Opbouw wandcontactdoos op montageplaatje?

Joggum

  • #1
Ik heb wat vragen over het monteren van opbouw wandcontactdozen. Ik heb begrepen dat deze altijd op een montageplaatje gemonteerd moeten worden en niet rechtstreeks op de muur of andere ondergrond.
  1. Kan ik in principe ieder plaatje welke past gebruiken of zijn er nog verschillende soorten (bv. verschil in brandwerendheid, wel of geen opening)?
  2. Mag het plaatje die op de foto te zien is geplaatst worden op houten ondergrond?
  3. Mag het plaatje die op de foto te zien is geplaatst worden op een geschilderde gestucte muur?
Het lijkt mij namelijk dat door ronde opening in het midden evengoed vonken op de ondergrond terecht kunnen komen.

 

Toon

  • #2
De montageplaat dient gesloten te zijn bij volledige opbouw (buis en schakelmateriaal).

Het montageplaatje zoals afgebeeld wordt op een einddoos geplaatst, hierbij liggen de buizen en de einddoos in de muur en dient het gat dus voor de draaddoorvoer.
 

Gerrit

  • #3
In vroeger tijden kwamen de buizen zo uit de muur (zonder inbouwdoos) en die plaatjes zijn er dus niet zozeer voor brandveiligheid, maar meer om te voorkomen dat de draden kapot schuren op een ruwe ondergrond en daarmee een wand onder spanning zouden kunnen zetten.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #4
Vroeger heb ik geleerd dat je montageplaten toe diende te passen bij brandbare ondergronden.
 

Gerrit

  • #5
Je hebt gelijk, maar een oude (nog ouder dan ik :wink: ) wijze elektrotechnicus die inderdtijd nog aan de NEN heeft meegewerkt heeft mij verteld dat het voorkomen van beschadiging een belangrijke reden was.
 

Joggum

  • #6
In mijn geval gaat het om volledige opbouw (buis en contactdozen), dus ik ga dan op zoek naar volledig gesloten plaatjes. Dank jullie wel!
 

Toon

  • #7
Zorg er iig voor dat je montageplaatjes hebt met messing draadbusjes erin (zoals op de foto) en geen plaatjes waar je zelf een schroef in het kunststof moet tappen.

Er is ook schakelmateriaal compleet met grondplaat te koop, ziet er net wat fraaier uit. Informeer even bij een installateur.
 

Joggum

  • #8
Beste Toon, weet je waar de uitvoering die jij noemt verkrijgbaar zijn (dus gesloten plaatje met messing draadbusjes) of kun je een merk noemen? Ik heb gezocht, maar overal kom ik plaatjes met opening aan de achterzijde tegen of ze hebben geen messing busjes. De contactdozen heb ik al, dus de tweede optie die je noemde valt af.
 

Gerrit

  • #9
Lees even je PB.
 

Toon

  • #10
En anders even naar een installateur, die kan ze zo bestellen voor je.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu