Nul en aarde in woning met zonnepanelen en generator

Tozz

  • #1
Ik heb een vraagje over de stroomaansluiting in een woning zonder vaste stroomaansluiting. De woning heeft alleen zonnepanelen die een accubank laden en een omvormer die aan de accubank hangt. Als 'nood' is er nog een generator aanwezig.

Het probleem in deze woning is dat ik niet helemaal goed weet hoe het zit met de nul en de aarde. Het probleem begon toen de CV niet wilde starten vanwege een foutieve aarde.

De omvormer heeft een aarde aansluiting op het chassis met een aardpen de grond in. De omvormer geeft vervolgens zelf een fase en een nul.

Als ik nu meet tussen de fase en de aarde dan meet ik iets van 170 volt. Tussen de nul en de aarde meet ik iets van 50 volt. Dat zou resp. 220/230 en 0 moeten zijn.

De enige oplossing om dit te herstellen is door de aarde te koppelen met de nul, maar ik ben zelf in dubio of dit nou goed of fout is. Wel werkt alles nu, maar ik twijfel of het zo 'klopt'.

Iemand die mij hier duidelijkheid over kan verschaffen? Heb ik hier het juiste gedaan of moet ik dit anders oplossen? EN zoja, hoe dan?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
In een normaal net liggen NUL en Aarde aan elkaar in het trafo station.
Als Het goed is zal dit bij je generator ook het geval zijn.

Ik heb het idee dat omvormers standaard helemaal geen aarde hebben.Ik heb er verscheidene gehad en geen had een fatsoenlijke koppeling tussen Nul en aarde, normaal gesproken ook geen probleem maar wel bij cv ketels.

Ook de Ups systemen hebben die koppeling vaak niet.

Om te weten of je ze zelf mag en kan koppelen zal je of de fabrikant moeten raadplegen, of het ding reverse engineren om te zien hoe de koppeling ontworpen is.

Afhankelijk van eht vermogen zou je ook een scheidingstrafo kunnen toepassen waarbij je primair je omvormer aansluit en secundair de koppeling maakt tussen de NUL en aarde, en dus een gescheiden fase.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu