XVB kabels vergeten te labelen tijdens renovatie

Lieve Rav

  • #1
Ik heb muren met metalstuds en gyproc laten plaatsen om 2 badkamers naast elkaar te maken. In de muren werden XVB kabels gelegd naar stopcontacten, schakelaars en naar plafondspots. De kabels zijn nog niet doorgetrokken naar de zekeringkast, dus nog niet aangesloten. Er is vergeten om de functie op de kabels - die uit de inbouwpotjes steken - te schrijven. Ik kan niet trekken of bewegen met de kabels, ze zitten te vast. Op de uiteinden die naar de zekeringkast moeten, werd wel een label geplakt. Het zal nog even duren eer de kabels aangesloten worden in de zekeringkast maar ik wil mijn schakelaars en stopcontacten al plaatsen.
Mijn vraag:
Is er een manier om een XVB kabel, waar nog geen stroom op zit, te kunnen identificeren? Dus weten welk uiteinde gaat naar de spots, welke naar stroom, welke naar doorverbinding wisselschakelaar, …
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
ik zou zeggen een signaalzoeker er op en e.e.a is zo te achterhalen.
Maar wie gebruikt dit soort kabel in een woning? Wat buizen met losse draden werkt dan toch vele malen handiger ?
 

Hharbers

  • #3
aan taalgebruik te lezen in belgie?

Uiteindes van 2 aders van een kabel aan elkaar verbinden (of iemand tegen elkaar laten houden.)
In meterkast draden set een voor een met multmeter doormeten (doorpiepen) tot je weet welke het is.
(en alsnog labelen)

Veel werk maar is te doen
 

Kaajee

  • #4
En als je geen multimeter hebt, kun je ook iets fabriceren met een batterij, een lampje of een zoemer om zo een gesloten circuit te maken en te testen of je de juiste kabel te pakken hebt.
 

Lieve Rav

  • #5
Ja inderdaad in België. En hier gebruiken wij heel dikwijls XVB in woningen en zeker bij renovaties. Kabels zijn nog niet doorverbonden met de meterkast dus stroomloos. Dit zal ook nog even duren. Meterkast staat ook een verdieping lager en vrij ver. Ik moet dus de uiteinden van losse, stroomloze kabels kunnen labelen.
bijv uit mijn inbouwdoos voor een schakelaar komen 2 uiteinden, welke is de stroom en welke gaat naar de spots? Ik heb een signaalzoeker maar dan weet ik nog niet welke kabel naar waar gaat omdat ze samen in die doos vertrekken.
 

Lieve Rav

  • #6
@Kajee Zoiets bedoel ik. Ergens een gesloten circuit maken en testen.. Ik heb een multimeter maar ik moet dan zelf stroom zetten op de aparte kabels.
 

Kaajee

  • #7
Je moet dus aan een einde van de kabel aders even samenbinden, dan aan de andere kant een signaal tester tegen de verschillende kabels houden en kijken wanneer er een gesloten circuit is, dan zal de signaal tester gaan piepen, branden of geen weerstand aangeven (met een weerstands meter kan het ook)

Dus je begint bij één kabel, daar bind je 2 aders aan elkaar, dan ga je naar het andere einde van de kabels en daar ga je met een multimeter dezelfde aders meten, bij de niet doorverbonden kabel meet je niets (of gaat er geen lampje branden of zoemer af) en bij de doorverbonden kabel wel, dan heb je dus de juiste kabel gevonden. En ga je de volgende 2 aders en een andere kabel doorverbinden.

En hierbij zet je dus geen stroom op de kabels (hooguit de zwakstroom van de batterij of de multimeter)
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Met een multimeter en een extra draad kun je toch de weerstand meten bij de inbouwdoos?
 

Lieve Rav

  • #9
Ik kan misschien de uiteinden die naar meterkast moeten, strippen en verbinden met verlengkabel en die dan in een bestaand stopcontact steken. Zo kan ik wel de stroomkabels vinden..
 

Lieve Rav

  • #10
Mijn probleem was vooral dat de kabels nog geen stroom hebben. Dus hoe zet ik er stroom op om te testen zonder al naar de meterkast te verbinden.
 

Lieve Rav

  • #11
Ik denk dat het wel zal lukken zo. Ik heb een signaalmeter en een multimeter. Het zijn ook maar 3 schakelaars en 2 stopcontacten. Rest is gelukkig gelabeld..
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #12
Bij een weerstandsmeting hoef je geen stroom op de kabels te zetten. Juist niet....
 

Kaajee

  • #13
inderdaad, juist geen stroom gebruiken of aansluiten. Maakt het best een riskante exercitie dan namelijk.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #14
bij sommige multimeters meet je met 230V er op dan maar 1 keer en is aan de luide knal te horen dat je de juiste kabel had.
Maar met een signaalzoeker bedoel ik dus een tester die bestaat uit een apparaatje die een signaal op de kabel zet en aan de andere kant kun je dan met een tracer langs de kabels en de kabel die het luidst piept dat is de kabel waar de signaalgever op is aangesloten.
Wij nummeren ook vrijwel nooit kabels want een vergissing is snel gemaakt en met soms wel een paar honderd data kabels pakt het dan vaak beroerd uit als je er 1 hebt overgeslagen.
Dus worden aan de stopcontact kant de kabels afgemonteerd en wordt er meteen een dongel/signaalgever in geprikt. (we hebben 12 verschillenden)
Aan de ander kant kun je de kabels met de tracer weer opzoeken en de tracer geeft meteen met een nummer aan welke dongel/signaalgever je hebt gevonden zodat je hem op de juiste plek kunt gaan afmonteren.
 

Lieve Rav

  • #15
Ok… bedankt allemaal! Ik wist niet dat ik kon meten zonder stroom op de kabels te zetten. Wel handig. Ik begin er straks aan.
@Gerrit B En dat van die signaalzoeker is een goede tip.
 

Kaajee

  • #16
Geprobeerd he tin een tekening te vatten:
doorpiep.JPG
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #17
Doorverbinden kan overigens simpel met een klemlas of steeklas
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu