Groep aansluiten in oude groepenkast

Reijners

  • #1
Er zit een oude groepenkast met 4 groepen.
zie foto.
Ik wil twee extra groepen aansluiten en de transformator van de bel aansluiten op een dubbel stopcontact.Zodat ik ook een extra stopcontact heb in de gang.( zie foto)


Welke werkwijze moet ik volgen.
Is het uitschakelen van de aardlekschakelaar voldoende om veilig te kunnen werken.

Grt Ad
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Mijn advies: installateur bellen en de gehele kast laten vervangen door een modern exemplaar vv hoofdschakelaar, 2 aardlekschakelaars en het benodigde aantal groepen. Dit valt, met goed fatsoen, niet meer uit te breiden. Met name deze 500mA aardlekschakelaar bied onvoldoende beveiliging!
 

Maurice81

  • #3
Laat ik voorop stellen dat ik me aansluit bij het advies van sxnder, de aardlek bied niet voldoende bescherming.

Aan de hand van de foto lijkt het alsof de twee linker groepen nog vrij zijn, wat bij mij gelijk de vraag op roept waar u de wasmachine en andere apparaten die +2000watt zijn op aangesloten heeft? Die horen eigenlijk op een aparte groep.

Ik vermoed verder dat de rechter groepen beveiligd zijn door de aardlek en de linker groepen niet, dus de aardlek uit zetten zal niets doen met de linker groepen (dit hoort overigens eigenlijk aangegeven te zijn op de kap).

Het is ook niet meer van deze tijd om groepen buiten de aardlek om aan te sluiten, dus de linker groepen te gaan gebruiken, dit kan ook onveilig zijn indien de circuit weerstand te hoog is!

Indien u alle adviezen even vergeet zou u een van de linker twee groepen in gebruik kunnen nemen, indien u de zekeringen verwijderd heeft is de aansluiting op de knop spanningsloos dus kunt u hier een en ander op aansluiten.
Maar nogmaals,advies is toch wel eens een installateur te laten kijken wat de beste optie is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu