Mechanische ventilatie met RF switch schakelen

Flu

  • #1
Hallo allen,

Ik heb de volgende woonhuisventilatorbox. Deze is via een 3-standenschakelaar aangesloten (badkamer).
Stand 1 is altijd aan.

Ik wil de 3standenschakelaar in de badkamer behouden. Daarnaast wil ik met een extra draadloze schakelaar stand 2 of 3 kunnen inschakelen.

Kan ik de draadloze schakelaar rechtstreeks over L1 (fase) en L2 zetten voor stand middel of over L1 en L3 voor stand hoog? Dit zorgt er voor dat indien de badkamerschakelaar op stand 2 zou staan en de RF op stand 3 op zowel L2 als L3 230V staat.

Is dat een probleem?

Ik heb al flink zitten grasduinen op dit forum, maar kan helaas het verlossende antwoord nog niet boven water krijgen.

Schema woonhuisventilator


Mocht bovenstaande niet kunnen, is het mogelijk / slim om dit met dit kant en klaar conrad relais op te lossen? zoja, hoe ziet het schema er dan uit?



Alvast dank voor meedenken :super:
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Hoe oud is de box? Indien wat ouder, is het waarschijnlijk een wisselstroomfan. Verwissel hem voor een moderne gelijkstroombox, deze is VEEL zuiniger. Er is een merk dat je met de standenschakelaar kunt bedienen én met een afstandsbediening.
 

Flu

  • #3
De box is zo'n 5 jaar geleden in nieuwbouwwoning geplaatst dus nog niet afgeschreven :-)

Het gaat trouwens om de Solar en Paulou OZEO-E (niet de ecowatt)
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Misschien niet afgeschreven, maar wel achterhaald. Vervang hem voor zo'n 200 euro voor een gelijkstroombox met afstandsbediening, en zet deze op marktplaats.

Dan ben je voor 100-150 euro weer helemaal bij de tijd. Deze investering verdien je de komende jaren ook nog eens helemaal vanzelf terug, via de stroomrekening.

Of de huidige box er tegen kan dat er spanning op L2 én L3 staat, durf ik je niet te zeggen.
 

Flu

  • #5
Dank voor het advies.
Toch ben ik benieuwd naar antwoord op de eerste vraagstelling.
 

Peter_H

  • #6
Met een andere ventilatorbox heb ik voor het zelfde vraagstuk gestaan. Of op L2 en L3 tegelijk spanning mag staan, daar ben ik ook nooit achter gekomen. Ik heb het niet geriskeerd en heb L2 afgekoppeld omdat ik deze toch nooit gebruik.
Met een draadloze schakelaar en ontvanger kan ik nu L1 en L3 met elkaar verbinden. L3 heeft dan altijd voorrang boven L1.

Het zal vast ook met behoud van de middenstand (L2) kunnen, een schema zou ik je zo snel niet kunnen geven, maar zo uit m'n hoofd zou ik eerder denken aan een dubbel relais dat bij inschakelen L2 onderbreekt (NC) en L1 met L3 verbindt (NO).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu