Lichtschakelaar geblokkeerd

Henk92

  • #1
Dus. Ik probeerde vanmiddag zelf een lamp op te hangen in de keuken maar toen ik op de lichtknop drukte werd er kortsluiting veroorzaakt en werd de lichtknop geblokkeerd. Er kwam ook rook uit de schakelaar, dus ik gok dat er iets doorgebrand of gesmolten is.
Stoppen vervangen, stroom weer uitgeschakeld in de meterkast en de lamp weer gedemonteerd, maar toen ik de schakelaar in de meterkast weer aanzette toch even de spanning aan de draden gecontroleerd omdat de lichtschakelaar aan de muur dus geblokkeerd werd, en er blijkt wel nog spanning op het aansluitpunt aan het plafond te staan.

Kan dit punt dus niet uitschakelen, maar de hele groep in de meterkast uitschakelen is ook geen optie omdat daar mijn hele woonkamer en keuken op aangesloten zijn. Heb tevens ivm tentamens pas volgende week de tijd om een nieuwe schakelaar te halen en te (laten) installeren. Moet ik die draden gewoon zo uit het plafond laten steken?
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Van afstand is niet te zien wat de kortsluiting heeft veroorzaakt en wat er nu allemaal stuk is. Daarom onderstaand antwoord onder voorbehoud:

Als je zeker weet dat er niets stuk is dan is het antwoord ja, als je zorgt dat de blauwe en de zwarte draad niet tegen elkaar kunnen komen en er ook niemand aan kan zitten dan kun je de draden tijdelijk uit het plafond laten steken.
Om te voorkomen dat de draden tegen elkaar kunnen komen kun je ze ook in een kroonsteen schroeven.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Voordat je de groep weer inschakelt in ieder geval de draden uit het plafond afdoppen (kroonsteen of lasklemmen) en die schakelaar verwijderen of vervangen.

Je weet niet wat er achter die schakelaar allemaal zit en wat er verbrand is. Misschien is er vanuit de schakelaar wel doorgelust naar één of meerdere wandcontactdozen of andere lichtpunten, als dat contact nu is weggesmolten dan is de installatie niet meer veilig te gebruiken.

Lastig leren voor je tentamens als je huis is afgebrand. Ik zou hier toch direct even tijd voor reserveren of een vakman laten komen.
 

Andre69

  • #4
Waarschijnlijk is de schakelaar alleen van dat lichtpunt, maar is door de volle kortsluiting "vastgelast"
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu