuwe veiligheidsgroep geplaatst, nieuw vleugeltje aangezet. Er blijft echter continu een stroom(pje) water uit de veiligheidsgroep stromen (binnen een uur is een grote emmer gevuld) zodra ik de hoofdkraan openzet. Kan het zijn dat de druk van het water te hoog is na werkzaamheden? Zou een drukregelaar het probleem kunnen verhelpen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
Maak eens een foto van dat ding, ik krijg het gevoel dat hier een 3bar uitvoering in zit ipv een 8bar.
 

EmmaBovary

  • #14
Het is 7 bar (max 10). Woon wel in Brussel dus misschien is daar de druk anders dan in Nederland. Zelfs als ik alles dichtzet, blijft er water lopen, vermoedelijk dus uit de enorme boiler. Wat een systeem.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #15
Thermostaat boiler defect zodat hij verwarmd blijft worden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu