Installatie laadpaal in orde?

Richard39

  • #1
Beste mensen,

Ik ben niet (elektro)technisch onderlegd en wilde op eigen terrein een laadpaal. Ik heb daarom bij vier verschillende bedrijven advies en een offerte gevraagd. Op basis van reviews en kwaliteit van het advies heb ik een bedrijf gekozen dat vandaag de installatie gedaan heeft.
Een aantal punten van deze installatie zou ik graag eens willen voorleggen aan mensen die er meer verstand van hebben dan ik. Ik heb er een wat vervelend gevoel over.

Ten eerste staat de laadpaal zo'n 7 meter van onze woning af. Er moest daarom een sleuf gegraven worden voor de kabel. Het verbaasde mij dat de monteurs nog geen tien centimeter diep graafden. Volgens hen was dieper niet nodig. De kabel ligt dus pal onder de bestrating. Toen ik later probeerde op te zoeken wat hiervoor de normen zijn, stuitte ik op de NEN 1010, maar die kan ik zelf niet inzien. Klopt het dat deze norm zegt dat 'in de grond gelegde kabels beschermd moeten zijn tegen mechanische beschadiging'? En dat ze minstens 50 centimeter diep moeten liggen als dit niet het geval is?
De kabel die gebruikt is, is een YMvK 5x4mm² Dca-s2,d2,a3. Voor zover ik begrijp heeft deze geen aardscherm. De monteurs wilden deze kabel zonder mantelbuis in de grond stoppen. Hoewel ik niet deskundig ben, heb ik hiertegen bezwaar gemaakt. Toen hebben de mannen er alsnog, tegen een meerprijs, een mantelbuis om gedaan. Ik wil (voor eventuele terugvordering van die meerprijs) graag weten of een mantelbuis in dit geval ook volgens de NEN-normen verplicht is. En ook of de situatie nu voldoet (dus mét mantelbuis, maar slechts 10 centimeter onder de bestrating).
Daarnaast heb ik nog een vraag over de datakabels. Deze wilden de monteurs samen met de stroomkabel in een mantelbuis stoppen. Ik had toevallig gelezen dat dit soms wordt afgeraden en heb met de nodige schroom (ik ben ten slotte ook maar een leek) gevraagd om toch maar een aparte mantelbuis te gebruiken. Dat leverde me wederom een meerprijs op. Ik zou nu graag willen weten of die kabels inderdaad ook best samen kunnen, want dan heb ik ook weinig tegen die extra kosten in te brengen.

Veel dank alvast voor jullie reacties!
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
werk uitgevoerd door derden word hier niet beoordeeld, in de offerte zal eea omschreven staan u zult hier zelf met de aannemer uit moeten komen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu