Open gesprongen voegen in badkamer

Invisibleman

  • #1
Beste allemaal,

Op onze douche is van grond tot de onderkant van de raam (zo'n 5 tegels) de gehele voeg gesprongen. Waarvan zelfs een gedeelte er gewoon nog los in hangt.Zie foto;


Het huis is nieuwbouw en we wonen er nu 2 jaar en 4 maanden. Het huis zelf is iets ouder. Dus ik ga ervan uit dat het gewoon nog is gekomen door de werking van het huis.

Daar dit veroorzaakt wordt door de werking van het huis en niet een constructie fout is, is de garantie hiervoor afgelopen.

Nu wil ik dit zelf herstellen, maar vraag ik me af, moet ik deze voeg rij helemaal leeg kratsen of kan dat wat nog vast zit er gewoon in blijven zitten? Ik ben n.l. bang dat met het kratsen de tegels beschadigd gaan worden.

Ook een vraag, weet iemand wat de gangbare witte voeg is welke normaal gebruikt wordt in nieuw bouw projecten. Is een huizen blok van zo'n 30 huizen. Dus zullen ze ook gewoon standaard voeg gebruikt hebben, neem ik aan. Dit daar ik destijds ook ergens een witte voegmortel genomen had welke meer licht grijs was. En ik deze voeg zoveel mogelijk gelijk wil hebben met de rest. Of wordt het wit gemaakt met een kleurstof?

mvg
Hans
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Het beste is leeg krabben, met een voegen krabber of met een multitool met diamant schijfje er op.

Waarschijnlijk zit achter de scheur een delitatie voeg in de muur.
Vaak net op de breedte van het kozijn.
Hier is bij het aanbrengen van de tegels geen gaas op gezet, en door het werken van de delitatie scheurt nu het voegwerk.

Er wordt niet standaard 1 voeg gebruikt in alle nieuwbouw.
Het is vaak net welk merk er voorgeschreven wordt in het bestek.
Als daar geen merk vermeld wordt, dan is het aan de tegelzetter welk merk hij gebruikt, en wat voor hem het voordeligst is.
Dus daar is weinig op te gissen
En elk merk heeft weer net een andere structuur of kleur tint.
 

Invisibleman

  • #3
Hallo Peter,

Bedankt voor je reactie.

En ook de informatie over het gaas. Dit geeft een andere kijk op het garantie verhaal, denk ik, en heb ik dit bij bouwgarant voorgelegd. Als het inderdaad door het missen van het gaas komt, dan kan ik deze voeg wel dicht smeren, maar zal het probleem regelmatig terug komen. Of ik zou de tegels eraf moeten gaan kappen en zelf een gaas erin moeten plakken. En dit lijkt me niet de bedoeling bij een nieuwbouw, ook al is het net naar 2 jaar.

Maar ik heb eerlijk gezegt, geen idee, of iets dergelijks onder de garantie gaat vallen of niet. En hoe ik kan zien of er wel of geen gaas zit, zonder de tegels eraf te gaan kappen. Of is hier een andere manier voor om te zien?

mvg
Hans
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Als er een dilatatievoeg achter zit, heeft dichtsmeren geen zin. Hoeveel gaas je er ook achter plakt. Kitten dus.

Als er geen dilatatie achter zit, kan je er beter eerst achter komen wat de oorzaak is van de gesprongen voeg.
 

Invisibleman

  • #5
Hallo IJkenhout,

Na de reactie van Peter ben ik gaan denken en denk ik wat de reden ook moge zijn, het had sowieso niet mogen gebeuren. Tenzij we er zelf met een hamer op hebben geslagen of iets dergelijks, wat zeer zeker niet is gebeurd. En ben ik dan van mening dat het een constructie fout of verborgen gebrek is. En om zoiets dergelijks op te lossen, lijkt me de verantwoordelijkheid van de verkopende partij.

Daarom heb ik dit ook neergelegd bij Bouwgarant, met de vraag om hun mening/advies.

Anders is het als het bewegende delen betreft of kale binnen muren wel of niet getext/gespoten, waarbij de hoeken kunnen springen. Door de werking van verschillende materialen e.d. Dan kan ik me voorstellen/indenken, dat het mijn eigen verantwoordelijkheid is voor de reparatie.

Echter tegels/voegen mogen niet zomaar springen zonder een achterliggende gebrek/fout/missen van iets. En dat lijkt me in deze ergens te zijn en denk ik ook dat het de verkopende partij zijn verantwoordelijkheid is, om de oorzaak en de oplossing te vinden in dit geheel. Anders blijven we om de zoveel tijd, met een gebroken voeg zitten. En als het kit is of een gaas, dat weet ik niet.

bedankt voor je reactie,

mvg
Hans
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu