Lamp aansluiten in de slaapkamer

HenkieGenk

  • #1
Als onderdeel van het vervangen van de behuizing van alle stopcontacten in ons nieuwe huis, lijkt de lamp op de slaapkamer niet meer te werken. Nu wil ik de oude schakelaar terugplaatsen, maar weet ik niet zo goed hoe ik de draden moet verbinden. Op de plaats van de schakelaar heb ik drie zwarte draden, allemaal afzonderlijk niet met elkaar verbonden en in een kroonsteentje gezet voor de veiligheid. Over twee van die draden staat spanning zie ik aan mijn spanningszoeker. Dat begrijp ik niet helemaal, ik zou denken dat een draad eigenlijk de fasedraad zou moeten zijn, een draad de nuldraad en een draad voor de verbinding met de lamp. Ik zou dan verwachten dat als ze niet verbonden zijn, slechts één van de drie draden spanning over zich zou moeten hebben.

Wat is hier aan de hand? Hoe kan ik de draden verbinden zodat er ook weer spanning over de lamp komt te staan? Voorheen werkte het wel. Ik kan wel wat proberen, maar dat lijkt me niet zo verstandig. Ik heb foto's toegevoegd van de plaats van de schakelaar en de plaats van de lamp. Mocht het nog uitmaken, de schakelaar is een trekschakelaar met een touwtje. Voor zover ik weet is er geen andere lamp die op de schakelaar is aangesloten.

Alvast bedankt voor jullie hulp!

IMG_20210810_080345.jpg IMG_20210810_080351.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Kijk even hier. Je hebt een wisselschakeling.
Een draad gaat naar de lamp, 2 draden gaan naar de andere schakelaar.
 
  • Like
Waarderingen: HenkieGenk

HenkieGenk

  • #3
Hallo Rola,
Bedankt voor je snelle reactie. Klopt het dan dat de draad waar geen spanning over moet staan, naar de lamp moet (het rood gemarkeerde uiteinde van het stukje schakelaar)?

En ik weet niet welke andere schakelaar in huis deze lamp zou bedienen. Het aan/uit schakelen van andere schakelaars in huis lijkt geen effect te hebben op de spanning die over twee van de zwarte draden blijft staan. Betekent dit niet dat wanneer ik alles weer monteer, er voortdurend stroom van een van de draden naar de lamp zal gaan, en de lamp dus altijd blijft branden?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Waar meet je mee, een spanningzoeker?
Dan krijg je dit soort metingen.
De draad waar nooit geen spanning op staat op het P contact van de schakelaar, vaak rood gemarkeerd.
De overige 2 zwarte willekeurig op de overige contacten.
Zit er geen schakelaar bij de deur?
Als de lamp niet goed reageert op de schakelaar, dan zitten de zwarte draden niet goed. Dan wordt het meten of uitproberen.
 
  • Like
Waarderingen: HenkieGenk

ABCDE

  • #5
Drie zwarte draden, drie posities op de schakelaar geeft 3x2x1=6 mogelijkheden. Die kun je allemaal proberen. Maar als het een traditionele wisselschakeling is... zijn er maar 3 zinnige mogelijkheden; de drie waarbij er telkens een andere draad op het rode contact van de schakelaar zit.

Die schroevendraaiers met lampje heb je net zo veel aan naast de functie van schroevendraaier. Ze zijn inherent te onbetrouwbaar in beide richtingen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu