Lichtschakelaar in combinatie met wandcontactdoos

Alian

  • #1
Hallo,

In de gang maken wij een werkplek, daarom wil ik graag een lichtschakelaar vervangen door een combinatie van lichtschakelaar en wcd. De lichtschakelaar werkt in hotelschakeling met twee andere schakaars.

Tot onze verbazing zagen we bij het vsn de wand halen van de ouder schakelaar, alleen maar zwarte draadjes. Daardoor wordt het heel lastig om te weten welke draad de juiste is. Nu vraag ik me af, kan hier überhaupt een wcd geplaatst worden of gaat de stroom er helemaal af door de hotelschakeling en zijn er daarom ook alleen maar zwarte draden? Wie kan me helpen?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Als je pech hebt, dan heb je de doos te pakken van waar er een draad naar de lamp gaat en twee naar de andere wisselschakelaar.
Kijk even bij de andere schakelaar van de hotelschakeling, of daar wel een bruine draad in zit.

Je moet in ieder geval nog een nuldraad erbij trekken (blauw). Afhankelijk van hoe oud je instalatie is, is ook een aardedraad verplicht.
 

Alian

  • #3
Hoi tom, bedankt voor je antwoord. We hebben hem nu toch maar laten zitten en zullen met een ander stopcontact (dat aan de andere kant van het muurtje zit) een wcd maken. De lamp en de schakelaar laten we dan zo als hij is. Dat was makkelijker dan hier uit te komen.

Moet ik me overigens zorgen maken over het feit dat er alleen zwarte draden zijn of kan dit normaal zijn ivm de hotelschakeling? Het huis is gebouwd in 1980.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Met de kleuren is er waarschijnlijk niets mis. Bij de ene wisselschakelaar heb je altijd een bruine en twee zwarte draden, bij de andere drie zwarte:

 

Alian

  • #5
Okee. Maar er zijn vier zwarte draden ipv drie. Kan dat dan zijn omdat het een (overigens altijd in de war rakende) schakeling is met drie knoppen? Een beneden, een op de eerste verdieping en een derde op de tweede verdieping. Schakeling in kwestie is de bovenste.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Als je drie knoppen hebt waarmee je dezelfde lamp kunt schakelen, dan is een daarvan een kruisschakelaar. Daar zitten vier zwarte draden aan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu