Lekkage uit afvoerpijp

Snorky

  • #1
Na een succesvolle verbouwing die we een week of 6 geleden hebben afgesloten hebben we nu ineens een vreemd probleem. Omdat het kerst is ben ik nog niet wezen kijken in dat huis, maar gisteren vernamen we dat er een plasje geel-achtig water op de deksel van het toilet ligt, die recht onder de dakafvoer zit.

Er zit een plat dak boven de badkamer. Hier heeft altijd een pijpje op het dak gestaan met gewoon een pijpje naar beneden (30 cm?) tot het roostertje aan het plafond in de badkamer.
Nu is daar een verlaagd plafond in gekomen en er was een wens voor een actieve ventilatie. Er is de een buisventilator tussen de 2 plafonds gezet met een klein stukje flexibele pijp de oude pijp in.

Er heeft in 20 jaar nooit iets gelekt en de badkamer is nagenoeg ongebruikt. Vanwege het koude weer wordt er boven gedoucht en wordt deze hooguit even voor de toilet gebruikt.

We hebben nog geen kans gehad de ventilator even weg te schroeven om te kijken waar het nu ineens lekt, maar tot dusverre ontbreekt het mij aan logica waarom dit nu ineens gebeurt! Als het condens zou zijn, waarom is het dan geel? Waarom nooit eerder gehad? En het wordt nooit gebruikt?

Als het door inregenen komt, waarom dan niet in al die 20 jaar? Er is niets aan het pijpje veranderd. Het enige wat ik kan verzinnen is dat door het wrikken van de flexibele pijp de afvoer naar buiten is gaan lekken tussen het dak en het pijpje, al heb ik geen idee of dat kan. Is daar een soort kit voor omdat waterdicht af te sluiten? Of is er iets anders wat ik over het hoofd zie?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als de woning met de verbouwing van dubbelglas is voorzien en tevens zijn er isolatie werken uitgevoerd zou het condens kunnen zijn. De woning wordt nu met een iets lagere temperatuur comfortabel verwarmd.
Geel lekwater kan worden veroorzaakt door het stof van zaagwerk wat zich aan de binnenkant van de buis heeft verzameld en met het condens naar beneden is gekomen.
Eerst maar eens kijken waar het water vandaan komt. Binnenkant ventilatie buis dan is het condens, of een ventilatie pet die niet goed op zijn plek zit. Komt het water langs de buitenkant van die buis naar beneden dan is het lekkage van het dak cq plakplaat.
 

Snorky

  • #3
Vriendelijk dank voor de reactie. Als het condens zou zijn, wat is hier tegen te doen? Er is absoluut niets aan de ramen etc. vervangen, dit huis is nog geen 18 jaar oud en heeft al lang dubbelglas. De oude badkamer is simpelweg gesloopt en vervangen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Condens ontstaat bij een bepaalde temperatuur en luchtvochtigheid. Waarschijnlijk is de temperatuur die door de ontluchting gaat door omstandigheden iets hoger geworden.
Eerst kijken aan welke kant van de buis het water naar beneden komt. Binnenkant van de buis dan de buitenkant isoleren. Of een tweede buis er in maken en goed afpurren aan de bovenkant.
 

Snorky

  • #5
Het is lekkage. Na het verwijderen van de pijp op het dak konden we zien dat de pijp zelf zowel binnen als buiten kurkdroog is. Als we door het gaat naar binnen kijken zien we de volgende lagen van boven naar beneden: Dakbedekking, isolatieschuim, betonnen plafond, verlaagd plafond. Het is nat tussen het beton en de isolatieplaat waardoor er ons inziens weinig anders overblijft dat te concluderen dat er lekkage elders is. Op de randen van het dak zien we duidelijk haarscheurtjes, de kans is groot dat door het lopen op het dak ten tijde van de verbouwing er scheurtjes zijn ontstaan.

We zoeken nu naar de goedkoopste oplossing voor een dak van 4 x 8 meter en tot dusverre begrijpen we dat deze met een zwarte pasta-achtige dakdekking insmeerbaar is (bouwmarkt verkrijgbaar) en hij dan weer voor 10 jaar of meer waterdicht is. We hebben het grind er al afgehaald vandaag en nu maar hopen op goed weer. Een nieuw dak zou bij een beun al gauw 1500 euro kosten en dat is er niet.

Eventueel aanvullend advies wederom welkom!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6

Dit is ook vaak een reden van lekkage. Warme lucht condenseerd tegen de binnenkant van de plakplaat en komt als water naar beneden.
Aan de onderkant bij de betonplaat dicht purren/kitten wil wel helpen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu