Krachtgroep over 2 bestaande leidingen

Paul4566

  • #1
Hallo,

Ik heb een tijd geleden 2 nieuwe leidingen gelegd naar mijn (nog te plaatsen) kookplaat. Het idee was om dit met een fornuisgroep met aardlekautomaten te doen, echter heeft de kookplaat geen geïsoleerde nullen, waardoor de aardlek eruit klapt.

Gelukkig heeft de plaat meerdere aansluitmogelijkheden maar zou graag wat advies willen over de opties die ik nu heb.

Ik zou de plaat nu graag met een krachtstroomgroep voeden, echter liggen er dus momenteel 2 leidingen, beiden met 3 aders (bruin-blauw-groengeel).

Ik zie hiervoor momenteel 2 opties:

1. L1 en N over bruin en blauw van leiding 1, en L2 en L3 over bruin en blauw van leiding 2. Uiteraard zou ik de uiteinden dan omtapen qua kleur, maar de vraag is of dit is toegestaan.
2. Als optie 1 niet is toegestaan zou ik L1 en N over leiding 1 doen en L2 en nog een keer N over bruin en blauw van leiding 2 doen. In dit geval zou ik dus maar 2 fasen van de krachtgroep gebruiken en daarvoor ook het aansluitschema voor 2 fasen gebruiken van de kookplaat.

Optie 1 heeft mijn voorkeur, nu ik toch een krachtgroep toevoeg, ivm een betere verdeling en eventuele toekomstige uitbreidingen.

Hoor graag wat jullie denken!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Beide zijn niet toegestaan.
Een groep hoort in dezelfde buis te.lopen.
Een kookgroep 2x230 hoort ook gewoon in een buis.

Dus alles wat je tot nu toe gedaan hebt is niet toegestaan.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Beiden niet toegestaan. Is het wel een 19 mm leiding? Dan gewoon nieuwer draden trekken in 1 buis en in de juiste kleuren.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

Paul4566

  • #4
Bedankt voor het snelle antwoord.

Helaas 2x 16mm leiding...

Niet onmogelijk om een nieuwe leiding of kabel te leggen, maar dat wordt wel een uitdaging.

Hardop denkend;
Is het ook niet toegestaan als ik in 1 leiding nieuwe aders trek (grijs en zwart), zodat er nooit verwarring kan ontstaan?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Als je het fysiek voor elkaar krijgt om 5x2.5mm in 1 buis te trekken zonder beschadigingen, dan ben je er ja...
 

Paul4566

  • #6
Het is geen lang stuk en gladde buizen, dus dat valt te proberen, maar ik bedoelde eigenlijk 3 in buis 1 (bruin, blauw, groengeel) en 2 in buis 2 (grijs en zwart).
 

Paul4566

  • #7
Met eventueel een extra lasdoosje aan begin en eind, waar de 5 draden bij elkaar komen en het laatste stukje wel door 1 leiding loopt bij de aansluiting in de meterkast en onder de kookplaat.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Als je vraag is: "Mag dit?", dan blijft het antwoord nog steeds "nee".

NEN1010 is hierin vrij duidelijk: "521.8.1 Geleiders van een stroomketen mogen niet worden verdeeld over verschillende meeraderige kabels, buisleidingen, kabelkokersystemen of kabelgootsystemen.". De enige uitzondering daarop zijn parallel geïnstalleerde kabels (bijvoorbeeld meerdere 5-aderige kabels parallel geïnstalleerd om een groot vermogen te transporteren) waarbij iedere kabel één ader bevat voor élke fase (dit is niet van toepassing in een huisinstallatie).

Gaat het werken? Tja... :wink: Je kookgroep was om te beginnen dus ook al fout aangelegd.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Paul4566

  • #9
Thanks voor het artikel.

Tja, of het gaat werken is wel duidelijk, maar wil het wel netjes aanleggen.

Het zij zo. Heb ik weer een projectje extra ;)

Ben overigens ook wel benieuwd naar de redenatie hierachter. Is dit om de simpele redenen dat als er meer van dit soort verdeelde leidingen zouden lopen, het in principe niet meer duidelijk is of deze van verschillende groepen komen?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Geen idee, ik heb de norm niet geschreven. :wink:

Maar het zal met de overzichtelijkheid en veiligheid bij werkzaamheden te maken hebben. Als ik een leiding spanningsloos maak, alle aders onderbreek en vervolgens de spanning weer inschakel zou er normaalgesproken niets moeten gebeuren. Maar in dit geval heb ik dan misschien wel de aarde en nul van jouw kookplaat onderbroken, terwijl er nog 2 of 3 fasen van de kookplaat onder spanning staan. Dat kost je waarschijnlijk een nieuwe kookplaat...
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #11
De achterliggende reden dat dit zo in de norm is opgenomen, is dat een installatie logisch moet zijn opgebouwd. Dit om ongelukken door verwarring en onduidelijkheden te voorkomen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu