Oude groepenkast vervangen

Teun1978

  • #1
Sinds 3 jaar ben ik eigenaar van een huis waarin 'generaties lang' door bewoners aan het elektra is geknutseld (onder andere: grondkabels onbeschermd met kroonsteentjes vastgemaakt aan volgende kabel hangend TEGEN de koperen buis van de koudwaterleiding :shock: , verkeerd gebruik van kleuren etc.). Ik heb tot nu toe in elke ruimte die ik aangepakt heb elektra vervangen waar nodig vervangen en verbeterd, maar nu wordt het tijd voor de groepenkast (zie foto). Vier groepen, geen aardlek en geen hoofdschakelaar, verder komen er naast leidingen voor de vier groepen extra grondkabels uit de groepenkast die via de kruipruimte naar de keuken gaan en die dus op nieuwe groepen moeten komen.



Nu wil ik vanzelfsprekend dat een erkend installateur een nieuwe uitgebreidere groepenkast + aardlekschakelaars en hoofdschakelaar aanlegt. Mijn vraag is of een installateur dat zal doen of zegt dat het (in de meterkast) zo'n puinhoop is dat de hele electrische installatie door een erkend installateur moet worden. Graag reacties!
 

Fiesiekus

  • #2
Voor zover ik je vraag begrijp wil je weten of het deel dat al aangelegd is (door jezelf) instant kan blijven?

Ik denk dat die loshangende kabels niet echt een boegbeeld van vakmanschap zijn, dus als je die vervangt of netjes via een PVC-pijp laat lopen ben je al een heel eind op de goede weg.

Dan zal de installateur de installatie gaan meggeren, de aardweerstand opmeten, en de nieuwe kast + toebehoren installeren.

Hoe zit het met de aardleiding?
Zijn alle WCD's voorzien van PE?
 

Teun1978

  • #3
Dank voor je reactie:

Ik weet niet hoe het met de aarde zit, dat zal ik zeker ook aan de installateur vragen (ik meet soms spanning op de aarde in WCD's, is dat een slecht teken?)

Over de losse kabels (heb ik dus niet zelf zo geinstalleerd): ik heb hiervoor al eens een keer de kap van de groepenkast afgehaald en ben een beetje huiverig geworden door de grote hoeveelheid blank koper (nog onder de groepen) zodat ik liever eerst een hoofdschakelaar heb om ook daar de spanning van af te kunnen halen. Beetje kip-en-het-ei verhaal...

Maar ik begrijp dat ik niet bang hoef te zijn dat de hele installatie direct wordt afgekeurd als ik er een vakman bij haal?
 

Fiesiekus

  • #4
Nou ja, daar is niet zo veel van te zeggen, maar als je spanning op de aarde meet, zou ik maar heel snel de installateur erbij halen........

Zit je badkamer-CAP ook aan de aarde...met spanning..?

Als je 'm vraagt de groepenkast etc. te vervangen dan in overleg met hem de kabels goed monteren etc.

Je hoeft 'm in eerste instantie niet te vragen de installatie te keuren; dat doet ie pas na de nieuwe kast geinstalleerd te hebben.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Leg hem het verhaal ff uit en dan is vervanging geen probleem, je hebt wel kans dat de 2 grondkabels niet terug gemonteerd worden maar eeen vervanging mag geen enkel probleem zijn.Met de vervanging neemt hij toch alleen de verantwoording over zijn werk.
 

Teun1978

  • #6
Dank jullie wel! Ik kan nu gerust naar een installateur stappen en het huis veilig maken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu