Kan ik hier veilig boren?

Judith-de-pudith

  • #1
Goedenavond deze mooie zomeravond,

Ik wil een douchegordijn ophangen, graag zo dicht mogelijk bij de hoek, alleen detecteert m'n leidingdetector daar iets. Misschien is het alleen maar een stuc hoekbeschermer, het zit over de gehele hoek namelijk. Zie foto's. Maar zijn er hier professionals die weten of er een kans is dat hier een waterleiding loopt?

Op de andere foto's zie je dat de detector ook aanslaat boven de doucheknoppen, niet eronser overigens. Op zolder is de cv installatie, en onder mij woont de buurvrouw. Mag ik er vanuit gaan dat de waterleidingen omhoog lopen? Ik heb nul verstand van sanitair.

Aan de achterkant van de muur waar ik wil boren, is het trappenhuis (zie ook foto). Daar zit, precies in diezelfde hoek, wel een soort koof. Ik vermoed dat daar electriciteitsdraden vanaf de meterkast (naast de voordeur) doorheen gaan.

Dit is een vrije sector huurwoning uit 1950.

Alvast bedankt voor het meelezen en meedenken.

Judith.

DSC_3467.JPG DSC_3468.JPG DSC_3469.JPG DSC_3471.JPG DSC_3470.JPG DSC_3477.jpg DSC_3476.jpg
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Waterleidingen kunnen inderdaad van boven komen.
Tja in in die hoek is het gissen.
Maar als de meter uitslaat van hoek naar een cm of 7 vanaf de hoek zoals op de foto, dan is het waarschijnlijk geen stukhoek.
Of de meter moet heel onnauwkeurig meten.
een waterleiding is vaak maar 1,5 cm breed en daar zou die maar een paar mm vanaf moeten wijken.
Maarja net elke meter is het zelfde.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Er bestaan ook stangen voor douchegordijnen, die je tussen twee muren kunt klemmen. Zit een soort veer in die hem strak houdt.

Ik weet natuurlijk niet of dat in de betreffende situatie past, maar zeker in een huurhuis moet je als het enigszins kan vermijden dat je een (water)leiding raakt.

Vergeet niet dat in dat geval de muur opengehakt moet worden om de zaak te herstellen. En als het eventueel de leiding van een van de buren betreft, zitten die ook nog eens dagen zonder water... Want zie tegenwoordig maar eens snel een vakman erbij te krijgen!
 

Judith-de-pudith

  • #4
Als ik de meter test op andere plaatsen waar ik kan zien dat metaal zit, bv op een deur met metalen deurklink) dan slaat hij inderdaad al op 5 cm afstand rood uit.
 

Judith-de-pudith

  • #5
Hoi Kees, helaas kan dat niet in deze situatie, ik moet toch echt het hoekje om. Daarvoor heb ik ook al speciaal een heel prijzige Sealskin douchestang aangeschaft. Ik kan het douchegordijn wel 5 cm smaller ophangen, niet exht wat ik wilde maar dan speel ik op safe. Even voor de duidelijkheid nog, achter de muur is dus niets, nou ja, de muur loopt van bovenaf gezien in een hoek, en als ik boor waar ik nu heb afgetekend, dan boor ik in het verlengde van die muur. Ik maak wel even een tekening want kan het niet goed in woorden uitleggen.
 

Judith-de-pudith

  • #6
Dit is de situatie

16611934851553397494324278058198.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Jammer dat je geen klemmende gordijnstang kunt gebruken.
Waarschijnlijk zal het wel meevallen, maar ik durf er niets met zekerheid van te zeggen.

Houd je er wel rekening mee, dat zo dicht bij de muur boren nogal riskant is? Naast het risico van leidingen doorboren zit je ook nog eens met het risico dat je een stuk uit de hoek slaat met je boor. Je kunt dat risico verminderen door geleidelijk te boren met zo min mogelijk kloppen. Met geleidelijk boren bedoel ik dat als je een 8 mm gat nodig hebt, je eerst 4 à 5 mm boort en dan steeds een maatje groter boort, dus opboren met achtereenvolgens 5, 6, 7 en dan 8 mm. Dat gaat alleen op voor zachtere muren, zoals gemetselde muren. Als het beton betreft lukt dat niet zo.
 

Judith-de-pudith

  • #8
Bedankt voor je tips Kees.
Ik boor op 7 cm van de hoek. Het gaat om een 6 mm boortje geloof ik, dat lijkt me geen probleem. Maar ik doe altijd erg voorzichtig en ben ook heel precies Ik stuur nog wel een foto als het hangt.
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #9
Je kunt op de muur een houten lat of aluminium strip monteren. Daarop monteer je vervolgens het douche gordijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu