Kabels doortrekken, 2 in een buis

Dave_10

  • #1
Hallo

Of deze vragen al gesteld zijn? Ik denk van niet, heb al gekeken, maar niets gevonden.

Is het mogelijk om door één leiding heen meerdere kabels te trekken?
bv een UTP (netwerk)kabel en een HF coaxkabel?
Storen de signalen elkaar of niet?

Ik kan me voorstellen dat meer kabels door een buis stroever gaat.
Daarom een andere vraag, kun je kabels die je wilt doortrekken "smeren" met bv siliconenspray of vaselinespray? Heeft er iemand ervaringen mee?
En ook belangrijk: is de kunststofmantel van dergelijke kabels bestand tegen contact met siliconenspray of vaseline(spray)?

Het zijn zo wat ideetjes, heb er zelf nog geen ervaring mee, maar overweeg het.

Vriendelijke groeten,

Dave
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Beste Dave,

Een UTP kabel (Unshielded Twisted Pair) heeft meerdere in elkaar gedraaide aderparen, die daardoor ongevoelig zouden moeten zijn voor omgevings-invloed. Maar bij parallel lopen met een zware energiekabel kunnen er wel degelijk problemen optreden.

Ik denk echter dat het in jouw geval met de ondelinge storing wel mee zal vallen, omdat een coax kabel afgeschermd is, en er daardoor relatief weinig signaal naar buiten treedt cq erin komt.

Een ander verhaal is het samen door één dunne pijp trekken. Heel lang geleden gebruikte ik voor dergelijke toepassingen zgn Hellerine olie, dat is een speciale oliesoort, die kabels niet aantast. Of dat nog te koop is en of siliconenspray / vaselinespray het kunststof niet aantast kan ik niet met zekerheid zeggen. Ik denk zelf dat vaseline het minst agressief is, maar wat doet het oplosmiddel van de spray? Ik zou dan liever gewone vaseline gebruiken, in een heel dun laagje op de kabel te smeren.

Hou er echter wel rekening mee dat het door de pijp trekken van die twee kabels tegelijk over een grotere afstand een flinke trekkracht teweeg brengt op de kern van de kabel. Met name de coaxkabel kan daar niet echt goed tegen, en een breuk in de kern van de kabel geeft je later allerlei vage en lastige storingen, die soms wel soms niet optreden.

Zodoende: liever wat extra werk om nóg een pijp te trekken indien enigszins mogelijk, dan naderhand lastig opspoorbare problemen! :wink:
 

Eric

  • #3
De kans op storingen met deze 2 kabels in 1 buis is 0
Een simpele manier van smeren tijdens kabeltrekken is nog altijd gewoon wat afwasmiddel met water verdunnen en dit aan de kabels smeren.

Gebruiken van silleconen of teflonspray zou ik niet doen, er bestaat ook een tube glijmiddel speciaal voor kabeldoorvoeringen maar dit is waarschijnlijk niet in een bouwmarkt te verkrijgen.

Groeten,
Eric
 

Dave_10

  • #4
Ha Eric en Kees,

Bedankt voor de tips. Ik zal er aan denken.
Al surfend kwam ik nog een tip elders tegen, talkpoeder.
Dat schijnt ook te helpen voor het gladder doorvoeren van kabels.

Groeten,

Dave :wink:
 

Ronald42

  • #5
Bijna alles wat gebruikt droogt op en gaat plakken. Probeer de kabels door te trekken door ze alleen maar met wat gewoon water nat te maken dit is meestal voldoende.

Met sop of ander spul heb je kans dat als je de kabels er ooit weer uit wilt halen dit dan niet meer gaat.

Succes
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Daarom is die talkpoeder nog niet zo gek!

Door fietsenmakers wordt dat gebruikt om de binnenband in de buitenband te leggen, en jaren later zit het nog keurig los!

Maar dan dus juist géén water erbij gebruiken...
 

Ronald42

  • #7
Klopt maar vaak komt het vastzitten door de wrijving en dus het warm worden van de kabels en of talkpoeder dat tegen gaat?

Ik zou het niet weten want ik heb het nog nooit geprobeerd.

Water werkt in 99% van de gevallen prima, werkt dat niet spuit ik er siliconenspray in. Gaat het dan nog niet dan zit er puin in de buis :?
 

Eric

  • #8
Of....
  • Bochten erg kort gebogen;
  • Buis geknikt;
  • Beschadigd tijdens de bouw;
  • Door geboord met wat ophangen tegen de muren of plafonds.
Enkele voorbeelden.

Groeten,
Eric
 

Tukker

  • #9
Ik gebruik hiervoor altijd groene zeep verdund met iets water.

Werkt goed.
 

HansW

  • #10
Dave,
Houd rekening met de diameter van de coax i.c.m de diameter van de lege buis. Ik heb express een dikkere kwaliteit gekozen, maar dan blijft er minder ruimte voor je UTP over. Een dunnere kwaliteit heeft meestal minder afscherming en zal eerder signaalverzwakking opleveren.

En de coax van boven naar beneden doorvoeren werkt makkelijker dan van beneden naar boven. Je netwerkverbinding is eventueel ook draadloos te regelen, als alternatief voor UTP.

HansW
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
Hangt er alleen wel vanaf: als je al een UTP router hebt + UTP netwerkkaarten in je PC's, is er geen enkele reden om over te gaan op draadloos.
Dan wordt het toch onnodig een vrij dure grap.

Temeer daar draadloos toch altijd moeilijker te beveiligen is dan UTP, en veel mensen voeren zelfs de meest basis beveiliging in zo'n draadloos netwerk niet uit, omdat ze het te lastig vinden.
 

Eric

  • #12
Mee eens draadloos is niks en onveilig voor de meeste gebruikers.
Doe er een touwtje tussen en je kunt je netwerk beter en makkelijker beveiligen.

Les groetos,
Eric
 

H@ns

  • #13
Even nog iets anders:
Altijd zuurvrije smeermiddelen gebruiken!!

Ik neem aan dat je in een bestaande leiding wilt gaan doorvoeren. Hou er dan rekening mee dat electradraden in een bestaande buis warm worden.

Ga je de ruimte nog eens vol stoppen met dikke coax kabel dan kan het te warm worden! (mag volgens mij ook officieel ook niet, er is een maximaal aantal draden voor een bepaalde diameter buis)
 

Eric

  • #14
We hebben het hier over een loze leiding die men gaat gebruiken voor een coax en een utp kabel.
Waar staat er ergens dat het niet mag, ik ben erg benieuwd!

Groeten,
Eric
 

H@ns

  • #15
Geen idee waar dat staat maar zoals in mijn reactie te lezen was "in het geval dat het om een bestaande leiding gaat met draden, dan..."

Ik heb me ooit laten vertellen dat je niet zomaar een buis helemaal vol mag stoppen met electriciteitsdraden. Er zou een maximum zijn afhankelijk van de buisdiameter. lijkt me ook logisch.

Maar ik ben geen elektricien.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #16
Uit de oorspronkelijke vraag:
Dave_10 schreef:
Is het mogelijk om door één leiding heen meerdere kabels te trekken?
bv een UTP (netwerk)kabel en een HF coaxkabel?
Daaruit kun je niet anders dan concluderen dat Dav_10 bedoelde een leiding(buis) met (alleen) een UTP en een HF kabel. Maar ik denk dat Hans dat niet gezien had, ken beuren, Hans!

Maar signaalkabel/utp/caskabel oid tesamen met 230V bedrading in één buis: kan me niet voorstellen dat dat toegestaan is, nog even afgezien van de extra storingsinvloed van 230V kabel op UTP als het er zo dicht naast en omheen ligt...
 

HansW

  • #17
Ik noemde 'draadloos' alleen als optie. E.e.a. hangt natuurlijk af van het wel/niet kunnen trekken van twee kabels door één pijp en het wel/niet moeten/kunnen/willen aanleggen van een extra pijp. De kosten/tijd/troep van een extra pijp kunnen best opwegen tegen een draadloos netwerk. Alles afhankelijk van de situatie.

De beveiliging van een WiFi-netwerkje vergt misschien iets meer configuratie, maar is m.i. prima te doen. Als je het 'zo-uit-de-doos' neerzet, dan vraag je erom, maar instellen van SSID, uitzetten van SSID-broadcast, geen DHCP-server + vaste IP-adressen of een MAC-list, voorkomt een heleboel problemen. Maar dit gaat OT, .... :wink:

HansW
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #18
Als we dan toch OT zitten, HansW,: uit jouw antwoord blijkt, dat je meer met het bijltje hebt gehakt.

Maar zoals je zelf al zegt, zo uit de doos :cry:

Als je leest hoeveel mensen er gewoon om vragen, omdat ze geen idee hebben waar ze mee bezig zijn. Vandaar dat ik het geheel met Eric eens ben:

Een draadje is eenvoudig en niet te kraken (kraak via IP of virus etc uitgezonderd maar dat heeft hier niets mee te maken). En geen problemen met (gewapend) betonnen muren die nou net die doorgang tusssen de ene en de andere ruimte tegenhouden...
 

HansW

  • #19
Ik zit overigens zelf ook gewoon op UTP. Maar draadloos is bijna synoniem aan onveilig, als je hier en daar wat leest, en dat is niet zo.

Tegen de afscherming van gewapende beton kan ik niets inbrengen, maar ik voorzie bij mij een probleem als ik t.z.t. extra kabeltjes van zolder naar de 1e wil/moet brengen, want mijn pijpen zitten vol. Een extra pijp zal wat (hoofd)brekens kosten in mijn 4 jaar oude gewapend betonnen woning...

HansW
 

Eric

  • #20
Misschien zijn er in je woning vanaf de groepenkasten bouwkundige schachten, daarin kun je utp gewoon los naar beneden laten zakken.
Dat was hier ook de enige optie, en het werkt als een speer.
Het verdient niet de schoonheidsprijs maar die plakgootjes vindt ik zo lelijk.

Groeten,
Eric
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu