Installatie-automaat achter Alamat achter Installatie-automaat?

Fidelity

  • #1
Onze woning bestaat uit 2 delen. Een oud gedeelte waar de meterkast staat, voorzien van diverse groepen met standaard installatie automaten. En een nieuw "achterhuis" die later is bijgebouwd.

Vanuit de meterkast in het oude gedeelte zit op "groep 3" het complete achterhuis aangesloten. Maar in het achterhuis bevindt zich nog een meterkast met daarin een Aardlekautomaat. Zet ik deze uit, dan ligt de stroom in het complete achterhuis eruit. Ik vermoed dus vanuit handigheid, zodat je niet helemaal terug hoeft te lopen naar het oude gedeelte waar de "echte" meterkast staat.

Aan het achterhuis grenst ook de achtertuin. Hier wil ik graag een stopcontact hebben. Via de achtertuin zou ik met 1x boren precies onder de meterkast van het nieuwe gedeelte uitkomen. Dus het leek mij handig om de tuin gewoon een eigen groep te geven!

Nu is mijn vraag: mag/kan dat? En moet het dan een installatie-automaat zijn van 16a of minder omdat het anders geen effect heeft?

Dus in het kort zou de nieuwe situatie dan zijn:
Stopcontact in de tuin -> Meterkast nieuwe gedeelte: Installatie automaat (16A?) -> Meterkast nieuwe gedeelte: Alamat 16A (1-fase B16, 0,03A) -> Meterkast oude gedeelte: Installatie automaat 16A (Eaton PLN6-B16/1n) -> Aardlekschakelaar -> Hoofdschakelaar
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Zoek eens op selectiviteit. Iedere volgende automaat moet 2 stappen lichter zijn, alleen dan gaat een zo klein mogelijk gedeelte van de installatie uit bij een fout. Bij aardlekschakelaars geldt ongeveer hetzelfde.

In Nederland is een aansluiting van meer dan 1 x 35 of 3 x 25A erg duur in het vastrecht.
Achter een 25A hoofdzekering mogen vanwege die selectiviteit geen zwaardere zekeringen dan 16A. Dit zou dan de kabel naar het nieuwe achterhuis afzekeren. Daarachter mogen dan eindgroepen van maar 6A.
Dus: hoofdzekering van netbeheerder 25A -> hoofdschakelaar -> installatieautomaat 16A buiten de aardlekbeveiliging voor de rest van het 'oude' huis om -> kabel naar achterhuis -> in achterhuis eventueel hoofdschakelaar -> aardlekschakelaar of alamaten en eindgroepen van 6A -> stopcontacten e.d.

Of je dit wilt is een goede vraag, alleen 'campingspullen' gebruiken van max 1300W, en b.v. geen standaard waterkoker of verfföhn.
De meeste mensen vinden dit te slap, dan zullen er per eindgroep kabels vanaf het oude gedeelte moeten komen.
 

Fidelity

  • #3
Dus de huidige ALAMAT in het nieuwe gedeelte, die hangt achter de 16A groep in het oude gedeelte mag al niet?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
AvDijk schreef:
Iedere volgende automaat moet 2 stappen lichter zijn, alleen dan gaat een zo klein mogelijk gedeelte van de installatie uit bij een fout.
Op zich eigenlijk een vreemde regel.
Stel ik sluit op die kabel een stopcontact aan en prik daar mijn haakse slijper van 3500W in dan is het allemaal toegestaan want de kabel en het stopcontact wordt beveiligd door de automaat in de oude meterkast.
Zet ik tussen het stopcontact en de haakseslijper een extra zekering dan mag het plots niet omdat er dan geen selectiviteit is?
Die kabel is dan toch nog steeds beveiligd door de automaat in de oude meterkast?
Oké het is altijd een gok welke automaat als 1e uitvalt en je kunt naar de verkeerde meterkast lopen maar nog steeds is alles beveiligd en zodra er een te grote stroom loopt of als er een aardfout ontstaat klapt de automaat/aardlek er uit.
 

Fidelity

  • #5
Gerrit B schreef:
Oké het is altijd een gok welke automaat als 1e uitvalt en je kunt naar de verkeerde meterkast lopen maar nog steeds is alles beveiligd en zodra er een te grote stroom loopt of als er een aardfout ontstaat klapt de automaat/aardlek er uit
Dit leek mij dus ook! Daarom maakte het volgens mij niet zo uit dat er een 16A groep bijgeplaatst wordt. Anders kan ik net zo goed een extra draad doortrekken via een centraaldoos naar een stopcontact buiten. Dat komt op exact dezelfde situatie neer, alleen ontbreekt dan die extra (aparte) 16A groep voor de tuin.

Maar hoor graag anderen hun mening hierover!
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Wat natuurlijk wel speelt is dat als je in de 2e meterkast zeg maar 4 eindgroepen gaat maken, al dan niet met aardlek beveiliging, en die worden alle 4 gevoed vanuit één 16A groep uit de 1e meterkast dat je er bijna gif op in kunt nemen dat die ene 16A groep in de 1e meterkast regelmatig uit zal slaan als je lukraak van alles aan gaat sluiten en gebruiken.
Maar er zal wel een goede reden zijn waarom men altijd wijst op de selectiviteit.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
Wat heeft die 3e 16A voor nut als ie naast een 16A alamat zit?
Behalve dat het niet toegestaan is, heb je er ook niks aan.
Plaats dan gewoon een werkschakelaar als je de tuin uit wilt kunnen zetten.
 

Fidelity

  • #8
Jackd schreef:
Wat heeft die 3e 16A voor nut als ie naast een 16A alamat zit?
Je mag toch niet 2 draden in een alamat/groep steken? Het betreft een bestaande groep. De centraaldoos zit daar niet in de buurt. Daarom leek mij een aparte 16A groep nuttig.

Of is het toegestaan om een tweede centraaldoos (lasdoos) te plaatsen vlak boven de alamat om daarmee te splitten? Een setje kabels richting de bestaande centraaldoos en een setje kabels voor de tuin elektra.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #9
Of 2 sets draden in een alamat mag is afhankelijk van het merk en type.
Anders zijn aftakblokjes een optie, of een kabeldoos, of iets anders. Opties genoeg.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu