Mechanische ventilatie Stork CME

Renedata2

  • #1
Ik heb een Stork CME mechanische ventilatie die af en toe stopt met werken. De mechanische ventilatie heb ik al jaren op een timer staan, die ervoor zorgt dat de ventilatie om 7 uur aan gaat op stand 1 en om 9 uur weer uitgaat. Tijdens het koken zet ik hem handmatig op stand 3.

Sinds 2 dagen gaat de mechanische ventilatie aan om 7 uur en stopt 20 tot 40 minuten later. Als ik hem dan in stand 3 zet (handmatig) dat gaat het weer draaien, even later weer terug naar stand 1 dan draait hij vrolijk verder.

Het apparaat is goed schoongemaakt en de lagers klinken goed. Ik heb wel het idee dat het apparaat soms meer toeren maakt. Kan het probleem aan de condensatoren liggen of is het wat anders?
 

Renedata2

  • #2
Als de mechanische ventilatie stopt (terwijl hij het dus zou moeten doen) hoor ik ook een lichte brom toon er uit komen.

Ik heb het geheel ook los gehaald vanochtend, terwijl het stil stond en als ik handmatig de ventilator een zwiep gaf begon hij een minuut te draaien en stopte daarna weer.

Daarna in stand 3 gezet en daarna in stand 1 en vrolijk draaide hij weer verder.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Condensatoren defect.
 

Renedata2

  • #4
Bedankt voor de reactie. Ik heb vanmiddag de boel nog los gehaald en de as bij de motor schoongemaakt. Daar kwam wel zwarte rommel van af. Daarna ingespoten. Daarna in elkaar gezet> Sinds een uur werkt stand 2 en 3 weer wel. Stand 1 bromt het erg.

Het is geen optie om twee condensatoren te wisselen en te kijken wat het dan doet of is het gewoon 100% zeker dat de condensatoren (of 1 ervan) stuk is.

Er zitten twee gelijke condensatoren in en de derde heeft een andere capaciteit, of is dat wisselen zinloos.

Een nieuw setje condensatoren kost rond de 25 euro zag ik. Een vervangingsset voor het geheel (nieuwe motor en fan) rond de 120 euro.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Je kan natuurlijk gaan wisselen, maar ze zijn alle 3 even oud, hebben altijd dezelfde temperatuur gehad en zijn daarom waarschijnlijk alle drie bijna defect.
 

Renedata2

  • #6
Bedankt voor je reactie.

Daar heb je gelijk in, de kans dat er 1 stuk is en de rest 100% is nihil.

Ga ik morgen dus niet wisselen.
 

Renedata2

  • #7
Ik heb vorige week de drie condensatoren vervangen door nieuwe (van het correcte type, een originele vervangingsset). De mechanische ventilatie werkt nog steeds niet in stand 1. Als ik de vin een beetje aanraakt loopt hij direct en blijft hij lopen.

In stand 2 en 3 werkt het wel goed, maar na 20 tot 30 minuten begint de motor van de mechanische ventilatie veel toeren te maken (en dus veel geluid) daarna wordt hij weer rustig na een minuut of 2. Dat blijft zich herhalen.

Bij het normaal functioneren hoor ik weinig geluid (hij snort lekker rustig), de lagers lijken mij dan ook goed. De condensatoren zijn vervangen, ik heb nagekeken of de bedrading goed vast zit, wat volgens mij het geval is.

Ik zou het heel vreemd vinden als het aan de motor zou liggen of aan de schakelaar in de keuken.

Heeft iemand misschien nog een idee wat ik zou kunnen doen en wat het dus zou kunnen zijn.

Anders wordt het toch het vervangen van het geheel
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Lijkt toch op slechte lagers.
lagers die soepel draaien zonder spanning kunnen heel goed blokkeren als ze op netspanning moeten draaien.
 

Renedata2

  • #9
Bedankt voor de reactie. Na een tijdje zullen de lagers wel warm worden en daardoor misschien stroever lopen, dat is het enige dat ik kan verzinnen.

Het vreemde is echter dat de eerste 20 tot 30 minuten ze lopen als een zonnetje. Ik heb bij een kennis het geluid van slechte lagers gehoord maar dat maakt heel veel lawaai. Ik zal van de week op een avond de boel nog een keer openmaken (dus ook het motorhuis waar de (dichte) lagers inzitten) en schoonmaken en anders wordt het een nieuwe unit of lagers vervangen.
 

Renedata2

  • #10
Ik heb net de boel opengemaakt en heb de motor los gehaald. Het geheel zag er intern schoon uit en de lagers draaien (via de hand) als een tierelier.

Zie beide foto's van onderzijde en bovenzijde motor. Weet iemand hoe ik die lagers los / eruit kan krijgen. Ik heb het voorzichtig geprobeerd met een schroevendraaier, maar krijg ze er niet makkelijk uit. Is daar een truc voor?

cc



 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu